Zadnji poziv za digitalno gospodarstvo

Konferenca z nazivom Godigital, v okviru GZS, je postregla z zanimivimi interpretacijami o tem kaj pomeni digitalizacija za naše gospodarstvo in kako bo digitalizacija vplivala na naša življenja v prihodnje.

V nadaljevanju bom strnil nekaj zanimivih vsebin iz konference.

Slovenija se po indeksu digitalnega gospodarstva in družbe Evropske komisije uvršča na 15. mesto med 28 državami članicami EU. Po uspešnosti Slovenija spada v skupino srednje uspešnih držav. Kot zanimivost, v EU (Maria Gabriel) je od 21 Mio. srednjih in malih podjetij le 20% visoko digitaliziranih.

Igor Benko iz korporacije Google je izpostavil sledeče:
–        Pri digitalizaciji ni pomembno zgolj to kaj zna tehnologija narediti temveč kako lahko ljudje to tehnologijo uporabimo.
–        Povezovanje tehnologije z nečim kar imajo ljudje radi.
–        Artificial Intelligence (umetna inteligenca): 1. zbiranje podatkov, 2. kdo bo podatke obdelal.
–        Block chain technology: zankrat še nimamo popolnih odgovorov o tem ali je ta tehnologija prava izbira – »stvar posameznika in percepcije«.

Dr. Peter Wostner iz Službe vlade RS za razvoj in Evropsko kohezijsko politiko je na zelo nazoren način predstavil kako sledi Slovenija prehodu v Industrijo 4.0. Poudaril je, da je prehod neizogiben, da smo na pravi poti vendar gremo prepočasi.

Miha Valenčič iz Petrola je povedal, da gradijo na domenskem znanju in da sami ne razvijajo tehnologij. Na področju digitalizacije so izredno aktivni, predvsem na mobilnih rešitvah – aplikacijami – za storitve »Na poti«.

Okrogla miza je postregla z različnimi pogledi na digitalizacijo. Igor Zorko, predsednik upravnega odbora Slovenske digitalne koalicije je predvsem izpostavil, da je v Sloveniji 96% srednje in malih podjetij za katera je največji izziv to kako se pripraviti na digitalizacijo in razumevanje smotrnosti uvedbe le te znotraj lastne organizacije.

Kakšni so novi poslovni modeli in globalni trendi na področju mobilnosti nam je predstavil mag. Matej Čer iz Avant car.
–        Projekti na področju mobilnosti
–        Izraba lokalne energije
–        Električna vozila
–        Pomembna je hitrost učenja -> zgled preko trajnostnega vidika
–        Prihodnje stanje v gospodarstvu – realnost: zmanjšanje delovnih mest in uvedba robotizacije in umetne inteligence
–        Kaj lahko pričakujemo od digitalnega gospodarstva?

Ali bodo tehnologije služile ljudem ali ljudje tehnologijam?

Kot zaključek bi tudi sam izpostavil pomembnost digitalizacije na področju mobilnih rešitev. Vsekakor se moramo zavedati prednosti, ki nam jih prinašajo informacije s terena, v realnem času. Tako se bomo lahko pravočasno spopadli z izzivi, ki nam jo narekuje prihodnost na področju digitalizacije.

Nekaj o rešitvah na področju digitalizacije mobilnih rešitev si lahko preberete tudi na:
–      terenska prodaja:
https://www.spica.si/resitve/prodaja-na-terenu
–      sledenje pošiljke:
https://www.spica.si/resitve/dostava-posiljk-na-terenu  http://www.log-chain.eu/

 

 

SHARE
Dragan Milutinović je na Špici zaposlen kot vodja prodajnih projektov. Odgovoren je za področje digitalizacije Workforce management. Dragan je po izobrazbi magister poslovnih ved. Rad spoznava nove stvari, se uči in je navdušen športnik zaradi česar svoj prosti čas namenja različnim športnim aktivnostim.