Legalni aspekti biometrije

i koje su alternative:

Prošle nedelje sam obišla klijenta koji bi želeo da koristi biometrijski čitač za evidenciju radnog vremena i kontrolu pristupa.

Gledano sa strane zakona, biometrija je neprihvatljiva za evidenciju radnog vremena, dok se za kontrolu pristupa smatra kao legalno i adekvatno rešenje.

Kompanije u većini slučajeva, za kontrolu pristupa koriste biometrijsko rešenje (otisak prsta, dužica oka ili prepoznavanje lica), a za registraciju radnog vremena neki od načina su:

  • registracija na terminalu putem kartice ili priveska za ključeve,
  • registracija preko mobilnog telefona sa NFC ili Bluetooth tehnologijom,
  • registracija preko pretraživača na računaru ili tabletu.

Koja biometrijska tehnologija se koristi sve češće?

Biometrijska tehnologija prepoznavanja lica je sve popularnija i kompanije se sve češće odlučuju za taj način kontrole pristupa.

Umesto prislanjanja prsta na čitač otiska, dovoljno je stati ispred uređaja sa kamerom. Sistem analizira udaljenosti između očiju, dimenzije nosa i usta i dr. S obzirom na međusobnu udaljenost između ključnih tačaka, izračunava se, i u bazi uređaja čuva numerički kod, koji se koristi za dalje upoređivanje. Pojedini uređaji zbog veće efikasnosti koriste dve kamere istovremeno, u vidljivom i u infracrvenom spektru. Smatra se da će prepoznavanje lica postati najpopularnija biometrijska tehnologija.

Biometrija

Špica je zbog svog dugogodišnjeg iskustva na tom području sve prisutnija i u tom delu tržišta. Najviše biometrijskih rešenja proda se u Arapske države (aerodrome, televizijske kuće, bolnice).

Za više informacija o savremenim tehnologijama i biometrijskoj tehnologiji kontrole pristupa kontaktirajte nas ili pogledajte našu stranicu.

SHARE
Marija Jakopin is a presales consultant. Her field of work is about optimizing HRM processes and RFID tracking. She has an Applicative Mathematics Faculty degree, which enables her to understand the needs of the market from the IT point of view. In her free time she likes to explore tunnels.