RFID u trgovini

Pažnja: vreme je da ponovno pogledate u smeru RFID – a

U poslednje vreme RFID tehnologija je pokazala značajan napredak. Sve više i više maloprodajnih i distributivnih lanaca koriste RFID u svakodnevnom poslovanju. Iako se to ne odnosi na sve vrste proizvoda, gotovo je sigurno da je RFID prikladan za praćenje i označavanje skupljih stavki kao što su odeća i obuća. Najpoznatiji korisnici su ZARA i  DECATHLON.  Najuverljiviji razlog za uvođenje RFID-a je dokazan povrat investicije.

Decathlon_Logo

Marks_and_Spencer_ai

Zara-LOGO-blackwhite

 

Ako niste razmatrali RFID tehnologije, sada je pravi momenat za to. Stoga, imajte na umu sledeće konkretne prednosti RFID tehnologije u distributivnom lancu:

1. Brži rad na kasi

Pultni RFID čitač sam prepoznaje artikal tako da blagajnik ne mora da traži listić sa bar kodom i tako se može lakše posvetiti kupcu i ponuditi mu dodatne artikle.

2. Manje ‘out of stock’ situacija

Uvođenjem RFID identifikacije pojedinih artikala, ‘out of stock’ situacije možete smanjiti za 60-80 %. Imaćete tačan pregled nad lokacijama svih artikala, lakše ćete ih pronaći i staviti na odgovarajuće mesto kupcima.

3. Brže premeštanje robe između pojedinih prodajnih mesta

Kada imate brz pregled nad lokacijama svih artikala, lako možete sprovesti automatsko premeštanje artikala na ona prodajna mesta gde kupci traže artikal određene boje ili broja.

4. Povećana prodaja

Iskustvo pokazuje da uvođenje RFID-a povećava prodaju do 19 %. Kada su svi delovi artikala vidljivi i zaposlenima i kupcima, prodaja se povećava. Naravno, to je sve povezano sa bržim radom na kasi.

5. Smanjeni troškovi pri inventaru

Tačnost stanja zaliha u vašem računovodstvenom sistemu, korištenjem RFID-a, možete podići na 98 – 99,9 %. Sva premeštanja svih osnovnih sredstava možete pratiti u realnom vremenu i time se potreba za brojanjem sredstava pri inventaru smanjuje. Inventari se završavaju brzo i gotovo automatski.

6. Zalihe u radnjama možete koristiti i za svoj web shop

Kada budete imali tačan pregled zaliha svih artikala, te zalihe onda možete ponuditi i preko web shopa ili kupce sa web-a usmeriti u svoju najbližu radnju. Vrlo jednostavno možete povezati fizičku i online trgovinu kako u prodajnom tako i u logističkom smislu.

7. Bolje usluge za kupce

Kada kupac isprobava odeću u kabini, RFID čitač čita ono što je kupac uzeo sa sobom i na ekranu mu predlaže druge komade odeće koji pripadaju sličnoj liniji, ili mu pruža podatke o drugim veličinama koje su dostupne u trgovini.

Ako vas interesuje kako RFID može da pomogne i vama, slobodno nas kontaktirajte.

SHARE