Biometrija u Time&Space – u

Biometrija postaje jedna od glavnih tehnologija za identifikaciju, autentikaciju, autorizaciju i kontrolu pristupa, time što prevladava ograničenja tradicionalnih metoda koje uključuju ključeve i lozinke. Ta se ograničenja mogu da se sažmu u 3 problema:

  • problem ključa,
  • problem lozinke,
  • problem kombinacije ključa i lozinke.

Problem ključa

Pod »ključem« mislimo na sve moderne verzije kao što su RFID tagovi, pametne ID kartice, USB ključevi ili slični fizički mediji. Bez obzira koliko je ključ sofisticiran uvek će imati jednu nezaobilaznu slabost: obzirom da se radi o fizičkom predmetu možemo ga izgubiti ili nam ga netko može ukrasti. Održavanje ključeva zahteva posebnu negu. Ključ se takođe može međusobno pozajmljivati, tako da ne možemo sa sigurnošću znati ko ga koristi i nije siguran način identifikacije.

Problem lozinke

Vekovima, problem ključeva se izbegavao korišćenjem lozinki. Lozinke uspešno rešavaju probleme gubljenja ili krađe, ali dolaze sa svojim problemima. Obzirom da se radi o informaciji, lozinke se mogu zaboraviti ili ih neko može otkriti. Ne vrede ništa ako nisu tajne. Takođe, mogu biti kompromitovane prisluškivanjem, pretnjama, iznudama ili nečim vrlo jednostavnim, kao što je pogađanje.

Problem kombinacije ključa i lozinke

Kombinacijom ključa i lozinke sigurnost se svakako poboljšava. Kartice za bankomat (kartice s pinom) su svakako najpopularniji primer. Uprkos tome, kao što smo videli u nizu prevara kada je reč o karticama, čak i takva kombinovana sigurnost može biti kompromitovana. Nažalost, očito je da ključevi, lozinke, pa čak i njihova kombinacija ne mogu pružiti najviši nivo sigurnosti  i udobnosti.

Budući da se temelje na jedinstvenim funkcijama za prepoznavanje, biometrijska identifikacija nudi potpuno novi nivo pouzdanosti i efikasnosti. Dve najveće prednosti su usko povezane sa slabostima ključeva i lozinki:

  • Prednost praktičnosti
    • Biometrijska identifikacija eliminiše potrebu za nošenjem ključeva (ili kartica) ili za pamćenjem lozinki.
  • Prednost sigurnosti
    • Biometrijska identifikacija eliminiše rizik neautorizovanog pristupa korišćenjem pozajmljenih, falsifikovanih ili ukradenih ključeva (ili kartica) ili kompromitujućih lozinki.

Opšte je poznato da je biometrija gotovo uvek povezana s visokim nivoom sigurnosti. Iz nekog razloga se veliki potencijal praktičnih prednosti, od lakšeg do jednostavnijeg korišćenja, još uvek ne iskorištava u potpunosti. Prednosti korišćenja čitača s otiskom prsta poprilično su očite. Uz to što je visok nivo sigurnosti osigurana, eliminiše je potreba za karticama i pamćenjem lozinki. Kada se koriste za evidenciju radnog vremena, čitači s otiskom prsta nisu samo praktičniji za korišćenje u donosu na kartice, već mogu sprečiti »buddy punching«, popularan način za varanje u evidenciji radnog vremena.

U nekim kulturama ljudi mogu imati problema s korišćenjem biometrijske identifikacije. Npr., središnji delovi Evrope posebno su osetljivi na tehnologiju otiska prsta, verojatno zbog toga što otisak povezuju s totalitarnim iskustvima iz prošlosti. Koliko god da ti strahovi nisu racionalni moraju se poštovati i moraju se uzeti u obzir. EU zagovara  »pažljivo« i »kontrolisano« korišćenje biometrije.  Preterana regulacija biometrije svakako je izazov. Neke države imaju zabranu za korišćenje biometrije u evidenciji radnog vremena. To se odnosi na razne vrste biometrije (lice, otisak prsta …).

Biometrija i Time&Space

Time&Space sistem podržava biometrijsku tehnologiju više od dva veka. U tom vremenu Špica je postala jedan od vodećih dobavljača biometrijskih rešenja u regiji, s najvećom bazom instalacija i korisnika. Naš sistem, koji se bazira na tehnologiji identifikacije otiska prsta, danas koristi više od 100,000 korisnika.

Špica koristi rešenja dva vodeća svetska proizvođača biometrijske tehnologije. U partnerstvu sa Morphom i Supremom nudi rešenja za evidenciju radnog vremena i kontrolu pristupa pomoću čitača otiska prsta ili prepoznavanja lica.

Identifikacija vs. verifikacija

Biometrijski čitači funkcionišu tako da očitaju živi biometrijski šablon (otisak, lice), i porede ga sa nizom, prethodno očitanih šablona korisnika iz memorije čitača. Ova metoda se zove IDENTIFIKACIJA ili „one-to-many matching“..

Smanjenjem broja kandidata na samo jednog, brzina i tačnost identifikacije se uveliko povećava. Ukoliko se prvo izvrši identifikacija korisnika karticom ili PIN-om a nakon toga provera otisk prsta ili lica, tu govorimo o VERIFIKACIJI ili „one-to-one matching“.

Otisak prsta

Identifikacija ili verifikacija otiska prsta je klasična biometrijska tehnologija i zahvaljujući svojoj zrelosti i prihvatljivoj ceni čitači za otisak prsta su takođe najčešće korišćeni.

Špica, za rešenja za kontrolu pristupa, koristi spoljašnje čitače za otisak prsta, koji su ili samostalni ili su spojeni preko mreže pristupnih terminala. Špicin portfolio uređaja za evidenciju radnog vremena sadrži terminale s ugrađenim čitačem otiska prsta.

Prepoznavanje lica

U poslednjih nekoliko godina pojavljuje se sve više sistema koji za prepoznavanje koriste biometriju lica. Svako lice ima brojna jedinstvena obeležja i približno 80 ključnih tačaka od kojih se pojedine koriste za prepoznavanje. Umesto prislanjanja prsta na čitač otiska dovoljno je stati ispred uređaja s kamerom.

Sistem analizira udaljenosti između očiju, dimenzije nosa i usta i dr. Obzirom na međusobnu udaljenost ovih ključnih tačaka, izračunava se i u bazi uređaja čuva numerički kod koji se koristi za dalje poređenje. Pojedini uređaji zbog veće efikasnosti koriste dve kamere istovremeno, u vidljivom i u infracrvenom spektru. Smatra se da će prepoznavanje lica postati najpopularnija biometrijska tehnologija. 

Prepoznavanje dužica

Obzirom na visok nivo tačnosti, kao i na visoku cenu, prepoznavanje dužice se tradicionalno koristi u visoko sigurnosnim okruženjima kao što su pristup trezorima, arhivama s osetljivim informacijama, vojnim objektima i tome slično. Pad cena je razlog zbog kog se prepoznavanje dužice sada širi na područja s manjim nivoom sigurnosti i na područje evidencije radnog vremena.

Prepoznavanje dužice je i dalje jedna od najtačnijih metoda identifikacije, tako da je razumno očekivati da će opstati i dobiti više prostora na područjima gde pouzdanost ima prioritet nad cenom i praktičnosti.

 

SHARE