Četiri scenarija koja bi mogla uneti razdor u industrijusku proizvodnju

Osamdesetih godina 20 veka IBM je imao snažnu vodeću poziciju i bio je Golijat na području računarske nauke. Nakon toga se pojavio Microsoft kao David i u potpunosti promenio područje operacionih sistema i ličnih računara. To je bila prva revolucija na IT području. Sledeća takva revolucija se pojavila dolaskom pametnih telefona (za to su zaslužni Apple i Google). U IT-u su nagle promene česte.

Industrijska proizvodnja, sa druge strane, nije doživela taj tip revolucije. Promene su bile spore, evolucione. U poslednjih 50 godina dogodile su se tri veće promene:

  1. Povećan stepen automatizacije
  2. Korišćenje principa efikasne proizvodnje i Six Sigma
  3. Uvođenje i integracija sa IT rešenjima kao što su ERP, MES i ostali
Šta nas čeka?

U poslednjih nekoliko godina pojavljuje se pojam industrijski internet. Taj pojam može doneti prvi veliki razdor industrijske proizvodnje nakon treće industrijske revolucije i time dovesti do četvrte industrijske revolucije. Obećava savršen spoj IT sistema i proizvodnih strojeva.

Convergence-IT-industrial-automation-min

izvor: http://iot-analytics.com/industrial-internet-disrupt-smart-factory/

Ako malo razmislimo šta bi taj spoj značio vrlo brzo možemo ustanoviti da će se tu sudariti i upoznati dva potpuno različita sveta. Na jednoj strani imamo pouzdani, konzervativni svet proizvodnje, a na drugoj imamo brzi IT svet koji je naviknut na revolucije. Taj fenomen možemo gledati i kao sastavni deo četvrte industrijske revolucije, Industrije 4.0.

Takođe, treba obratiti pažnju na to kako na revoluciju Industrije 4.0. gledaju ljudi koji rade u industriji. Analiza svetskog ekonomskog foruma (WE Forum) pokazala je da 88 % donosioca odluka u industriji još uvek u potpunosti ne razume nove poslovne modele i dugoročne učinke industrijskog interneta (izvor). Razlog tome je verovatno, da većina njih u svom radnom veku nije doživela nikakve razdore.

Koliko zapravo ima prostora za razdor u industrijskoj proizvodnji?

Efikasnost proizvodnje možemo lako izmeriti sa kriterijumima OEE-a (Overall Equipment Effectivness). Prosečni OEE je 60-70%, najbolja industrijska preduzeća imaju ga oko 85%. Tako da, do idealnih 100 % ima još mnogo prostora, čak i kada govorimo o najboljoj proizvodnji. Međutim, poboljšanja ne možemo tražiti samo unutar postojećih poslovnih okvira. Treba tražiti nove načine kako bi se zadovoljile potrebe kupaca. Može li industrijski internet uneti razdor?

Evo 4 scenarija koja mogu uneti razdor u industrijsku proizvodnju

1. Pametni distributivni lanac

Snabdevanje proizvodnih linija sa materijalima i polugotovim proizvodima, na potpuno automatizovan način, usko je povezan sa dobavljačima. Dobavljači imaju uvid kako proizvodnja napreduje i šta im je potrebno. Dobavljači takođe, donose sve što je potrebno na proizvodnu liniju. Važna je otvorenost i integracija sa IT sistemima proizvodnog preduzeća, kao i sa IT sistemima dobavljača, računarska izmena podataka, poverenje.

2. Strojevi usko povezani sa IT sistemima i kupcima

Centralni ERP sistem proizvodnog preduzeća (često SAP) samostalno daje uputstva strojevima u proizvodnji. To naravno radi preko MES i SCADA sistema bez ljudske intervencije. Sva uputstva i recepte za proizvodnju finalnog proizvoda treba uneti u MES, ERP ih može samo aktivirati. Za takvu vrstu posla koristi se termin Cyber Physical System (CPS), koji pruža različitu hijerarhiju informacionih sistema u proizvodnji. Sve više i više rešenja u proizvodnji biće samostalna, bez ljudskog uplitanja.

3. Samostalna vozila

Proizvode će i dalje biti potrebno fizički dostaviti kupcima, a materijale na proizvodne linije. Na ovom području svi puno očekujemo od samostalnih teretnih i dostavnih vozila. Volvo je već uspješno testirao teretna vozila na autocestama, osobni auti postaju samostalni, a u proizvodnim pogonima već posluju sa samostalnim vozilima (AGV). U narednih 10 godina broj samostalnih vozila bilježit će snažan rast. Njihova upotreba će promijeniti način rada u proizvodnji.

4. Pametno održavanje i najam strojeva

Pri povećanju OEE-a, možemo postići povećanjem zastoja koji su potrebni za održavanje proizvodnih linija. Održavanje strojeva postaje jednostavnije i lakše za planiranje. Pojavljuju se ideje kao što su: proizvodno preduzeće uzima u najam strojeve i plaća samo njihovo učinkovito vreme. Isto kao što postoji najam licenci softvera (SaaS, Software as a Service) pojavljuje se model MaaS (Machine as a Service). Stroj bi tako zakupilo više preduzeća, vlasnik bi ga održavao, a dobavljači opremili. Korisnik stroja bi trebao da ga opremi ličnim uputstvima za rad.

Šta preduzećima u industriji može ponuditi Špica? Kontaktirajte nas i saznajte.

SHARE