Kupovina ili najam evidencije radnog vremena?

Pri kupovini evidencije radnog vremena, kompanije moraju dobro da razmisle kakav model da uzmu. Na tržištu postoji gomila organizacija koja evidenciju radnog vremena imaju u portfoliu, međutim malo je onih koji opstaju na tržištu i imaju konstantu u razvoju takvog sistema. Kvalitetniji ponuđači pomažu tako što provere kakav ste dosad način evidencije radnog vremena imali, i u skladu sa željama i izazovima savetuju najbolje rešenje. Takođe, dele dobre prakse iz svog iskustva koje su stekli iz niza uspešnih instalacija.

U pravilu su dostupne dve mogućnosti:

  • verzija koju možete kupiti (enterprise), koja se instalira na servere i uklopi se u IT strukturu kompanije,
  • verzija koju možete iznajmiti (cloud) do koje dolazimo preko web interfejsa, a podaci se čuvaju na serverima koje administrira ponuđač rešenja.

All Hours vs TimeSpace

U Špici imamo dostupne verzije i za kupovinu (Time&Space) i za najam (All Hours).

Gde su razlike?

Osnovne funkcionalnosti oba rešenja su jednake (beleženje evidencije radnog vremena, elektronske najave i odobravanje odsutnosti, pregled podataka o odsutnostima i prisutnostima, izvoz podataka o registracijama za obračun zarada). Razlike su u prilagođenosti procesa velični kompanije.

Rešenje koje se kupuje (Time&Space) namenjeno je onima s većim brojem zaposlenih, koji imaju kompleksnija pravila o radnom vremenu kao što je rad u smenama (jedna nedelja ujutro, druga nedelja popodne…), kompleksniji obračuni vrsta plaćanja i dodataka (noćni rad, rad vikendom, rad u posebnim uslovima). Rešenje obuhvata razne module, kao što su putni nalozi, planiranje, PIF (payroll integration framework) i drugi.

Kod rešenja koje se unajmljuje ovi procesi su jednostavniji. To znači da je korišćenje programa dovoljno jednostavno da nije potrebna edukacija administratora sistema i krajnjih korisnika, pa se odmah može započeti s korišćenjem pomoću 30 dana besplatnog probnog naloga.

Rešenje All Hours povezano je s računovodstvenim sistemom SAOP, dok je Time&Space povezan sa svima najčešće korišćenim ERP sistemima, kao što su SAP, Navision, Pantheon i drugi.

Jedna od bitnih razlika je i kontrola pristupa koja na našim prostorima često dolazi u kompletu s evidencijom radnog vremena. Iz tog razloga je nudimo u rešenju Time&Space, ali ne i u All Hours-u.

Još zanimljivosti: načini registracije radnog vremena su u oba rešenja poprilično jednaki – možemo se registrovati pomoću RFID kartice ili pomoću biometrije, preko pametnih telefona ili preko interneta. All Hours, za razliku od Time&Space-a nudi mogućnost registracije pametnim telefonom na Bluetooth low energy Beacon-u, dok Time&Space za razliku od AllHoursa nudi mogućnost registracije s karticama na pametnom telefonu.

Troškovni model

Pri kupovini evidencije najveći trošak je početna investicija, ali nakon toga jedini trošak je održavanje sistema koje je uređeno ugovorom o održavanju.

Kod najma rešenja oprema za registraciju se (u slučaju da se kompanija odluči za registraciju terminalima i karticama) kupi na početku korišćenja. Najam za korišćenje usluge se naplaćuje po korišćenju (koliko korisnika ima toliko se na kraju meseca plaća).

Najam sistema takođe uključuje nadogradnje sistema, održavanje, podršku i troškove infrastrukture.

Za razgovor o najboljem rešenju za vas svakako nas kontaktirajte.

SHARE