Kraj rada u logistici!

Video sam veliku količinu logističkih procesa u Srbiji i na Balkanu. Već par godina pratim razvoj logistike, razgovaram s vođama skladišta, direktorima logistike, direktorima preduzeća i ponuđačima tehnologije za distributivne lance. Pročitao sam i ocenio nekoliko evropskih projekata na temu optimizacije distributivnih lanaca.

Ono što je zajedničko svim promenama u logistici je digitalizacija poslovanja, a isto se događa i u celoj industriji.

konec dela v logistiki

Automatsko prikupljanje podataka i automatsko kretanje proizvoda smanjuje potrebu za fizičkim radom. Sve je manje potrebe za fizičkim radom u distributivnim lancima, a sve više kretanja je motorizovano i automatizovano. I kod nas se događa da pakete ne donose na kućnu adresu, već ih ostavljaju na obližnjoj benzinskoj stanici. Napravljen je robot koji dostavlja pakete po kućama:

Pre nekoliko dana čitao sam knjigu ‘The end of work‘ gde autor Jeremy Rifkin predviđa da će fizičkom radu doći kraj i da će ga nadomestiti roboti i automati. I ne samo da će fizičkom radu doći kraj, već i svim operativcima i verovatno srednjem manadžmentu. Njihov rad će nadomestiti međusobno povezani informacijski sistemi, koji će upravljati svim kretanjima proizvoda i pošiljki.

Šta onda ostaje radnicima u skladištu i njihovim vođama?

-Rifkin kaže da oni neće biti od velike pomoći, jer automatizacija menja sva područja. Rad više nije bitan, bitna je pamet. Promene su brze, ne smemo čekati.

Šta ostaje srednjem manadžmentu?

-Procesi i organizacija moraju da se postave tako da preduzeća budu uspešna i u okvirima pune digitalizacije i u pogledu na četvrtu industrijsku revoluciju. Ako ne urade tako, njihova preduzeća neće biti uspešna i propašće. Zameniće ih oni koji će se prilagoditi novim tržištima.

Mislite da je to nemoguće? Pogledajte skladište DB Schenkera gde većinu fizičkog rada u skladištima rade roboti:

Kako vam Špica može pomoći u prelazu na digitalni distributivni lanac?

-Imamo rešenja za proizvodnju, logistiku i maloprodaju. U ponudi imamo bar kodove, RFID, mobilne tehnologije i glasovno upravljanje skladištima. U poslednjih nekoliko godina završili smo nekoliko zanimljivih i korisnih projekata. Imamo jak tim za sprovođenje projekata i imamo niz ideja sa kojima želimo poboljšati poslovanje srpskim preduzećima.

Privreda se više ne temelji na sirovinama, energijama i radu, već na znanju, informacijama i komunikacijama.

SHARE
Being part of the Spica management team for more than 15 years, Andrej Planina is considered a leading regional expert in the field of business mobile solutions and technologies for automatic identification. He obtained extensive knowledge working as a project manager for major organizations in the region. Well aware of the business aspects in information processes, Andrej is the author of some of Spica’s successful products. An award-winner for the best innovation for the "Intelligent safety control system“, he is regularly invited to share his knowledge as the lecturer at the University of Ljubljana (Faculty of Engineering and Computer Science, Faculty of Economics). When not working for Špica, he is a passionate wine taster and blogger. Find out more at https://vinovino.si/