Četiri jednostavna i neočekivana načina za smanjenje troškova!

Obzirom na trenutnu ekonomsku situaciju, neki članovi uprava raznih organizacija su preduzeli kreativne mere rezanja troškova. Kako biste održali svoju konkurentnu poziciju u različitim poslovnim okruženjima, u nastavku smo naveli četiri jednostavne i neočekivane ideje za smanjivanje troškova.

  1. Implementacija bržeg protoka računa

Knjiženje računa za svaku kompaniju može biti skupa aktivnost koja oduzima puno vremena. Važan ključ za uspeh je mogućnost brze i precizne obrade računa. Većina kompanija funkcioniše na način da kupcima daje rok za isplatu između 30 i 60 dana. Međutim, što je duži rok naplate, troškovi su veći. Smanjivanje perioda naplate na 15 dana može znatno poboljšati protok novca. Kada individualcu ili nekoj kompaniji ne uspete izvršiti naplatu nepodmirenog računa, svejedno morate nastaviti regularno plaćati naknadu sve dok ne primite uplatu. Izostanak plaćanja može vas dovesti do potencijalnog poslovanja u minusu.

2. Iskoristite prednosti netradicionalnog marketinga

Kao što verovatno već znate, reklamiranje je naporna i skupa aktivnost koja ne mora da bude isplativa. Kada pokušavate postati vidljiviji na tržištu, ponekad morate biti kreativni i videti prednosti u metodama oglašavanja koje ne donose toliko troškova. Postoje brojni načini promovisanja vašeg preduzeća bez potrebe korišćenja televizijskih oglasa, plakata i radio spotova. Bilo da je to gostovanje na blogu uticajne osobe za vašu industriju, partnerstvo sa ostalim lokalnim preduzećima ili YouTube video, sav taj rad uložen u promovisanje je vredan truda. Društvene mreže su još jedan od načina promocije vašeg preduzeća bez nepotrebnog trošenja velikih novčanih iznosa. U nedavno sprovedenom istraživanju pokazano je da 81% srednjih i malih preduzeća trenutno koristi društvene mreže kako bi pokrenuli rast kompanije, a 94% korišćenjem društvenih mreža ispunjava ciljeve marketinga. Mala preduzeća shvataju vrednost korišćenja ovih marketinških alata i vide njihove pogodnosti u finansijskom smislu.

3. Napravite analizu energetske efikasnosti

Sprovođenje analize energetske efikasnosti u vašem preduzeću može da vam otkrije koji su procesi neefikasni i da vam pokaže kako se vaš novac uzaludno troši na takvu neefikasnost. Mnoge analize daju predloge za uvođenje poboljšanja. Na primer, prelazak na štedne sijalice mogao bi vam uštedeti znatan iznos novca. Prihvatanje jednostavnih, ekološki prihvatljivih rešenja može vam uštedeti novac i u isto vreme učiniti vaše poslovanje ”zelenijim”.

4. Koristite rešenja za upravljanje osnovnim sredstvima

Mislite da praćenje sredstava nije potrebno? Razmislite još jednom. Upravljanje sredstvima može vašoj organizaciji uštedeti dosta novca, u zavisnosti od veličine preduzeća i broju sredstava o kojima morate voditi računa. Zahvaljujući neefikasnom procesu Istraturist je trošio vreme na izveštaje, a novac na izgubljena sredstva. Sada koriste Frontman Asset rešenje za upravljanje sredstvima kako bi osigurali pravilno održavanje važne opreme, radili godišnje popise, uštedeli novac, vreme i izbegli nepotrebno trošenje sredstava. Uz Frontman Asset, možete jednostavno smanjiti troškove, uštedeti vreme i izbeći nepotreban stres.

S vremena na vreme, preduzeća se suočavaju sa poteškoćama u smanjenju troškova, međutim smanjivanje troškova ne mora nužno značiti otpuštanje zaposlenih ili odbacivanje korisnih potrepština. Smanjenje troškova može se postići poboljšanjem efikasnosti sistema, iskorišćavanjem prednosti različitih resursa i praćenjem osnovnih sredstava. Za više informacija o praćenju vaših sredstava i uštedi novca, slobodno nas kontaktirajte.

SHARE