Želite petkov nakupovalni listič?

Gospa Alenka je poročena in ima doma dva najstniška sinova. Vsak petek se po končani službi odpravi v trgovino najbližje svojemu domu. Ima namreč navado, da ob petkih nakupi živila za celoten vikend. Alenka uporablja kartico zvestobe in mobilno aplikacijo trgovca, pri katerem najbolj pogosto nakupuje. Ko se pripelje na parkirišče trgovine, jo trgovski sistem Wi-Fi prepozna kot lojalnega kupca. Gospa Alenka je vsak petek v isti trgovini ob enakem času z enakimi željami svoje družine. Ko se približa vhodu v trgovino, jo zaslon monitorja pri vozičkih vizualno nagovori: »Dobrodošla ga. Alenka, želite petkov nakupovalni listič?«. Gospa potegne iz žepa mobilnik in izkoristi lojalnostni program trgovca. Še preden prime za nakupovalni voziček, k obstoječemu seznamu živil doda nekaj izdelkov za peko torte.

RET blog slika 2

Kupec, ki vstopi v trgovino, mora biti prepričan, da ga trgovec opazi in prepozna kot bližnjega soseda. Pomemben je pristen pozdrav in zagotovilo, da so njegove želje in potrebe že pri zaposlenih. Pojavi se edinstvena priložnost, da nagovor personaliziramo za vsakega posameznega kupca in v njem vzbudimo strast po nakupovanju. Zgrabimo jo in popeljimo kupca na potovanje, ki mu izpolnjuje želje.

Ključni kupec je pred vrati vaše trgovine. Delovni čas je potekel. Kaj lahko kupcu ponudimo?

Alenka se zvečer z možem Miho zvečer odpravi na sprehod po mestu. V predprazničnem času je veliko priložnosti za nakupe, zato Alenka in Miha prosti čas izkoristita tudi za ogled ponudb v izložbah trgovin z oblačili. Delovni čas trgovin se je že zaključil in oba sta omejena le na ogled prostora zunanjih izložb. Ta prostor je največkrat premajhen za celotno ponudbo, ki jo trgovci intenzivno promovirajo. Tukaj zgrabi svojo priložnost Alenka, saj uporablja mobilno aplikacijo svoje najbolj priljubljene trgovske verige. Za razliko od moža ne opazuje ponudbe le pasivno, pač pa ima na voljo aktivno brskanje po akcijskih ponudbah trgovca z razširjeno bazo dodatnih informacij. Na voljo so podatki o zalogi, konfekcijskih številkah, pa tudi o tem, kaj so kupile njene facebook prijateljice ter mnogo več. Če Alenka med sprehodom mimo trgovine spregleda izložbo, jo trgovska aplikacija opozori s pozdravnim sporočilom. Čeprav nima časa, da bi se ustavila, ji trgovec pomembno novost ali akcijsko ponudbo shrani za čas na domačem naslonjaču ali na mestnem avtobusu.

RET blog slika 3

Več o konkretnih primerih personaliziranih nakupovalnih izkušenj v večjih trgovinah preberite v blogih Našpičite se in prepoznajte ključnega kupca in Kako prepoznati kupce preko mobilne naprave?

SHARE
Karel Stanovnik is responsible for the time and attendance solutions at Spica. In his work, he combines expertise and business benefits for companies. He is passionate about optimizing business processes and their effectiveness. Karel is recognized for his excellent customer service, a constant search for improvements and a sharp sense of putting breakthrough technologies into the everyday business of companies.