Voice picking ali črtna koda: kje so razlike?

Pred kratkim sem si ogledal spodnji video, ki daleč najbolje prikaže razlike med komisioniranjem v skladišču s pomočjo glasovnega vodenja ter tistega z ročnim čitalcem:

 

Uporabniki Špica Voice rešitev pa tudi stranke proizvajalca Honeywell Vocollect so govorile o naslednjih treh ključnih pridobitvah za njihove poslovanje:

1. Bistveno hitrejše delo ter posledično večje število dobav:

Kot je Vocollect prikazal v videu, se čas nabiranja zmanjša tudi do 50%, kar pomeni, da lahko z isto ekipo in prostorom odpošljemo še enkrat več pošiljk. Izkušnje iz naših izvedenih projektov te številke pogosto potrjujejo. Po drugi strani se člani ekip, ki uporabljajo glasovno nabiranje razveselijo, saj je njihov variabilni del nagrajevanja povezan s količino nabranih postavk.

2. Manj napak pri dobavah in posledično manj vračil pošiljk

Vocollect Voice rešitev deluje po sistemu glasovnega preverjanja, kar pomeni, da skladiščnik pri nabiranju prebere kontrolno številko lokacije in s tem verificira, da je na pravem mestu in jemlje pravi izdelek. Statistike kažejo, da se število napak bistveno zmanjša, k čemur doprinese tudi to, da je človeške oči bolje odčitavajo prepognjene in rahlo poškodovane za čitalec slabše čitljive črtne kode. Spodnji graf prikazuje učinke uvedbe glasovnega nabiranja pri enem kanadskih trgovcev. Ena od njih je tudi to, da Voice omogoča urgiranje v primeru, če nekega artikla zmanjka (lahko se odloči, ali ga bo dal na konec svoje nabiralne poti, ali pa ga bo predal naslednjemu nabiralcu). Na ta način se izboljša še upravljanje z zalogami.

Voice Pridobitve

3. Manj poškodb blaga in opreme

Zaradi prostih rok je manipuliranje z izdelki pri nabiranju bistveno boljše, kot če poskuša skladiščni delavec pri nabiranju izdelkov držati v rokah še ročni čitalec. Zaradi pravilnejšega dvigovanja in spuščanja predmetov se izboljša zdravstveno stanje ekipe, saj ima delavec na razpolago obe roki v celoti. Podjetje zmanjša količino poškodovanega blaga zaradi padcev predmetov na tla kot posledica držanja čitalca in predmeta v rokah hkrati. Manj je tudi poškodb opreme (ročnih čitalcev), ki včasih nehote pristanejo na tleh. Voice opremo skladiščniki nosijo za pasom in ne more pasti na tla.

Več o študiji razlik med glasovnim nabiranjem in tistim z ročnim čitalcem, preberite v študiji neodvisnega raziskovalca Aarona Millerja.

Kako glasovno nabiranje poteka v servisu Gorenja, pa si lahko ogledate v tem posnetku >>>

SHARE
Mag. Aleš Habič je strokovnjak s področja sledenja materialnih tokov v proizvodnji in skladišču. V Špici je zaposlen kot vodja projektov in svetovalec pri izbiri tehnologije označevanja izdelkov, palet, ter obvladovanju skladiščnega poslovanja in skladiščne tehnologije. Je avtor strokovnih člankov na temo označevanja in črtne kode, član združenja ZELO in pooblaščen inženir pri IZS.