Interesantne činjenice o bar kodovima

Iako im se ne pruža puno pažnje bar kodovi su jedni od najboljih izuma ikada. Imaju neverovatno važnu ulogu u poboljšavanju načina na koji poslovanja beleže i dele informacije i optimizuju kretanje proizvoda u lancu snabdevanja. Priča o bar kodovima počinje s Joseph Norman Woodlandom koji je, inspirisan Morseovom abecedom, nacrtao prvi bar kod u pesku na plaži u Floridi. Pokušavao je da reši problem koji je postavio šef supermarketa svom poslodavcu Drexel institutu. Ideja je patentirana 1952. godine, ali tek je 1974. skeniran prvi bar kod.

Evo nekoliko zanimljivih činjenica o bar kodovima:

  • Barkodovi su prvi put koristili za označavanje železničkih vagona kako bi železnička preduzeća mogla identifikovati dolazne vozove i sprečiti sudare. Bar kodove je u potpunosti razvila železnička industrija i poseban kodni sistem je stvoren za tu svrhu.
  • Ne samo da je bio prvi komercijalni proizvod s bar kodom skeniran u Marsh supermarketu u Troyju, Ohio, već je i prvi UPC skener tamo instaliran.
  • Bar kodovi se skeniraju s 99,99 % sigurnosti.
  • U Seattleu, QR kodovi koji sadrže link na detaljne informacije o preminuloj osobi su upisani na grobovima.
  • Bar kodovi sadrže broj 666 (numerički set ili kontrolnu sumu) koji su neki smatrali biblijskim znakom ‘mark of the beast’. George J. Laurer, koji je razvio UPC kod, morao je dati javnu izjavu o tim optužbama!

Za ispravno kreiranje bar kodova i njihovo proveravanje svakako nas kontaktirajtfe.

SHARE