Voice picking ili bar kodovi: gde su razlike?

Nedavno sam pogledao video koji daleko najbolje prikazuje razlike između komisioniranja u skladištu pomoću glasovnog upravljanja i pomoću ručnih terminala:

Korisnici Voice rešenja, kao i korisnici rešenja proizvođača Honeywell Vocollect, govorili su najviše o sledećim prednostima:

1. Izuzetno brži rad i veća količina isporuka:

Kao što je u videu prikazano, vreme pickinga smanjuje se za 50%, što znači da sa istom ekipom, na istoj lokaciji možemo isporučiti više pošiljki. Iskustva s naših projekata veoma često te brojeve i potvrđuju. S druge strane i pickeri su srećni, jer je njihov varijabilni deo plate povezan s količinom pickinga.

2. Manje grešaka pri isporukama i manje povrata pošiljki

Voice rešenje funkcioniše tako da se proverava glas. U praksi to izgleda tako da magacioner pročita zadnja tri broja barkoda i time potvrđuje da je izabrao odgovarajući proizvod. Statistike kažu da se broj grešaka značajno smanji. Tome doprinosi i činjenica da ljudske oči, za razliku od čitača, bolje vide i bolje čitaju presavijene i pomalo oštećene bar kodove. Donji graf prikazuje šta je glasovno upravljanje skladištem donelo u jedan kanadski trgovinski lanac. Jedna od prednosti što Voice omogućava ubrzanje u slučaju da neki proizvod nedostaje (ili će ga staviti na kraj svoje rute, ili će ga predati sledećem pickeru). Tako se poboljšava koordinacija stanja zaliha.

VoicePoboljsanja

3. Manje oštećenja robe i opreme

Zbog toga što imate slobodne ruke, manipulisanje proizvodima pri pickingu je mnogo jednostavnije. Zbog pravilnijeg dizanja i spuštanja predmeta zdravstveno stanje ekipe u skladištu se poboljšava, jer zaposleni na raspolaganju ima obe ruke.  Smanjuje se količina oštećene robe zbog padanja predmeta na pod što je česta posledica držanja čitača i predmeta u rukama u isto vreme. Manja je i šteta na opremi (ručnim čitačima), koji su ponekad slučajno padali na pod. Voice opremu magacioneri nose na pojasu i ne može pasti.

Više o razlikama između Voice pickinga i ručnih čitača možete pročitati u studiji Aarona Millera ili podsetite našu web stranicu www.spica.rs/skladisno-poslovanje

SHARE
Mag. Aleš Habič je strokovnjak s področja sledenja materialnih tokov v proizvodnji in skladišču. V Špici je zaposlen kot vodja projektov in svetovalec pri izbiri tehnologije označevanja izdelkov, palet, ter obvladovanju skladiščnega poslovanja in skladiščne tehnologije. Je avtor strokovnih člankov na temo označevanja in črtne kode, član združenja ZELO in pooblaščen inženir pri IZS.