Novice iz sveta tehnologije za trgovce

1. Latch napreduje hitreje kot Amazon Key

Amazon Latch

Podjetje Latch proizvaja pametne ključavnice, ki omogočajo varne dostave naročil predvsem v večstanovanjske objekte. V zaključku leta 2017 so preko njihove pametne ključavnice že izvedli prvo takšno dostavo. Direktor podjetja je izjavil, da od takrat naprej sistem redno uporablja že kar nekaj spletnih trgovcev katerim logistiko urejajo podjetja, ki ponujajo storitev last meter s sistemom Latch za bolj varno in priročno dostavo. Prve dostave z uporabo sistema so prišle le nekaj mesecev po tem, ko sta podjetji Jet in Latch sklenili partnerstvo v okviru katerega bosta za začetek opremili 1.000 stanovanjskih objektov v New Yorku z pametnimi dostopnimi točkami Latch. Partnerstvo je navdušujoče tako za Walmart, ki je lastnik podjetja Jet, saj je prišel do eksluzivnega dostopa do množice stavb, kjer je pametna vstopna točka implementirana, kot tudi za Latch, ki se je pripel na največji sistem v svetu trgovine. Lastnik in direktor Schoenfelder je pri tem izpostavil, da ima Latch vzpostavljene tudi vezi z logisti, ki imajo dostop do njihovega varnostnega sistema in tako omogočajo uporabnikom Latch tehnologije, da izberejo to opcijo. S prvo dostavo last meter v oktobru 2017 je Latch prehitel tudi Amazon na poti njegovega produkta Amazon Key, ki naj bi se lansiral v začetku novembra preko 37 mest v ZDA. Schoenfelder je pojasnil tudi bistveno konkurenčno prednost do Amazona. Ta naj bi imel rešitev, ki je namenjena predvsem samostojnim družinskim hišam, kar pomeni da so naročniki uporabniki sami. Medtem ko se Latch dogovarja za sodelovanje s podjetij, ki objekte projektirajo ali lansirajo v uporabo ter vzdržujejo. Poleg tega se je Amazon omejil le na same ključavnice, Latch pa se je odločil pokriti celovit mehanizem s kaseto ključavnice in kljuko. Podpira pa tudi elektronske ključavnice, dvigala, parkirne garaže in druge vstopne točke. Obema pa je skupno reševanje problema kraje paketov in posledično tudi neprijetnega dogovarjanja za prevzem naročila. A za razliko od ostalih poizkusov, kot so prevzemni zabojniki in pametne vstopne točke v vozila, ne komplicirata in verjameta, da je še vedno najboljša opcija za varno dostavo paketa vstop direktno skozi vrata vašega poslopja.

2. Walmart z novo storitvijo OTIF

scheme

Walmart uvaja metriko On Time and In Full zaradi odločitve po bolj natančnem sledenju učinkovitosti dobaviteljeve oskrbne verige. Podjetje Retail Solutions (RSi) je razvilo samostojen storitveni produkt OTIF Visibility za zbiranje informacij o potrebah potrošnikov in za podporo Walmartovim dobaviteljem pri projektu OTIF. Z zagotavljanjem natančnega vpogleda v potencialne luknje znotraj oskrbovalne verige želi RSi pomagati Walmartovim dobaviteljem dobaviti blago v celoti in na dogovorjen termin s čim manjšimi odstopanji. Podjetje pravi, da rešitev OTIF Visibility omogoča uporabnikom razpoznati vzorce znotraj oskrbne verige in zmanjšati finančno izpostavljenost. Če podjetje izboljša svojo OTIF oceno za 6%, bodo s tem zmanjšali tudi kazni za 10%. Walmart uvaja metriko OTIF za ocenjevanje delovanja dobaviteljeve oskrbne verige. OTIF je razmerje med številom dostavljenih naročil znotraj dogovorjenega časovnega okna in številom vseh naročil. Dobaviteljem doseganje visoke ocene zagotavlja razpoložljivost kadra Walmarta za polnjenje polic in pomoč strankam ter da manj časa namenjajo preverjanju zalog v skladišču trgovine. Storitev OTIF združuje zgodovinske podatke iz logističnih centrov, polic, blagajn… in jih preko vizualizacije prikazuje v smiselnih povezavah. Vpogled v tovrstne informacije pomaga dobaviteljem in kupcem hitro določiti potencialne vire problemov in napak ter pridobljen čas vložiti v optimizacijo oskrbovalne verige za pridobitev višje OTIF ocene.

3. Apple s tehnologijo RFID do beleženja vnosa kalorij
RFID tehnologijaApple je pridobil patent s katerim nakazuje, da razmišlja o uporabi značk RFID za enostavnejše štetje zaužitih kalorij. Njihov patent s številko 9.640.088 opisuje šifriranje enot hrane s tehnologijo RFID, pri čemer bi informacija vsebovala hranilne vrednosti kupljene hrane. RFID oznake, ki naj bi bile opremljene s standardom NFC, bodo z vzpostavijo kontakta z iPhone napravo ali Apple uro poslale informacijo o hranilnih vrednostih živil za katere so bile te oznake kodirane. Patent pojasnuje primer v vsakdanjem življenju kot na primer v trgovini. S hrano, ki bo na blagajni odčitana in prevzeta na račun, bo blagajniška aplikacija zaznala tudi količino kalorij in ostalih hranilnih vrednosti, ki bi jih s to hrano zaužili. Te podatke bo aplikacija zakodirala na RFID značko, ki bo predana kupcu v vednost. V drugem primeru patent opisuje kupca, ki naroči hamburger z dodatnim sirom in brez ketchup-a z manjšim krompirčkom ter vodo. Programska aplikacija prepozna vsako podrobnost nakupa in jih ovrednoti s hranilnimi vrednostmi ter sešteje v skupno vrednost, kar nato zakodira v RFID čip in oznako natisne. Informacijo uporabnik prejme na pametno napravo s stikom naprave in čipa za nadaljne analize, kar pripomore k enostavnem slededenju dnevnega vnosa hranil.

4. Distribucijsko podjetje Asko je izbralo Teslo

Tesla tovornjak

Storitveno podjetje Asko, ki skrbi za distribucijo hrane na Norveškem, je prvo podjetje v Europi, ki naročilo Teslina tovorna vozila v predprodaji. V podjetju so potrdili, da so naročili 10 Teslinih hibridnih vozil. Tovornjaki so zmožni prevoziti z enim polnjenjem 800 km pri polni kapaciteti tovora. Odločitev izpopolnjuje vizijo Aska pri uporabi zgolj obnovljivih virov energije. Glavni izvršni direktor Asko Norway je povedal, da imajo že nekaj manj kot 2 leti električno tovorno vozilo od Nizozemskega podjetja. Do sedaj pravijo da so največ napredka pokazali pri Tesli, zato so se naslednjih 10 odločili kupiti pri njih. Verjamejo, da se lahko prve dostavne vožnje začnejo s Teslo že z začetkom 2020, a želijo vozila dobiti že v letu 2019.

SHARE
Karel Stanovnik is responsible for the time and attendance solutions at Spica. In his work, he combines expertise and business benefits for companies. He is passionate about optimizing business processes and their effectiveness. Karel is recognized for his excellent customer service, a constant search for improvements and a sharp sense of putting breakthrough technologies into the everyday business of companies.