Kako učinkovito upravljati prodajnom ekipom na terenu?

U vrijeme kada ekipa na terenu koristi tablete i ostale digitalne alate, smatramo da je na tom području vođenje tima lakše. No, je li to zaista istina?

Bez obzira na to imate li na terenu ekipu prodavača, dobavljača ili servisera, ako ste njihov voditelj, u interesu vam je isti cilj: što bolje iskoristiti prisutnost ekipe na terenu dok su oni daleko od vaših očiju.

Mnogi voditelji misle da se vodstvo, odnosno upravljanje (menadžment), najviše odvija u uredima. Sazovete sastanak, nadzirete ga, razgovarate s prisutnima i vidite kako im možete pomoći. Ako je vaš tim stalno na terenu, ta opcija ne samo da je otežana već gotovo i nije moguća. Ako ne vidite način na koji oni obavljaju svoj posao, ne možete ih usmjeriti, ne možete im pomoći. Kao da trenirate nogometnu ekipu zavezanih očiju. Nećete vjerovati, ali je i ekipi na terenu potrebno vodstvo i razgovor o poslu!

Digitalne alate za vašu ekipu na terenu (Frontman) nužno je koristiti radi lakšeg uvida u njihov rad. Kao voditelj dužni ste redovito pregledavati rad i djelovanje vaših zaposlenika. Svaki dan provjerite popis terenskih obilazaka, evidenciju obilazaka i osobne planove za sljedeći dan. Barem jednom tjedno, provjerite ostvarivanje ciljeva svakog tima (KPI) i razgovarajte sa svakim pojedinačno. Barem jednom mjesečno, trebali biste imati sastanak s cijelom ekipom kako bi se oni malo opustili. Ekipa je cijeli dan na terenu i rijetko se vidi sa suradnicima. Dopustite im malo međusobnog razgovora.

Unutar Frontman SFA rješenja, za podršku ekipi na terenu, dostupna su izvješća koja vodstvu uvelike olakšavaju vođenje tima:

1. dnevna izvješća

2. tjedna izvješća

3. ostvarenje KPI-a

Više o cjelovitim Frontman SFA rješenjima pročitajte ovdje.

web1

SHARE
Being part of the Spica management team for more than 15 years, Andrej Planina is considered a leading regional expert in the field of business mobile solutions and technologies for automatic identification. He obtained extensive knowledge working as a project manager for major organizations in the region. Well aware of the business aspects in information processes, Andrej is the author of some of Spica’s successful products. An award-winner for the best innovation for the "Intelligent safety control system“, he is regularly invited to share his knowledge as the lecturer at the University of Ljubljana (Faculty of Engineering and Computer Science, Faculty of Economics). When not working for Špica, he is a passionate wine taster and blogger. Find out more at https://vinovino.si/