Noćne more prilikom popisa

Niko ne voli da traži izgubljene stvari. Setite se panike koja sledi kada izgubite ključeve vašeg automobila ili novčanik (kada već pet minuta kasnite, naravno). Za vlasnike kompanija ovo se stanje panike se preusmerava na novi nivo kada ključni predmeti nestanu iz skladišta ili u tranzitu od tačke A do tačke B.

Ne mogu dovoljno naglasiti koliko je bitno imati popisnu kontrolu ili sistem za praćenje osnovnih sredstava u vašem poslovanju. Ako ne verujete nastavite čitati. Navešću neke od najgorih noćnih mora prilikom popisa zbog kojih ćete možda razmisliti dva puta o tome ostaje li popisivanje inventara na papiru!

Slučaj ‘Radioaktivni rezervoar koji je nestao’

Davne 2010.  godine FedEx je na odgovornost dobio vrlo osetljiv paket za isporuku. Ne, ne nije reč o 52″ LED televizoru. FedEx je trebao da premesti paket koji sadrži radioaktivne šipke koje se koriste u CT skeniranju. Ono što se posle dogodilo bilo je škakljivo, u najmanju ruku. Pošiljka radioaktivnog materijala izgubljena je negde u prenosu do krajnje lokacije. Radioaktivni materijal ne nestaje samostalno, zar ne? Srećom, pre nego što se panika raširila, paket su pronašli i niko nije bio izložen toksinima koji su se u njemu skrivali. Međutim, FedEx je sigurno preispitivao svoje metode praćenja nakon tog peha.

Slučaj ‘Oružje koje je iščezlo’

Nekoliko nestalih rezervoara sa tintom nije nešto oko čega se treba brinuti u poređenju sa sledećom pričom. 2010. godine (nešto je s tom godinom, čini se) došlo je do masovne potrage za hiljadama pušaka, mitraljeza i raketnih bacača s raketnim pogonom. Oružje je trebalo osigurati za avganistansku nacionalnu policiju, ali je ono misteriozno nestalo. Manjak kvalitetne komunikacije i logistike bio je krivac za nestanak. U ovom trenutku, gde se nalazi oružje, još uvek nije poznato.

Slučaj ‘Zaboravljena medicinska oprema’

Svake godine medicinske greške u hirurškim zahvatima koštaju zdravstvenu industriju gotovo dve milijarde dolara. Najčešća hirurška greška je slučajno ostavljanje hirurškog sunđera unutar pacijenata, što može dovesti do ozbiljnih infekcija, a ponekad i smrti. Stavke poput ove se nažalost lako predviđaju, jer se stapaju sa okolinom. Kako bi se sprečile slične medicinske noćne more uvode se sistemi za praćenje sa bar kodovima za bolju kontrolu medicinskih sunđera i druge medicinske opreme.

Nemojte da dopustite da se ovakve stvari dešavaju i u vašem poslovanju i uložite u sistem za praćenje osnovnih sredstava.

SHARE