WMS v skladiščih manjših podjetij

Navedel in komentiral bom nekaj pogostih izjav, ki jih srečujem pri svojem delu v majhnih podjetjih.

»Tudi na način, kot sedaj delamo, nekako shajamo.«

Večina direktorjev ali lastnikov majhnih podjetij vidi WMS predvsem kot investicijo in strošek. Ne želijo potrošiti nekaj deset tisoč evrov za rešitev. Noben argument ni dovolj prepričljiv in otipljiv. Zato se v podjetjih z odločitvijo običajno odlaša leta in leta. Šele, ko potreba postane tako velika, da je rešitev nujna za nadaljnjo rast ali celo preživetje posla, pride do odločitve o uvedbi sistema. Išče se čim cenejša rešitev, ki po izbranih kriterijih obeta ugodno rešitev. Kriteriji so običajno nepopolni in pri izbiri se izpusti nekatere najpomembnejše. Pozabi se na pravilo, da izločiš najcenejšega in najdražjega ponudnika. Delne rešitev izdelane z običajnimi pisarniškimi orodje (Excel, Access…), dodelave obstoječih poslovno informacijskih sistemov (ERP) ali po naročilu izdelane rešitve izvedene za nizko ceno se zdijo kot odlična alternativa dražjim ponudnikom celovitih specializiranih rešitev. Na prvi pogled take rešitve opravijo svoje delo zadovoljivo za veliko manjši vložek.

 

»Smo majhno podjetje in nimamo velikih zahtev

Po mojih izkušnjah majhna podjetja v kompleksnosti procesov prav nič ne zaostajajo za velikimi. Izraza »malo podjetje« običajno ne moremo enačiti z izrazom »enostavni procesi«. Razlika je pogosto le v številu uporabnikov sistema in zmogljivosti strežnikov.

Veliko podjetje ima poleg tega več lastnih dovolj kompetentnih kadrov za učinkovito sodelovanje pri uvajanju sistema. To so predvsem zaposleni s področja: informatike, logistike in komerciale. Ker v majhnih podjetjih primanjkuje ustrezno kvalificiranih zaposlenih, je vpletenost zunanjega izvajalca v takem podjetju večja. Tisti zaposleni, ki lahko sodelujejo, so kronično preobremenjeni in se zgrozijo, ko izvedo da bodo morali sodelovati še na enem projektu.

Običajno pri izbiri rešitve ni dovolj jasno, kako kompleksna programska oprema je v ozadju skladiščnega informacijskega sistema. Programska oprema mora zagotavljati hiter odziv, zanesljivo delovanje in ustrezno prilagodljivost rasti podjetja in spremembam poslovnih procesov.

Small Warehouse

»Mi smo tako drugačni, da nobena standardna rešitev za nas ni ustrezana«.

Kako je lahko veletrgovec drugačen od drugega veletrgovca? Zaradi panoge v kateri deluje? Ali je razvil kakšno specialnost, ki mu pomeni konkurenčno prednost? Nekaj kar več tisoč uporabnikov WMS po celem svetu do sedaj ni potrebovalo? Ali je res na pravi poti?

Pri izbiri sistema je torej smiselno izbrati uveljavljeno standardno rešitev z zadostno podporo tako v rešitvi sami, kot v ekipi, ki rešitev postavi in vzdržuje.

Pomembne so izkušnje ekipe, ki v poslovno okolje podjetja prinese drugačne poglede in pristope, kot so jih v podjetju vajeni.  Dobra rešitev zahteva velik vložek časa strokovnjakov in ima svojo ceno. Pri mamljivo poceni rešitvah se, kot običajno, na koncu izkaže, da so najdražje.

SHARE
Dejan Reichmann je strokovnjak s področja optimizacije procesov v skladiščnem in proizvodnem poslovanju. V Špici deluje kot vodja projektov in svetovalec pri izbiri tehnologij in rešitev za obvladovanje skladiščnih in proizvodnih procesov. Je avtor slovenske rešitve za informacijsko podporo skladiščnih procesov Frontman Hydra WMS. ______________________________________________________________________ Dejan Reichmann is an expert in the field of IT systems and process optimization in the field of logistics. At Spica, he works as a project manager and WMS consultant. He is the author of Frontman Hydra WMS, the Slovenian solution for warehouse management.