Združeni v digitalno – prebojne tehnologije v trgovinah

 Prebojnih tehnologij je zares veliko, v letu 2016 se morajo trgovci skoncentrirati predvsem na kupčeve želje.

digitalno 2

Kot vsako leto je bila tudi letos na NRF Retail’s Big Show 2016 prisotna Špica z vsemi glavnimi igralci s področja trgovine in z njo povezane tehnologije. Šov je tako kot vsako leto spremljal bogat program predavanj, mreženj, dogodkov in predstavitev novosti s sveta, ki so že ali pa še bodo vpletene v jutrišnjo nakupno izkušnjo.

1. UČINKOVITOST
Logistika

Velik korak naprej se je zgodil na področju učinkovitosti logistike. Vse se je začelo s podjetjem Uber. Kot startup so se odločili mešati štrene legendarnim newyorškim rumenim taksijem. Postavili so lasten inovativen model upravljanja s  prevozi oseb. Prav vsak meščan z lastnim prevozom se lahko vključi v omrežje in postane evangelist učinkovite logistike. Sistem izkorišča potencial večjih mest, kjer se vsako jutro enako število prebivalcev vozi v enako smer z različnimi končnimi cilji. Če si predstavljamo avtobus, ki vozi skozi Ljubljano med dvema končnima postajama, vidimo, da ima dve skupni točki, vmes pa številne postaje. Vsako jutro in popoldan se lahko ob enakih urah srečujemo z enakimi potniki. Takšen potencial je prepoznal Uber, ki je ustvaril infrastrukturo za komunikacijo med potencialnimi potniki in vozniki. Ujamejo se tisti, katerih vmesna postaja je povezana z končno postajo. Pri tem pa dobijo vozniki še svoj finančni delež, ki je izplačan povsem mobilno, brez denarnice. V Sloveniji se že dolga leta lahko pohvalimo z spletno stranjo Prevozi.org, ki je prav tako primer učinkovite logistike. Zakaj je ta zgodba zanimiva?

digitalno 3Startup se mora, če se želi obdržati v poslovnem svetu, tako kot vsak otrok v mladih letih, hitro razvijati in rasti. Zato se je Uber takoj po uvodnem uspehu lotil novih izzivov v logistiki. V njegovo mrežo sta se ujeli naslednji ideji. Če nam je uspelo na področju prevoza oseb, zakaj ne izzvati še dostave paketov in hrane. Tako sta se pojavili podjetji UberRUSH in UberEATS. Prihajata v času, ko je za osvojitev končnih kupcev izjemno pomemben »omnichannel« model. Ključen sestavni del tega pa je agilna logistika, s čimer pa se ne morejo pohvaliti niti najuspešnejši trgovci. Amazon, kot vodilno podjetje na področju sodobne trgovine, ima na voljo brezplačno dostavo naročil še isti dan. Vendar: potrebno je naročiti za več kot 35$ izdelkov in lahko se zgodi, da paket ne bo pri vas pred deveto zvečer. Za sodobne kupce pa tudi to ni dovolj. Trenutnim željam lahko zadostijo le novi prebojni modeli s pomočjo mobilne tehnologije. Ali gre za dostavo pic ali za rojstnodnevno darilo, uporabniki storitve UberRUSH imajo dostavo za minimalne stroške že v naslednji uri.

Inovativni poslovni modeli

digitalno 4Inovativnost trgovin GAP: če želite izdelke, naročene v spletni trgovini, še pomeriti v živo, si jih rezervirajte, da vas kdo ne prehiti.

digitalno 5

Inovativnost trgovin Kate Spade: izven delovnega asa lahko artikle naročite preko eBay spletne trgovine kar izpred izložbe.

Mobilni sodelavci (tulip retail, salesfloor)

Trend informiranih ali drugače opolnomočenih sodelavcev je del večje zgodbe, ki jo imenujemo tudi povezana nakupna izkušnja.

Napredni trgovci ali blagovne znamke želijo v celotno pot nakupovanja vključiti ključne podatke, povezati tehnologije in zagotoviti storitev za izpolnitev pričakovanj kupcev.

digitalno 6Končni cilj je doseči souporabo podatkov kupca, s čimer povežemo prodajno osebje in stranko ter navežemo dolgoročne vezi. Kreiranje profilov in sinhronizacija potreb ter želja ustvarijo celostno podobo kupca. Z dostopom do teh informacij preko tablic ali kioskov v trgovini omogočimo kupcu in prodajnemu svetovalcu bolj informiran medsebojni pogovor na vsakem koraku nakupne poti. Takšen personaliziran nivo storitve zagotavlja ne le trenutno korist vendar prinaša tudi priložnost boljšega poznavanja svojih kupcev. Mobilni sodelavci – skočite izza blagajne, pojdite med kupce, prepoznajte potencial, omrežite ga s svetovanjem ter zaključite nakupno izkušnjo z mobilnim plačilom.

Poglejmo, kako izgleda nakupovanje pri ugledni blagovni znamki oblačil. Takoj ob prihodu je mogoče izbrati osebnega asistenta, ki bo z vami ves čas nakupovanja in vam je na voljo za svetovanje ali pomoč pri iskanju artiklov. Mobilni svetovalec ima poleg sebe tudi mobilni telefon, s pomočjo katerega upravlja z informacijami, ki so za kupca pomembne. Prosil vas bo, da mu zaupate svoje ime in hkrati videl, ali ste že kupovali pri njih ali ste nova stranka. V primeru, da ste njihov zvesti kupec, bo imel svetovalec obilo informacij o vašem profilu, na katerem je mogoče videti vse od osebnih preferenc do zgodovine nakupov. Velikokrat se pripeti, da poznajo vaše zahteve, še preden jih posredujete. Če pogledamo naprej, nas znotraj standardnega nakupovalnega procesa zanima, katere velikosti so še na voljo, kakšen barvni odtenek je možno dobiti, ali ima ta artikel dodaten popust … Na drugi strani pa je še ogromno dodatnih možnosti. Preko spleta ima mobilni svetovalec dostop do trenutnih katalogov in marketinških kampanj te blagovne znamke, zato nam lahko svetuje, kakšni trendi so trenutno »in« in kaj je aktualna zimska kolekcija. Skupaj s svetovalcem lahko na družabnih omrežjih ali spletni trgovini preverimo, kako so izdelek ocenili drugi kupci in komu ga priporočajo.

digitalno 7Z vsemi temi informacijami smo v tem trenutku daleč pred konkurenco, zato je v tej smeri zelo smiselno vlagati. Poleg tega si kupci želijo kontakt z zaposlenimi, ki imajo veliko znanja in izkušenj, hkrati pa lahko to v hipu nadgradijo z živimi informacijami iz spleta. Češnja na vrhu torte pa je zaključek nakupovanja z »mobilno blagajno«. Vsi zvesti kupci, ki svoje podatke delijo s trgovcem, so nagrajeni in to bogato – s plačilom mimo vrste, kar med policami.

Zelo znani mobilni prodajalci so stevardese in stevardi na letalih. Že od nekdaj uporabljajo mobilno blagajno. Letalski prevoznik Delta Airlines pa se je odločil, da opremi svoje sodelavci kar s pametnimi telefoni Nokia Lumia. Z njimi si želi pomagati pri upravljanju z obroki, nakupi pijač, premiki med razredi in seveda zmanjšati uporabo papirja. Prav tako bo osebje lažje spremljalo in ponujalo storitve in promocije. Sčasoma si želi Delta ponujati bolj personalizirane storitve z uporabo sistema zvestobe, pri čemer naj bi povezali prepotovane razdalje in podatke iz prejšnjih letov z promocijskimi in nagradnimi aktivnostmi.

2. INTELIGENTNE REŠITVE
Garderobe

digitalno 8En izmed prostorov v trgovini z oblačili, v katerem se mora kupec zares počutiti domače, je garderoba. Je skoraj vedno vključena v nakupni proces in je pomemben košček mozaika trgovinske zgodbe. Tu se odloča, kaj bo kupec izbral in koliko artiklov bo na koncu kupil. Trendi nakazujejo, da bi bilo potrebno v ta segment vložiti še več pozornosti. Poglejmo, kako ga izkoristiti, da bo delal za vas in včasih tudi namesto vas.

digitalno 9Izpostavil bi dva koncepta, ki se mi zdita zares inovativna in spreminjata pravila igre. Zelo pomembna je osnova. Inteligentne garderobe in prodajni artikli morajo  biti namreč opremljeni s tehnologijo RFID, ki avtomatsko zazna, kaj je bilo prinešeno v garderobo. RFID oznaka je lahko del cenovnih etiket ali pa je vključena v obstoječ EAS sistem. Glavna prednost pred črtno kodo je, da RFID tehnologija unikatno označuje artikel, pri čemer poznamo dizajn, velikost in barvo tega kosa. Vsaka garderoba je opremljena z večjim ekranom ter skrito anteno, ki prepozna RFID etikete. Takoj ko z izbranimi izdelki vstopimo v garderobo, se na ekranu le te izpišejo. Na podlagi teh podatkov pa so naslednji koraki stvar okusa, možnosti pa so ogromne. Preko zaslona lahko podamo zahtevek za alternativne velikosti ali barve, kar prileti na mobilno napravo vašega svetovalca in poskrbi za nemoteno dostavo kosov. S tem se izognemo neprijetnim vzklikom in razkazovanjem preko cele trgovine in ostalih garderob. Zaslon na dotik nam je na voljo tudi za iskanje sorodnih izdelkov in kreiranje svojih ali priporočenih kombinacij izgledov. Kupci se lahko prijavijo tudi na svoj spletni račun in dodajo artikle na priljubljeno listo ter počakajo na kasnejši čas, ko jih bo sistem obvestil glede dodatnih popustov. Ob zaključku nakupovanja pa je mogoče izbrane artikle dodati tudi na račun in se hitreje odpraviti iz trgovine.

V tej smeri že razmišljajo pri znani blagovni znamki in trgovcu Zara. V BTCju si lahko ogledate, kako uporabljajo tehnologijo RFID s pametnimi mobilniki za prevzem izdelkov, pri prodaji in svetovanju z dodatnimi informacijami in zalogami ter pri blagajni. Tam jim ni več potrebno iskati in skenirati črtnih kod, saj hkrati uporabljajo EAS in RFID ter tako z odstranitvijo varnostnih zaponk vnesejo artikel tudi na račun. Kmalu pa pripravljajo tudi projekt z iPad tablicami za garderobe, da bodo lahko kupci naročili artikle neposredno iz garderobe. Za naslednjim kotom pa se že kažejo nove priložnosti kot so inteligentna ogledala in nove možnosti izboljšane nakupne izkušnje.

Trgovske police

digitalno 11Pametne police so prav tako ena izmed bolj obetavnih rešitev na maloprodajnem področju ali pa bodo postale del širših sistemov. Prvi zametki se že kažejo v nekaterih specifičnih aplikacijah. Izhodišče so senzorji, ki zaznavajo prisotnost artikla. Na prvi pogled obstajajo tri možnosti za izvedbo želene akcije – meritev teže na policah, zaznava z RFID tehnologijo ali obdelava slike. Prva opcija je najbolj enostavna in je primerna, ko je dovolj informacija o dvigu posameznega artikla in s tem zmanjšani teži na polici. Dodatne informacije dobimo, če označimo posamezne izdelke z unikatnimi RFID oznakami. Tako pridemo do točno specifičnega izdelka, ki ga imamo v roki in hkrati tudi bolj natančne informacije, iz kje smo ga vzeli. Če investiramo v obdelavo video dogajanja nad določenim oddelkom, pridobimo največ informacij. Izvemo kdo je tisti, ki ga je vzel, prepoznamo lahko njegova čustva, uporabimo interaktivne zgodbe in podobno.

digitalno 10Pilotni projekti imajo različno agendo testiranja. Wal-mart je začel testiranje RFID oznak s podjetjem Gillette, vendar so projekt zamrznili, saj so se želeli usmeriti najprej na prevzem blaga v skladišču preko RFID. Gillette ima v svoji embalaži že integrirane pasivne RFID etikete. Trenutno pa se pogovarjajo, da bi Wal-mart kar vsem svojim dobaviteljem zapovedal uporabo RFID na paletah in ostalih transportnih enotah. Ena od bolj pogostih aplikacij je uporaba pametnih polic za pridobitev dodatnih informacij o izdelku ali možnih kombinacij z ostalimi produkti ter primeri uporabe. Na podlagi teže je mogoče ugotoviti tudi, ali je bil izdelek kupljen in morda s kamero določiti, koliko časa se je kupec odločal za nakup. S pametnimi policami je mogoče pokriti tudi varnost in slediti dogodkom. Lep primer varnosti so zlatarne ali trgovine z višjo vrednostjo izdelkov. V primeru, da pride do tatvine je mogoče hitreje aktivirati varnostne aktivnosti, saj RFID tehnologija zazna odsotnost artikla iz izložbe. Drugo področje sledenja aktivnosti pa so recimo lekarne ali farmacevtska podjetja, kjer uporabo različnih kemikalij in drugih pripomočkov sledimo preko kontrole pristopa v prostor s kartico in kontrole odvzema stekleničke iz police. Zabeleženo imamo kdo je vzel ter kaj in kdaj je vzel.

3. NAVIDEZNA REALNOST

digitalno 14Za najbolj zahtevne kupce se zmeraj najde rešitev in tudi letos se je nadaljeval trend testiranja uporabe navidezne realnosti znotraj trgovin ali drugih doživetij. En od najbolj zanimivih projektov se je prebudil v podjetju Virgin Atlantic, ki pravzaprav ni trgovec, ampak letalska družba. Smiselnost zgodbe pa vidimo v tem, da se preostalim pokaže priložnosti, ki se jim ponujajo na skupnih področjih. Omejitev je nebo, zato so pri podjetju Virgin Atlantic predstavili idejno zasnovo, kjer se lahko potniki v premium razredu vživijo v vlogo pilota in spremljajo polet neposredno iz pilotske kabine. Poglejmo, kako bi nakupovanje izgledalo, če bi se usedli v domači kavč, si nadeli očala ter preko aplikacije obiskali trgovine in nakupovalne centre.

digitalno 13Nedvomno bi prihranili veliko časa na račun vožnje do lokacije in hkrati se vam ne bi bilo potrebno ustrezno obleči. Zamislimo si lahko, kolikokrat bi se želeli mladi odpraviti sami nakupovat pa nimajo lastnega prevoza. Če že nimajo možnosti nakupovati, pa si lahko trgovske police le ogledujejo in si pripravljajo plan za božička. Na kakšen način bi lahko aplikacije navidezne realnosti vplivale na povečano nakupno košarico?

Naslednjič se bomo posvetili kupcem. Na Retail’s Big Show sejmu smo spoznali veliko prebojnih tehnologij, ki se že nekaj časa prepletajo po glavah trgovcev, zato je skrajni čas, da vprašamo česa si želijo naši kupci. Pogledali bomo, zakaj morate spoznati zahteve generacije Y.

Za debato o novih tehnologijah, kupčevih željah ali kakšnem sočnem detajlu s konference, se oglasite >>>

SHARE
Karel Stanovnik is responsible for the time and attendance solutions at Spica. In his work, he combines expertise and business benefits for companies. He is passionate about optimizing business processes and their effectiveness. Karel is recognized for his excellent customer service, a constant search for improvements and a sharp sense of putting breakthrough technologies into the everyday business of companies.