Retail’s Big Show New York iz perspektive Slovenije

»Špičaki« smo bili ponovno zraven, ko so se dogajale velike reči. Na začetku leta je namreč čas za dogodek Retail’s Big Show v New Yorku. V razstaviščnih prostorih Javits Convention Center se zbere množica 35.000 obiskovalcev, ki ima na ogled postavljenih več kot 800 razstavnih površin podjetij iz celega planeta. Dan je poln dogodivščin in zanimivih interaktivnih predstavitev. V zraku je moč občutiti vznemirjenost in radovednost gostov. Večina jih hiti po hodnikih sem ter tja, nekateri so zatopljeni v svoje delo ali obrok hrane, drugi poslušajo predstavitve novosti, preostali pa s svojimi debatami dvigujejo tempo glasnosti v prostoru.

Kaj počne na dogodku »Špičak«?

Takoj po uvodni prijavi imam navado prečesati celotno prizorišče. Hitro si želim ustvariti sliko o tem, katero podjetje je novo na dogodku, kje pričakovati največje zanimanje ter kaj si velja ogledati še enkrat in predebatirati ideje. Nato pridejo na vrsto največja tehnološka podjetja sveta, kot sta IBM in Microsoft, ki tradicionalno žanjejo največ pozornosti in pravzaprav postavljajo smernice prihodnjega razvoja maloprodaje. Njihovi razstavni prostori so tako »kompleksni«, da imajo obiskovalcem namenjene vodene predstavitve. Seveda čas namenimo tudi Špica partnerjem kot sta Zebra in Honeywell ter si ogledamo njihovo predstavitev aktualnih rešitev. Navado imamo, da vsako leto na sejem peljemo tudi katerega od naših kupcev, da se lahko tudi v njihovih glavah porodijo ideje, ki jih nato poskušajo realizirati v domačem okolju. Na koncu pa mora biti čas tudi za zabavo, vendar »Špičaki« ne sedimo križem rok. Ob prijetni glasbi in narezku se radi podružimo z novimi obrazi, delimo vizitke ter rešujemo skupne izzive.

Na letošnjem skupnem Big Show večernem dogodku sem med sogovornike širil nadvse zanimivo idejo.

Slovenija je postala referenčna točka za prebojne ideje na poti k uspehu.

V takšnih pogovorih imamo malo časa, zato sem vsebino razdelil na tri ključne točke. Slovenci smo nacija, ki je idealna za prebuditev revolucionarnih idej. Živimo na prelomnici severa in juga ter zahoda in vzhoda, zato se mimo nas pretakajo narodi, kapital, tovor in sveže misli. Na vsakem križu nastajajo prebojne ideje. Poleg lokacije je pomembna tudi majhnost dežele v kateri živi (le) 2 milijona ljudi. Pilotne projekte se vedno začenja v manjših enotah, zato smo kot takšni idealni za preizkus novih pristopov. Nekaj pa mora biti tudi na pregovoru, da so strupi v majhnih stekleničkah, kar kliče po strupenih idejah. Tretja točka je regija Balkana, kjer smo v stalnih spremembah in zato z njimi živimo. Sprememb ne pojmujemo kot dodatne težave, ampak kot nekaj pozitivnega, s čimer lahko kot narod napredujemo. Vedno rad omenim rek, da se diamanti kujejo pod pritiskom, saj me vedno spomni na našo deželo. Kar nekaj tujih podjetij je Slovenijo že izbralo za testno okolje prebojnih idej. Napreduje pa tudi lepo število startup podjetij, kar nas uvršča v zgornji del lestvice držav z najvišjim številom zagonskih podjetij na prebivalca.

Kakšna pa je vaša perspektiva? Oglasite se.

SHARE
Karel Stanovnik is responsible for the time and attendance solutions at Spica. In his work, he combines expertise and business benefits for companies. He is passionate about optimizing business processes and their effectiveness. Karel is recognized for his excellent customer service, a constant search for improvements and a sharp sense of putting breakthrough technologies into the everyday business of companies.