Kako do čvrstog i povezanog lanca snabdevanja?

Upravljanje lancem snabdevanja – Supply Chain Management, SCM – znači upravljanje tokom materijala, uključujući skladištenje materijala, njihovo pretvaranje u gotove proizvode i konačnu isporuku kupcima.

Za sve proizvođače je dobro upravljanje lancem snabdevanja od velike važnosti i može značiti uspeh ili neuspeh kompanije. Rešenja za upravljanje lancem snabdevanja, pre svega sistemi za skladišta i sistemi za elektronsku razmenu podataka, neophodni su za stvaranje čvrstog lanca snabdevanja. Šta konkretno treba uraditi piše u narednih 6 tačaka:

1. Just-in-time zalihe

Aktivno upravljanje zalihama i just-in-time zalihe znači da ćemo uvek imati ono što nam je potrebno za posao  – ništa više i ništa manje. Zastarele i nepotrebne zalihe ne bi se uopšte trebale pojavljivati, što zapravo znači da ne smemo nabavljati one proizvode, koji našoj proizvodnji ne trebaju. Takođe, ne smemo nabavljati količine koje nam nisu potrebne. Veoma je važna dobra kategorizacija zaliha, fleksibilni dobavljači, dobra digitalna povezanost s dobavljačima i povezanost WMS sistema s MES sistemom za upravljanje proizvodnjom.

2. Usklađivanje sa stvarnim stanjem zaliha

Stanje zaliha u informacionim sistemima mora biti potpuno jednako stvarnom fizičkom stanju. Neophodno je da se radi popis, iako ne celog skladišta već onih proizvoda koji su najviše protočni. WMS sistem mora da osigura da se popisi u skladištu sprovode onda kada nema drugoga posla. Velika je greška ako WMS pokazuje zalihe kojih zapravo nema na stanju.

3. Dobra povezanost s dobavljačima i kupcima

Just-in-time snabdevanje proizvodima nije moguće ako nismo dobro umreženi s našim dobavljačima i ako naši dobavljači nisu agilni. Istovremeno je potrebno napraviti dobru elektronsku povezanost s kupcima, jer svi poslovni događaji – potreba za materijalima, narudžbe, potvrde narudžbi, najava isporuka – moraju biti transparentni. Za elektronsku vezu ili računarsku razmenu podataka neophodno je imati pouzdanog tehnološkog spoljnog partnera kome taj deo posla možemo da prepustimo. Ne smemo da zaboravimo na elektronsku povezanost s logistikom ili prevoznicima koji su važan deo lanca snabdevanja.

4. Digitalizacija skladišta

Kada se jednom digitalizuje lanac snabdevanja i kada počnemo automatski i elektronski da razmenjujemo podatke sa svojim partnerima, moramo digitalizovati i svoje interne procese – pre svega skladište. Potrebno je da skladište koristi napredan WMS sistem koji nadzire efikasno upravljanje s materijalima, transportom, ljudima i prostorom. Dobrim WMS sistemom možemo veoma dobro optimizirati procese u skladištu i smanjiti troškove. Postoje primeri u kojima se u skladištu potreba za radnom snagom smanjila za 30%, dok se produktivnost podigla za 70%. Neke kompanije su ukinule noćni rad i rad vikendom, a da kupci nisu osetili. Više o tom rešenju možete pročitati ovde >>>

5. Upravljanje dostavom

Kao što smo već spomenuli pažnju treba usmeriti i na nadzor i upravljanje dostavnom službom, logistikom i transportom. Bez obzira da li za prevoz robe koristimo usluge partnera ili imamo sopstveni transport. Put pošiljke se ne završava izlaskom iz skladišta već kada dođe do krajnjeg kupca. Više o rešenju čitajte ovde >>>

6. Napredna analitika

Na kraju imamo ‘povezanu analitiku’. To su oruđa i algoritmi pomoću kojih u lancu snabdevanja ne dolazi do prevelikih zaliha. Analitika nadzire i optimizuje sve procese koji se temelje na stvarnim podacima i predikcijama šta će biti u budućnosti. To omogućava još bolje planiranje aktivnosti.

Za više informacija kako do čvrstog i povezanog lanca snabdevanja slobodno nas kontaktirajte.

SHARE
Being part of the Spica management team for more than 15 years, Andrej Planina is considered a leading regional expert in the field of business mobile solutions and technologies for automatic identification. He obtained extensive knowledge working as a project manager for major organizations in the region. Well aware of the business aspects in information processes, Andrej is the author of some of Spica’s successful products. An award-winner for the best innovation for the "Intelligent safety control system“, he is regularly invited to share his knowledge as the lecturer at the University of Ljubljana (Faculty of Engineering and Computer Science, Faculty of Economics). When not working for Špica, he is a passionate wine taster and blogger. Find out more at https://vinovino.si/