Vratarjev problem s ključi

Prejšnji mesec sem obiskal slovensko srednje veliko podjetje. Oseba, s katero sem najprej vzpostavil stik, je bil prijazen vratar. V vratarnici sem med postopkom prijave opazoval delovno okolje sogovornika in zagledal ogromno omaro s steklenimi vrati, kjer je bilo shranjenih preko 100 ključev. Povprašal sem ga, kako spremljajo sledljivost posameznega ključa in kako ve, kateri ključ lahko posamezni zaposleni vzame. Ob mojem vprašanju se je prijazni gospod vidno namrščil in povedal, da je to njegova največja muka na delovnem mestu.

Sledljivost ključev skušajo spremljati na papirju, vendar je to zaradi 4 izmenskega dela vratarjev praktično nemogoče.

Velikokrat se zgodi, da uporabniki ključa tudi po več tednov ne vrnejo, nekajkrat letno pa morajo ključe narediti znova, saj je njihov skrbik nejasen, ključi pa se izgubijo. Pravil, katera oseba lahko dostopa do katerih ključev, praktično ni oziroma so nenapisana. Po drugi strani se od vratarjev pričakuje, da bodo točno vedeli, komu lahko zaupajo posamezne ključe. V praksi je to seveda drugačna zgodba, saj se nenapisana pravila sproti prilagajajo in spreminjajo.

Kljuci

Si predstavljate kakšna varnostna luknja grozi zgoraj omenjenemu podjetju s tem,  ko ključi za dostop do ključnih prostopov ali za uporabo službenih avtomobilov niso pod nadzorom?
Problem nastane, ko se osnovno sredstvo poškoduje (npr. avto), ali pa se zgodi tatvina v prostorih, do katerih je dostop možen le s ključi, ki se nahajajo v vratarnici. V tem primeru je iskanje odgovornosti zelo težko ali celo nemogoče.
Podjetje bi z investicijo v elektronski nadzor ključev ubilo več muh na en mah:

  • manj obremenjeno osebje v vratarnici, brez možnosti človeških napak
  • jasno določena pravila, kdo lahko dostopa do katerega ključa ter kdaj ga mora vrniti
  • sledljivost nad skrbništvom ključev
  • uporaba obstoječih RFID kartic za registracijo delovnega časa ali kontrole pristopa
  • v primeru kraj in poškodb osnovnih sredstev jasno opredeljena odgovornost

Za več informacij o sistemu upravljanja s ključi Creone preverite našo spletno stran ali me kontaktirajte.

SHARE
Jan Makoter je v Špici zaposlen kot vodja prodajnih projektov. Diplomiranega ekonomista odlikujejo številne izkušnje na področju implementacije informacijskih tehnologij v podjetjih, zaradi česar je pri strankah še posebej priljubljen kot svetovalec za oceno rentabilnosti in primernost investicij IT opreme. Za vsa vprašanja vam je na voljo na: jan.makoter@spica.com