Popis u skladištu?

Šta vam prvo padne na pamet kada pomislite na popis? Kraj decembra! Popis kao prijatno iskustvo? Naravno da nije!

Koji su najčešći razlozi zašto preduzeća i zaposleni očajavaju nad popisom?

Primer popisa na papirima

Popis na papirima radi se tako što popisivač dobije popisnu listu. Prateći popisnu listu ide do polica, prebroji artikle i količine, i zapiše na popis.

Podatke sa popisne liste neko mora uneti u računar. Sledi provera stanja u sistemu sa popisom. U najgorem slučaju to se radi ručno u programu kao što je Excel. Zatim se razlike ponovo proveravaju u skladištu.

Inventura s papirjem

Greške!

Kada proces zahteva toliko ručnog rada povećava se broj grešaka. Tačke na kojima se najčešće greši su:

  • brojanje proizvoda na policama
  • upisivanje broja proizvoda na popisnu listu (količina se upiše pod nazivom nekog drugog proizvoda, zbog težeg pisanja u skladišnom okruženju brojevi su često nečitki,…)
  • prekucavanje u računar

Istraživanje gde je nastala greška je dugotrajan proces: da li se zaista radi o grešci, gde je nastala greška: u skladištu, na stanju, ili je nastala kod popisivanja ili u nekom drugom delu popisivanja?

Greške na stanju ne možemo priuštiti, jer utiču ili na fizičko stanje zaliha ili na stanje računovodstva.

Budući da je popis neophodno raditi van radnog vremena (da rad ne stoji i da je situacija stanja koliko toliko stabilna), često se dešava da zaposleni rade popis vikendima u decembru, zbog čega trpi njihov privatni život i iz tog razloga pada nivo zadovoljstva zaposlenih.

Frontman WMS

Špica u svojoj ponudi ima više rešenja za upravljanje skladištem (WMS – warehouse management system) primerene za različita poslovanja i veličine skladišta. Sva rešenja pružaju:

  • Online stanje zaliha (koliko čega se gde nalazi, LOTi i datumi).
  • Online promene u skladištu (svako kretanje robe (skladištenje, premeštanje, izdavanje) zabeleženo je elektronski čime se broj grešaka smanjuje na minimum i štedi se vreme na kasnije prekucavanje podataka u računar. Svi koji rade imaju dostupne podatke o stvarnom stanju i promenama u realnom vremenu zbog čega sve prolazi glatko i bez prevelikih grešaka.
  • Praćenje – sa druge strane, zbog FIFO i FEFO protokola, na stalnom raspolaganju imamo podatke o tome kada je kojoj stanci koliko robe poslato i ko je od ekipe to poslao.

Popis sa Frontman WMS-om je jednostavan!

Radi se redovno tokom cele godine kada zaposleni imaju vremena. Onim danima kada je manje porudžbina zaposleni mogu u pauzama popisati stanje robe, polica… i proveriti razliku.

Krajem godine popis više nije potreban. S druge strane to zadovoljava i kriterijume revizije, budući da su podaci pouzdani jer se promene kontrolišu u trenutku kada se dogode.

Za više informacija posetite našu web stranicu ili zakažite sastanak.

SHARE
Vlado Jovanovic is, consultant for optimizing warehouse IT processes works with strong background in ERP systems. His field of expertise are warehouse management systems from large to small scales. For Spica he introduces studies for new coming projects, leads the projects and gets things done.