Kako uspešno krmariti v viharju digitalizacije

Zadnje čase se veliko pozornosti in skrbi posveča strahu pred konkurenčno ogroženostjo trgovin in trgovskih središč s strani spletnega trženja. Vzporedno je fokus seveda usmerjen tudi v izzive spletne varnosti ter težavnost zaznavanja raznolikih okusov in cenovne občutljivosti čedalje bolj razdrobljenega potrošniškega  trga.  Deloitte in STORES Media so raziskali to tematiko in pripravili poročilo Global Powers of Retailing 2016.

Digitalni naskok tudi na področju trgovanja

Predpostavili so namreč, da uporaba digitalnih tehnologij in preprost dostop do digitalnih informacij vplivata ne le na trgovanje, ki poteka preko digitalnih kanalov, ampak imata veliko širši vpliv tudi na prodajo v trgovskih središčih in na potrošniško vedenje v le-teh. Ta koncept digitalnega vpliva zagotovo pridobiva na pomenu v času, ko se globalna okolja premikajo v smeri tega, da bodo kmalu vsi potrošniki praktično nepretrgoma povezani s spletom. Nekateri se že poslužujejo uporabe digitalnih naprav za pomoč pri opravljanju nakupov, pričakovano pa je, da jih bo v prihodnosti še veliko več. Zagotovo se raba digitalnih naprav pri nakupovalnih navadah ljudi razlikuje glede na različne svetovne trge, osebne kontekste in demografske spremenljivke, prav tako tudi glede na tipe produktov, ki jih potrošniki kupujejo, vendar trend v vseh primerih kaže naraščanje e-prodaje. V študiji ugotavljajo, da je e-trgovina danes za večino trgovcev glavno sredstvo za povečevanje prodaje. Spletna prodaja se je namreč v letu 2014 povečala za 18,2 % v primerjavi s skupno rastjo prodaje za 3,1 %.

Ali trgovci sledijo trendom na trgu?

V raziskavi ugotavljajo, da v odnosu med trgovci in potrošniki prihaja do t.i. digitalnega prepada – namreč digitalna vedenja in pričakovanja potrošnikov se razvijajo veliko hitreje kot trgovci ponujajo odgovore na tovrstna povpraševanja. Tudi nekateri od največjih trgovcev so tem prilagoditvam še nenaklonjeni ali pa jih uvajajo zelo počasi, veliko jih še vedno zelo podcenjuje vpliv digitalizacije na področje trgovanja in industrije, s tem pa že zamujajo priložnost za zvišanje svoje prodaje.

 

 

Digitalni prepad predstavlja ključni izziv trgovcev, ki želijo ostati relevantni na sodobnih trgih, saj morajo za uspešno prihodnje delovanje razumeti razvijajoče se potrebe svojih strank ter izboljšati svojo sposobnost napovedovanja in oblikovanja potreb potrošnikov jutrišnjega dne.

Ne zgolj en način, ampak dopolnjevanje

Deloitte 3Trgovci se danes torej soočajo s hitrimi spremembami v nakupovalnih vedenjih potrošnikov, ki jih vodita tehnološki napredek ter spreminjanje potrošnikovih preferenc. To trgovce sili v to, da ubirajo nove prodajne pristope, ter k poslovanju pristopijo preko različnih kanalov. S tem namreč ustvarjajo bolj inovativna prodajna okolja, v katerih s kombinacijo spletnih in fizičnih trgovin potrošnikom omogočijo čim bolj gladko nakupovalno izkušnjo.

217833-woolworths-virtual1Ena izmed skrbi, ki so spremljale naraščujočo digitalizacijo, je bila, da se bodo potrošniki po trgovinah in trgovskih skladiščih le še razgledovali in nato dejanske nakupe opravili pri cenovno ugodnejših spletnih konkurentih. Kar se je pri tem izkazalo, je ravno nasprotno – potrošniki, ki so pri nakupovanju uporabljali digitalne naprave, so celo bolj verjetno opravili nakup v sami trgovini.

Drug trend, ki govori v prid fizičnim trgovinam, je, da so veliki spletni prodajalci, kot so npr. Amazon, Alibaba, JD.com in drugi, začeli postajati tudi fizično prisotni na trgu. Analiza spletne prodaje in nakupovalnih navad jim namreč omogoča, da lahko svoj prodajni program v fizičnih trgovinah bolj targetirano prilagodijo. To je zagotovo ogromna prednost spletnih trgovin, saj analize aktivnosti trgovcem pomagajo bolje spoznati svoje stranke ter optimizirati lokacije trgovin, ponudbo artiklov in promocijo le-teh, kar lahko potem s pridom uporabijo prodajalci v fizičnih trgovinah. Druga prednost fizične prisotnosti trgovca pa je seveda tudi zaupanje potrošnikov – veliko si jih še vedno radih ogleda izdelek pred nakupom, potem pa ga še zmeraj lahko naročijo preko spleta.

1b52b6290360456c6ad96df9f35ed017Torej gre trend zagotovo v smeri vzajemne podpore spletnih trgovin in fizičnih trgovin, slednje se bodo sčasoma preoblikovale v bolj razstavni smeri, kar bo trgovcem omogočilo, da zmanjšajo prostor, namenjen postavitvi večje količine izdelkov v trgovini, in se namesto tega osredotočijo na bolj personalizirano nakupovalno izkušnjo, interakcijo med prodajalci, strankami in produkti ter se posvetijo kvalitetni promociji blagovne znamke.

SHARE
Karel Stanovnik is responsible for the time and attendance solutions at Spica. In his work, he combines expertise and business benefits for companies. He is passionate about optimizing business processes and their effectiveness. Karel is recognized for his excellent customer service, a constant search for improvements and a sharp sense of putting breakthrough technologies into the everyday business of companies.