Ja bih na godišnji odmor

Sigurno vam se već dogodilo da ste naišli na iznenađenu i pomalo nezadovoljnu reakciju svog šefa kada ste mu rekli da biste hteli da idete na godišnji odmor na tri nedelje. Kada sam svog bivšeg šefa Luku “počastila” tom informacijom, nije je primio baš najbolje. Reakcija je bila: “Da… Znam da ljudi kad-tad moraju na godišnji odmor!”.

Moderne tehnologije ne mogu promeniti naše karakterne osobine, ali mogu da nas spasu od sličnih neugodnih situacija, kao što je lična najava godišnjeg odmora.

 

ah

 

Manje organizacije najčešće koriste Excel za evidenciju izostanaka i godišnjih odmora. Zahteve za odsutnostima zaposleni ispunjavaju i daju sekretaricama. Zatim se zahtevi daju direktorima ili šefovima na potpis. Kada se svi međusobno dogovore i usklade zahtevi se šalju u računovodstvo i pripremaju se adekvatne plate.

Drugi način je da kroz interne stranice (intranet), zaposleni mogu sami upisivati svoje odsutnosti. A njihovi šefovi imaju pristup i mogućnost pregleda tih podataka.

Najelegantniji način je evidentirati radne i neradne sate na jednom mestu (u određenom alatu, aplikaciji) i na istom voditi evidenciju o odsutnostima. Kada je reč o elektronskoj evidenciji radnog vremena možemo ubiti više muha jednim udarcem. Zaposleni sami šalju zahteve za odsutnostima unutar aplikacije za evidenciju radnog vremena. Nadređenima se automatski šalje e-mail koji nudi mogućnost prihvatanja i odbijanja zahteva. U slučaju odobrenja zahteva, to se upiše u raspored tako da šef automatski može da vidi ko će biti dostupan u koje vreme. Tako se jednostavnije planira dalji rad i vrši preraspodela zadataka zaposlenima.

Elektronska evidencija radnog vremena je, uz već poznatu kontrolu, prvenstveno namenjena za ubrzanje pripreme plata i eliminaciju grešaka prouzrokovanih ljudskom greškom. Takođe, to se odnosi i na odsutnosti. Na kraju meseca se sve informacije, koje su računovodstvu potrebne za pripremu plata, nalaze na jednom mestu i spremne čekaju na pregledanje i slanje u računovodstvo.

Na ovoj adresi možete proveriti, kako se odsutnosti vode u All Hours usluzi za evidenciju radnog vremena.

SHARE
Marija Jakopin is a presales consultant. Her field of work is about optimizing HRM processes and RFID tracking. She has an Applicative Mathematics Faculty degree, which enables her to understand the needs of the market from the IT point of view. In her free time she likes to explore tunnels.