V razmislek ali se vam izplača inventura preko črtnih kod

asm_headacheV mesecu februarju se veliko podjetij sooča s še zadnjimi deli inventure. Gre za dolgotrajen in stresen postopek, ki večini podjetij predstavlja predvsem nujno zlo. Pa ne zato, ker bi bila sama po sebi grozljivo zapletena stran. Težava je predvsem, ker večina slovenskih podjetij še vedno vztraja pri ročnem popisu. V času izvajanja popisa zaposleni temu namenijo kar 80 % časa, a je kljub temu 20 % sredstev napačno popisanih.

Izkaže se, da je popis s pomočjo črtne kode v praksi veliko bolj učinkovit in z veliko manj napakami. V primerjavi z ročnim je potrebno vključiti manj zaposlenih in dodatno je celoten postopek še hitreje končan.

Koliko ur bi prihranili, če bi inventuro izvedli v polovico krajšem času?
Po drugi strani pa ne gre le za prihranek časa, temveč tudi za dejstvo, da so inventure izvedene z uporabo črtnih kod, opravljene veliko natančneje. Redno se dogajajo namreč primeri poenostavljanja inventur s popisi osnovnih sredstev, ki jih v resnici sploh ni. Kar je nesprejemljivo, če želimo opredeliti obremenitve stroškovnih mest z amortizacijo. Hkrati so natančne številke izjemno pomembne tudi v primeru kakršnihkoli odstopanj (npr. ugotovljena kraja, požar), saj je podjetje samo odgovorno za zagotovitev natančne informacije o stanju pred dogodkom. Če povzamemo, je pravilno vodena evidenca ena od pomembnejših za uspešno vodenje podjetja.

Za razmislek ali se vam bolj izplača papirni ali digitalni popis se je pomembno vprašati:Popis osnovnih sredstev

  • Koliko časa bi prihranili vi in vaši zaposleni?
  • Katerim nesoglasjim bi se izognili?
  • Kako bi na izboljšavo gledalo vodstvo?
  • Koliko manj stresa bi doživeli ob obisku revizorja, inšpektorja ali cenilca?
  • Ali lahko zmanjšam nadure?

V resnici obstaja sistem popisa osnovnih sredstev, s katerim so naše stranke že prihranile 50% časa v obdobju inventure in si ob tem zagotovite zanesljive informacije o trenutnem stanju na terenu.


Več o možnostih, ki so vam na voljo si lahko pogledate na naši spletni strani ali pa nas neposredno kontaktirate in pomagali vam bomo najti rešitev, ki najbolj odgovarja vašim zahtevam.

SHARE
Karel Stanovnik is responsible for the time and attendance solutions at Spica. In his work, he combines expertise and business benefits for companies. He is passionate about optimizing business processes and their effectiveness. Karel is recognized for his excellent customer service, a constant search for improvements and a sharp sense of putting breakthrough technologies into the everyday business of companies.