Kako ‘pobediti’ u obnovljenom i digitalizovanom lancu snabdevanja (digitally disrupted supply chain)?

Lanac snabdevanja se menja iz temelja! Digitalizacija na svim aspektima lanca snabdevanja, jasni poslovni modeli, automatizacija i transparentnost! 

Preduzeća (proizvođači, logistika, distributeri, prevoznici, trgovci) moraju da se prilagode novim uslovima, u suprotnom će imati poteškoće, koje će se teško otkloniti. Treba započeti s vizijom: kako i šta želimo raditi u budućnosti? Potrebno je predvideti trendove i svoje investicije fokusirati u procese budućnosti.

To često znači da je neophodno iznova da se postavi cieli lanac snabdevanja – od dobavljača do kupaca. Tradicionalni lanac snabdevanja koji je bio fokusiran na postepene promene, nije prihvatao rizike i bio je usmeren na smanjenje troškova – u budućnosti više neće funkcionisati.

Šefovima lanca snabdevanja savetujemo da smer razmišljanja fokusiraju na ova tri područja:

Iskustvo (customer experience)

Ušli smo u razdoblje “customer experience”. Pojedinac odlučuje na temelju ličnog iskustva i bira ponuđača ili proizvod uz koji očekuje i najbolje iskustvo. To ne znači uvek najniže cene! Najjeftinije ponude često obeshrabre kupca. Korisnika treba razumeti unapred – pre nego što mu ponudimo uslugu i pre nego što korisnik uopšte ima neki problem. Korisnici su usredsređeni na rešavanje čičnog problema sada i ovde. Isto je i sa lancem snabdevanja. Odmah i ovde!

Ekosistem

Poslovni ekosistemi se grade odavno. Najbolji primer su automobili gde postoji niz komponenti u jednom finalnom proizvodu od gume, metala, plastike, elektronike do telekomunikacionih komponenti. Sva preduzeća pri razvoju automobila učestvuju i prilagođavaju se jedna drugima. Na kraju krajeva, pri dostavi automobila učestvuje mnogo logističkih preduzeća, a servisiraju ga ovlašćeni servisi. U novije vreme uvedena je digitalna komunikacija za razmenu on-line poslovnih podataka, obično putem API interfejsa i EDI usluga, kako bi se postigla još bolja i brža veza između članova ekosistema. Dobar ekosistem znači da se svaki član usredsredi na aktivnosti koje najbolje razume i kojima najbolje vlada –  konačni rezultat je ukupan zbroj pojedinih napora i aktivnosti. Neophodno je osigurati da su sve aktivnosti usmerene prema istom cilju – i to je zadatak šefa lanca snabdevanja.

Digitalne tehnologije

Bez digitalne tehnologije moderan lanac snabdevanja ne može da postoji. U budućnosti će preduzeća i lanci snabdevanja sve više koristiti veštačku inteligenciju, velika prenosna skladišta, podeljenu ekonomiju, dronove, 3D štampače, pay-per-use, blockchain tehnologiju itd. Sve nove tehnologije biće katalizator za nove promene i šefovi lanca snabdevanja moraće pažljivo da ih pratite i njima upravljaju. Veštačka inteligencija u kombinaciji sa senzorima i velikim skladištima podataka kaže da će moći da preuzme samoadaptivni lanac snabdevanja koji će se sam prilagođavati okruženju i osigurati potpun i efikasan rad.

Lanac snabdevanja i logistika biće jedni od prvih područja koja će započeti s korišćenjem novih tehnologija. Započeće u prometu, pa će se s ličnih vozila ubrzo prebaciti na teretna vozila. Putem senzora i interneta prerašće u zaista moderan i efikasan sistem snabdevanja, koji će moći da predviđa događaje i potrebe potrošača i da dinamički prekonfiguriše sve aktivnosti snabdevanja.

Kako to radimo u Špici? Više na stranici >>>

SHARE
Being part of the Spica management team for more than 15 years, Andrej Planina is considered a leading regional expert in the field of business mobile solutions and technologies for automatic identification. He obtained extensive knowledge working as a project manager for major organizations in the region. Well aware of the business aspects in information processes, Andrej is the author of some of Spica’s successful products. An award-winner for the best innovation for the "Intelligent safety control system“, he is regularly invited to share his knowledge as the lecturer at the University of Ljubljana (Faculty of Engineering and Computer Science, Faculty of Economics). When not working for Špica, he is a passionate wine taster and blogger. Find out more at https://vinovino.si/