Voice i inicijativa praćenja proizvoda

Cilj inicijative praćenja proizvoda (Produce Traceability Initiative – PTI) je povećanje praćenje proizvoda na njihovom putu iz zemlje proizvođača do polica u prodavnicama.

Grupa od 50 maloprodajnih i veleprodajnih trgovaca, distributera, prevoznika i uzgajivača započeli su inicijativu kako bi mogli pratiti proizvod celim putem, od proizvođača do potrošača.

PTI se temelji na svetskom GSI standardu za praćenje, koji definiše opštii standard praćenja primenjiv u širokom rasponu industrija. Cilj svih učesnika severnoameričkog lanca snabdevanja je postići praćenje svih proizvoda na nivou paketa po njihovom serijskom broju, od dobavljača do prodavnice. Iako ne postoji nadležno telo koje reguliše aktivnosti preduzeća i traži od njih da ispunjavaju zahteve, PTI je industrijska inicijativa koja je stekla rasprostranjenu podršku svih koji su prepoznali vrednosti onoga što nudi.

Integracija glasovnog upravljanja skladištem

Voice picking se dugo koristi kao podrška za praćenje, a postoje i kodovi za prikupljanje razvijeni upravo za korišćenje uz praćenje. Kodovi, koje je razvio HarvestMark su patentirani, ali su dostupni svim članovima lanca snabdevanja bez ikakve naknade.

Kodovi za picking u potpunosti su opisani u beloj knjizi Harvestmark-a, koju možete pronaći ovde >>>

Jednostavno rečeno, kod sadrži GTI broj, serijski broj i datum (ako je dostupan) sažete u  ”hash kod”. Kod sadrži veliku količinu informacije u puno manji format, omogućavajući jednostavnu komunikaciju s Voice sistemom. U slučaju traženja nekog proizvoda, sve što biste trebali jeste da odredite koja paleta sadrži željeni serijski broj i pozovete sva pakovanja pomoću koda za glasovni picking koji odgovara željenom serijskom broju. Sve dok je vaš sistem za upravljanje skladištem (WMS) postavljen da prati palete unutar skladišta i dopušta vam da znate koja pošiljka sadrži određeni proizvod s bilo koje palete, možete koristiti glasovno upravljanje za poboljšanje praćenja proizvoda.

Zašto koristiti glasovno upravljanje skladištem?

Upotreba glasovne kontrole za praćenje omogućava vašem skladištu ostvarivanje svih prednosti glasovnog upravljanja skladištem i dalju optimizaciju vaših aktivnosti vezanih uz praćenje. Softver glasovnog upravljanja interpretira uputstva vašeg sistema za upravljanje skladištem i prenosi ih radnicima preko slušalica za razliku od ostalih sistema koji zahtevaju rukovanje papirima ili skenerom. Vaši radnici zatim kao odgovor daju kontrolne funkcije koje se šalju natrag sistemu upravljanja u znak potvrde da je zadatak izvršen. Ova informacija se uživo ažurira u vašem sistemu, osiguravajući u svakom trenutku ispravnost podataka o zalihama i narudžbama. U slučaju praćenja proizvoda, gde skoro svaki proizvod ima kontrolni broj, ovakav način štedi vreme skeniranja i zapisivanja, a vaše radnike čini efikasnijima, tačnijima i sigurnijima.

  1. Produktivnost

“Hands-free i Eyes-free” glasovna tehnologija, omogućava vašim radnicima kretanje po skladištu bez ometanja (držanje skenera ili papira). Radnici mogu istovremeno slušati naredbe i odgovoriti na uputstva što povećava efikasnost njihovog rada.

2. Tačnost

Sistem glasovnog upravljanja skladištem postavljen je da radi sa nizom kontrolnih funkcija, što je glavni razlog zašto je prikladan za unapređenje praćenja. Sistem zahteva potvrdu kontrolnih funkcija, pa radnici nisu u mogućnosti nastaviti svoj zadatak bez potvrde njihove ispravnosti. Tako je povećana verovatnoća da se radnik nalazi na pravoj lokaciji, bira pravi proizvod i pravu količinu. Rezultati su pokazali da je nakon implementacije glasovnog upravljanja tačnost mnogih aktivnosti porasla do čak 85%.

3. Sigurnost

Za sigurno izvršenje mnogih procesa u skladištima potrebne su dve ruke, ali one su često zauzete držanjem skenera ili papira. To dovodi do rizika od ispuštanja ili nespretnog rukovanja proizvodom (što dovodi do oštećenja tako da se neki više ne mogu prodati) i takođe, povećava verovatnoću povrede radnika. Glasovno upravljanje skladištem omogućava radnicima da ostanu usredsređeni na zadatak u svakom trenutku i da im ruke budu slobodne, pa na siguran način mogu prenositi proizvode.

Za više informacija o sistemu za glasovno upravljanje skladištem pogledajte našu stranicu ili nas kontaktirajte.

SHARE