Hoće li roboti zameniti ljude?

Robot

Loša vest:

Svetski ekonomski forum (World Economic Forum) je u svojoj nedavnoj studiji Future of jobs najavio kako će zbog automatizacije, robotizacije, veštačke inteligencije i ostalih sličnih faktora, do 2020. godine 5 miliona ljudi izgubiti svoje radno mesto.

Dobra vest:

U isto vreme će se zbog istih tehnoloških otkrića, otvoriti 2 miliona novih radnih mesta. Međutim tu neće biti reči o fizičkim i kancelarijskim poslovima koji neće donositi korist preduzećima. Većina novih radnih mesta biće na više specijalizovanim područjima kao što su strojarstvo, arhitektura, informatika i matematika.

Nove veštine za novu ekonomiju

O kojim veštinama se radi koje bi zaposleni trebali imati kako bi osigurali svoju budućnost u 4. industrijskoj revoluciji? Neverovatno, ali tu se radi o osnovnim ljudskim pravilima lepog ponašanja kojima su nas učili još u vrtiću. Prof. David Deming s Harvarda kaže da se tu radi o veštinama kao što su deljenje (sharing) i dogovaranje (negotiating). To su veštine koje zaposlenima već sada pomažu kod rada na projektima i pri napredovanju. Takođe, Deming je napravio grafik koji prikazuje propast ili procvat pojedinih zanimanja:

Job Changing

Poslovi koji zahtevaju samo jednu usku veštinu biće u padu. Sve više i više radnih mesta zahteva kombinaciju tehničkih i socijalnih veština. Čisto tehnička zanimanja zameniće roboti i algoritmi, dok će socijalna zanimanja biti slabo plaćena zbog velike količine kadra koji će se pojavljivati na tržištu. Zaposleni koji će uspeti su oni koji će to znati kombinovati.

SHARE
Being part of the Spica management team for more than 15 years, Andrej Planina is considered a leading regional expert in the field of business mobile solutions and technologies for automatic identification. He obtained extensive knowledge working as a project manager for major organizations in the region. Well aware of the business aspects in information processes, Andrej is the author of some of Spica’s successful products. An award-winner for the best innovation for the "Intelligent safety control system“, he is regularly invited to share his knowledge as the lecturer at the University of Ljubljana (Faculty of Engineering and Computer Science, Faculty of Economics). When not working for Špica, he is a passionate wine taster and blogger. Find out more at https://vinovino.si/