Top tri prioriteta za hotele kada je reč o pametnim sobama

Danas su pred hotelima razni izazovi i nalaze se pred jako zahtevnim tržištem. U nastavku izdvajam tri prioriteta kada je reč o konceptu pametne sobe u hotelima:

  • sigurnost,
  • mobilnost,
  • upravljanje recepcijom.

Kako svakodnevno komuniciram s hotelima svih veličina (od porodičnih, pa sve do velikih hotelskih lanaca), često govorimo o konceptu pametne sobe. Tome pridodajem najveću pažnju, pogotovo kada se dotaknemo toga koji su zahtevi gosta, pritužbe gostiju, oko čega su najviše zabrinuti i kakve su povratne informacije gostiju. Zaposleni u hotelu, u zavisnosti koji posao obavljaju, imaju različite predstave o tome šta je koncept pametne sobe. Kada je reč o povratnim informacijama gostiju tri tačke se posebno naglašavaju, a sigurnost je na samom vrhu tog popisa:

1.SIGURNOST

Sigurnost gostiju je uz privatnost, posebno kada se radi o hotelskim sobama, upravo ono što hoteli žele da održe na najvišem mogućem nivou. Poznato je da je prvu sigurnu električnu bravu napravio Tor Sørnes 1987. godine, nakon što je u hotelskoj sobi napadnuta njegova najdraža pevačica Connie Francis. Pogođen tim događajem odlučio je izumiti sigurnosni sistem koji će svakom gostu dati jedinstven ključ. Njegov izum je promenio celu industriju brava. Od tog trenutka sigurnost u hotelima je u stalnom porastu zbog činjenice da je upravo sigurnost ključna kada je reč o komforu gostiju. Nažalost, još uvek postoji veliki broj hotela koji koriste nizak nivo sigurnosti iz tehničke perspektive, tako da ovde sigurno ima prostora za napredak.

2. MOBILNOST

Pre samo nekoliko godina prenosni računari su se smatrali mobilnima u poređenju sa stonim računarima. Danas, dok su laptopovi još uvek mobilni (u poređenju sa stonim računarima) pametni telefoni su postali svakodnevni prijatelji… U većini trenutnih tokova rada hotela, pa čak i tamo gde koncept pametne sobe živi, komunikacija je daleko od mobilne, tačne i brze. I tu dolazimo do još jednog prostora za napredak.

3. UPRAVLJANJE RECEPCIJOM

S obzirom na prirodu mog posla i toga što sam mnogo puta bio gost u hotelu, mogu reći da je osoblje hotela simpatično i pristojno. Ipak, u nekim hotelima, zbog opterećenosti i velike količine zadataka osoblje nije fokusirano i ponekad je nervozno. Kontrola pristupa, upravljanje energijom, karte za parking, komunikacija s održavanjem, pozivi gostiju, pritužbe gostiju i ostale propratne informacije po pravilu se dešavaju na recepciju. Više zadataka jednako je više stresa, a treba imati na umu da je simpatična i pristojna osoba s osmehom na licu jedan od najvažnijih faktora kod zadovoljstva gosta. Olakšavanje posla recepciji optimizacijom zadataka može rezultirati sa puno više osmeha, tako da ponovo dolazimo do prostora za napredak.

Kombinacija investicije u sva tri prioriteta poboljšava zadovoljstvo gostiju, optimizuje tok rada i time povećava prihod hotela. I to je ono na šta bi hoteli trebali da se fokusiraju.

Iz perspektive srpskog turizma i uzimajući u obzir svetski problem sigurnosti, nju bismo trebali staviti i isticati kao nacionalni brand u hotelijerstvu. Sigurnost i privatnost u hotelskim sobama samo prati taj proces brandiranja.

Za više informacija o dobrim praksama u hotelijerstvu kontaktirajte nas.

SHARE