Nekad ručni klin, danas mobilni telefon

Nismo ništa novo otkrili kada kažemo da se život seli na pametne telefone. Iako su računari ili tableti ponekad nezamenjivi, mobilni telefoni zauzimaju više prostora u našim svakodnevnim životima.

Zašto je to tako?

Najverovatnije zbog toga što smo kroz istoriju pokazali da volimo predmete koje možemo uzeti u ruku. Alat koji se u ljudskoj istoriji najviše koristio bio je ručni klin. Koristili smo ga gotovo 3 miliona godina, a neki ga koriste i danas.

Ručni klin je bio veoma koristan: sa njim smo mogli da se branimo, mogli smo da ga koristiti za lov, za pripremu hrane ili da ga nekom poklonimo.

Na prvi pogled naš pametni telefon može manje, ali u stvarnosti može više.

PestenjakTelefon
1. Beleženje rada po projektima

Pomoću mobilne aplikacije My Hours svoje dnevne zadatke možemo beležiti preko mobilnog telefona – tako na kraju meseca znamo koliko smo vremena potrošili na koji projekat. To može biti veoma korisno pri analizi toga koji nam aspekt našeg posla krade vreme i koji je profitabilan.

2. Beleženje radnog vremena i pregled trenutne prisutnosti

Mobilna aplikacija All Hours pruža mogućnost evidencije radnog vremena kako preko NFC-a, Bluetootha tako i preko mrežne tehnologije. Neprekidno imamo i izveštaj o geolokaciji registracije. Preko telefona možemo poslati zahtev za odmor, službeni put, bolovanje, a takođe možemo pregledati i bilans našeg radnog vremena.

BLE

Nadređeni imaju pregled nad trenutno prisutnim radnicima u preduzeću i mogu videti kada će biti odsutni zaposleni koji su za to podneli zahtev. Putem mobilnog telefona te iste zahteve mogu prihvatiti ili odbiti.

U poslednjoj verziji Špicinog rešenja Time&Space (koji nije u oblaku), umesto terminala može se koristiti mobilni telefon. Takođe, zaposleni mogu registrovati svoje radno vreme tako što karticu prislone na pametni telefon koji informacije šalje u bazu podataka.

3. Otvaranja vrata

Kontrola pristupa (i registracija radnog vremena) seli se na mobilne telefone, što donosi veću sigurnost, jer mnogo više pažnje obraćamo na mobilne telefone nego na kartice. Kontrola pristupa je preko Bluetootha i “twist and turn” tehnologije, koja omogućava sigurno korišćenje i onda kada se kontrola pristupa nalazi na više vrata koja su fizički blizu.

Mobilni dostop v prostore

4. Otvaranje vrata hotelskih soba

Vodeća svetska firma za kontrolu pristupa u hotelijerstvu ASSA ABLOY Hospitality je zbog jednostavnosti implementacije takvih rešenja počela beležiti veći rast prodaje sistema za mobilno otvaranje hotelskih soba. Preko Bluetooth čitača gosti ulaze u sobu pomoću pametnog telefona. To za goste znači da mogu u potpunosti zaobići recepciju (elektronski ključ se dobija na mobilni telefon i ne mora se preuzeti pri ulasku u hotel), a za hotel to znači veću lojalnost preko hotelskog portala i kraj gubljenju provizije zbog rezervacijskih posrednika.

Mobilni dostop

5. Podrška komercijalistima koji povećavaju prodaju

Komercijalisti na terenu svoj rad obavljaju mnogo brže i zbog toga mogu obići više klijenata ako imaju sledeće podatke pri ruci:

  • kakvi su dogovori sa pojedinim prodajnim mestom (cenovni i planogramski)
  • povezanost sa centralnim sistemom podataka (kao što je SAP) mora biti uspostavljena kako bi komercijalisti mogli proveriti cene i slati porudžbine sa terena
  • koje kupce treba obići danas, a koje sutra kako bi frekvencija obilazaka odgovarala raspodeli kupaca u A, B i C razrede
6. Upravljanje osnovnim sredstvima

Ponekad dobro dođe mogućnost pregleda podataka o stanju, zaduženosti i lokaciji osnovnih sredstava. Špicin Frontman Assets omogućava upravljanje osnovnim sredstvima, bez obzira na lokaciju i vreme. Kada govorimo o uštedama i ažurnom pristupu osnovnim sredstvima to je od ključne važnosti.

U slučaju da vas zanima neko od Špicinih mobilnih rešenja svakako nam se javite.

SHARE
Marija Jakopin is a presales consultant. Her field of work is about optimizing HRM processes and RFID tracking. She has an Applicative Mathematics Faculty degree, which enables her to understand the needs of the market from the IT point of view. In her free time she likes to explore tunnels.