Evolucija sistema za evidenciju radnog vremena

Kakvo je stanje na tržištu?

Kada govorimo o evidenciji radnog vremena, moramo biti svesni da je na srpskom tržištu prisutno više od 60 različitih sistema za evidenciju radnog vremena, stranih ili lokalnih proizvođača. Takođe, sistemi za evidenciju radnog vremena mogu biti samostalni i specijalizovani ili deo IT sistema za upravljanje preduzećem (ERP, HRM). Često se događa da veće firme, koje ne žele da rizikuju kupovinu jednostavnih i nepotpunih proizvoda, razvijaju sopstvena rešenja. Ali, treba znati da su takva rešenja ograničena u broju funkcija i kvalitetu dizajna. Shodno tome, ne mogu biti konkurencija rešenjima koja se razvijaju dugi niz godina. Na kraju krajeva, zbog cene i vremena potrebnog za razvoj ovakvog rešenja i stalne promene tehnologije, retka su preduzeća koja se na to odlučuju.

beacon

Šta je najvažnije pri izboru sistema za evidenciju radnog vremena?

Najčešći izbor korisnika su lokalna rešenja. Razlike između njih su velike, pa treba voditi računa o sledećim stavkama:

  • Nove tehnologije: donose nove mogućnosti ubrzanja i automatizacije procesa. Evidencija radnog vremena koja podržava mobilni način registracije (NFC ili BLE – Bluetooth Low Energy beacon) olakšava korisniku registraciju radnog vremena na terenu. (a i svi volimo mobilne telefone i teško nam je da se odvojimo od njih.)
  • Integracija: obezbeđena je mogućnost povezivanja sa drugim sistemima (HRM, ERP): nepovezani sistemi su izvor grešaka i nepotrebne administracije. Integracija evidencije radnog vremena sa drugim softverskim sistemima danas nije izuzetak nego pravilo u savremenom poslovnom okruženju.
  • Modularnost: različiti moduli sistema omogućavaju rešavanje svih potreba preduzeća.
  • Sopstveni razvoj: najbolji scenario je ako ponuđač sistema za evidenciju radnog vremena ima sopstveni razvoj softvera i hardvera. Tim pristupom je mnogo jednostavnije pratiti promene u zakonodavstvu i slediti razvoj novih tehnologija.
  • Sveobuhvatnost rešenja: savremena evidencija radnog vremena nije više samo alat koji se koristi jednom mesečno kada iz njega izvlačimo podatke o kršenju prisutnosti. Danas, evidencija radnog vremena povezuje različita područija kao što su kontrola pristupa, upravljanje odsustvima, integrisani video nadzor kao dokaz zloupotrebe, kao i napredne upravljačke funkcije gde se radno vreme koristi kao parametar merenja produktivnosti rada.
  • Izveštaji i prezentacija podataka: grafičko predstavljanje podataka u velikoj meri olakšava uočavanje anomalija u registracijama radnog vremena, tako da se smanjuje vreme administracije i pregleda validnosti evidencije radnog vremena. Napredne mogućnosti kreiranja i dizajniranja različitih šablona izveštaja, kao i njihova automatizovana distribucija na odgovarajuće email adrese, doprinosi transparentnosti objektivno prikupljenih podataka.
  • Podrška za smensko radno vreme: rad u smenama velikog broja ljudi je problem za mnoga preduzeća. Zato evidencija radnog vremena mora biti prilagođena i tom načinu rada, pogotovo kada je reč o rotirajućim ili promenljivim.
  • Implementacija, podrška i servis: pre kupovine sistema za evidenciju radnog vremena, dobro je znati da li ponuđač ima obučene ljude za instalaciju sistema, postoji li obuka i koliko traje. Izuzetno je važno da se izabere pouzdan dobavljač sa što većim brojem referentnih instalacija u preduzećima slične strukture ili delatnosti.
  • Mogućnost hostinga i clouda: preduzeća koja se profesionalno bave evidencijom radnog vremena, pružaju mogućnost hostinga, kao i cloud opciju evidencije radnog vremena.

 

ts2

 

Sistem za evidenciju radnog vremena Time&Space, kompanije ŠPICA, omogućava sve to, kao i razne druge funkcionalnosti. Za više od 25 godina, koliko se bavimo razvojem i proizvodnjom rešenja za evidenciju radnog vremena, bogatiji smo za više od 3.000 instalacija u različitim organizacijama, od velikih industrija, banaka, zdravstvenih organizacija, velikih hotelskih lanaca, do manjih korisnika poput škola i drugih. Špica je stekla neprocenjivo znanje i iskustvo, pa se tako na našoj referentnoj listi mogu pronaći preduzeća kao što su Komercijalna Banka, SBB, Henkel, DIS marketi, Hidroelektrane Đerdap i mnogi drugi zadovoljni korisnici. Za vise informacija kontaktirajte nas da popričamo o rešenju koje bi odgovaralo upravo vama.

SHARE