Održana konferencija o Voice rešenju za glasovno upravljanje skladištem!

Hvala svim učesnicima!

ŠPICA je uz podršku kompanije Honeywell, 23. maja, u hotelu Radisson Blu u Beogradu, organizovala konferenciju posvećenu primeni Voice tehnologije i rešenja Vocollect u upravljanju procesima u skladištu.

O upravljanju glasom smo do sada ispričali i napisali mnogo referentnih tekstova. Ono što uvek naglašavamo, to je da se mora prihvatiti činjenica da uvođenje novih IT rešenja, u cilju unapređenja internih logističkih procesa, postaje imperativ za opstanak preduzeća u vreme sve jače konkurencije u lancu snabdevanja. Jedno od najperspektivnijih rešenja jeste primena glasa, odnosno upravljanja glasom, kao alternativa ručnim terminalima ili klasičnom radu sa papirima. Voice tehnologija povećava efikasnost, smanjuje greške, povećava bezbednost, donosi značajne uštede, povećava produktivnost i garantuje brz povrat investicije.

Standardno, sve konferencije koje organizuje Špica, bilo da se odnose na sisteme za upravljanje skladištem, bilo da se odnose na primenu upravljanja glasom, izazivaju  veliko interesovanje. Na poslednjoj konferenciji, u hotelu Radisson Blu okupilo se oko 50 predstavnika iz više od 35 kompanija. Osim aktuelnih novosti o inovacijama na području unapređenja i digitalizacije logističkih procesa, mogli su dobiti i korisne informacije iz Špica prakse  i iskustva.

Direktor Špica Centra, Darko Korać poželeo je dobrodošlicu prisutnima i najavio teme i predavače. Zatražio je od prisutnih da se fokusiraju na podatak da se 60%-70% ukupnih troškova u skladištu stvara u procesu pickinga, i da zato vredi razmišljati kako postići uštede upravo u tom procesu. Primena sistema za upravljanje glasom direktno donosi ogromne uštede u pickingu.

O inovacijama i unapređenju logističkih procesa, govorio je prof. dr. Milorad Kilibarda sa Saobraćajnog fakulteta u Beogradu. Svoje dugogodišnje iskustvo i znanje iz oblastii logistike i poznavanje najnovijih trendova, profesor Kilibarda je podelio sa prisutnima. U zaključku svog izlaganja istakao je koliko je veliki značaj planiranja ključnih indikatora performansi (KPI) kod uvođenja naprednih tehnoloških i informacionih sistema, kao i potrebu njihovog poređenja sa dostignutim KPI nakon implementacije. Takođe, istakao je značaj analize i konstantnog unapređivanja postignutih performansi.

O digitalizaciji procesa u logistici, posebno sa aspekta implementacije WMS i Voice alata, govorio je Andrej Planina, direktor SCM divizije Špice International. Pokazao je i primenu vision tehnologije (naočara koje su istovremeno i BT slušalice s mikrofonom, i ekran sa informacijama i kamera koja snima) i pripremio dobar uvod za priču o Voice rešenju.

O kompaniji Honeywell, o rešenju Voice Vocollect za glasovno upravljanje skladištem, o tome gde se koristi, kako funkcioniše i zašto je neophodno skladištima, govorio je Miha Capuder, Honeywell BDM za istočnu Evropu.

Nakon kratkog predaha za kafu i osveženje, uz živu komunikaciju prisutnih, Marijo Baburić, vođa Centra Kompetencije za Voice rešenje, govorio je o dobrim praksama u kompanijama Ledo i Plodine. Osim o prednostima koje su dobili implementacijom  Voice rešenje, kroz praktične primere govorio je i o izazovima sa kojima su se susretali tokom implementacije.

Za kraj konferencije, nakon dovoljno argumenata koji doprinose tome da korisnici više ne treba se pitaju ZAŠTO VOICE, već KADA i KAKO,  ostavili smo praktičnu demonstraciju rada sa glasovnim komandama u procesu pickinga u improvizovanom mini skladištu sa 2 regala, u 2 nivoa  i dvadesetak artikala na obeleženim policama. Implementator Voice rešenja Igor Kokorović kroz ovaj Live-Demo pokazao je jednostavnost upotrebe glasovnih komandi u procesu pickinga. Odgovori na pitanja tokom demonstracije bili su dovoljno jasni da otklone eventualne nedoumice prisutnih, ukoliko su uopšte i postojale.

Pitanja prisutnih i odgovori stručnjaka iz Špice, držali su pažnju prisutnih gotovo sat vremena nakon završetka konferencije. To je bio najbolji pokazatelj velikog interesovanja za primenu voice tehnologije u poslovanju skladišta. Učesnici su organizaciju konferencije i kvaltet predavanja ocenili visokom ocenom (4.8).

Još jednom se zahvaljujemo svim prisutnima. Do sledećeg viđenja!

Za sva dodatna pitanja stojimo Vam na raspolaganju!

 

SHARE