Prekovremeni rad

Često nam postavljaju pitanje vezano za prekovremeni rad i upravo iz tog razloga odlučili smo da napišemo koje su zakonske regulative prekovremenog rada.prekovremeni

Određivanje prekovremenog rada

Zakon o radu određuje da poslodavac treba dati pisani zahtev za prekovremeni rad, osim u slučaju da priroda preke potrebe onemogućava poslodavca da pre početka prekovremenog rada uruči radniku pisani zahtev, usmeni zahtev poslodavac je dužan pisano potvrditi u roku od sedam dana od dana kada je prekovremeni rad naložen.

Špicina rešenja za evidenciju radnog vremena Time&Space i All Hours (evidencija u oblaku) omogućavaju najavljivanje i potvrđivanje prekovremenih sati putem interneta. Sistem funkcioniše tako da zaposleni podnese zahtev za prekovremeni rad, direktno u sistem ili putem emaila, koji poslodavac može ili odbiti ili odobriti. Podatak se automatski prenese u evidenciju radnog vremena. Na taj način i poslodavac i zaposleni imaju elektronski uređeno određivanje prekovremenog rada.

approvalworkflow-260x300

Da li su prekovremeni sati plaćeni?

Prekovremeni rad se plaća i isplaćuje u visini od 30 % redovne satnice. U slučaju dogovora između poslodavca i zaposlenog moguće je prekovremeni rad kompenzovati godišnjim odmorom, ali je i dalje potrebno platiti 30 % dodatka.

Šta ako se prekovremeni rad ne odredi?

Zaposleni onda nema pravo na isplaćivanje prekovremenog rada. Ako se radi o poslu koji se nije mogao završiti u radnom vremenu, u slučaju tužbe većinom se presuđuje u korist zaposlenog.

Stoga je razumno internim i ličnim dogovorima sa zaposlenima odrediti iznos očekivane isporuke posla tokom radnog vremena. Na taj način i zaposleni i poslodavci mogu planirati koji se obim posla može izvršiti u kom roku i na taj način može se rešiti dilema o tome šta je redovni, a šta prekovremeni rad.

Za više informacija o elektronskom radnom vremenu kontaktirajte nas.

SHARE
Marija Jakopin is a presales consultant. Her field of work is about optimizing HRM processes and RFID tracking. She has an Applicative Mathematics Faculty degree, which enables her to understand the needs of the market from the IT point of view. In her free time she likes to explore tunnels.