Uvedba WMS je končana – kaj pa sedaj?

Ko se uvedba WMS rešitve konča, se pravo delo vodje skladišča šele začne. Poiskati je potrebno vse drobne lastnosti WMS rešitve, ki lahko optimizirajo postopke v skladišču. Mnogo podjetij pozabi na to nalogo in računa, da je bil WMS uveden v vseh podrobnostih in da že od začetka daje najboljše možne učinke. Narobe!

Po začetni uvedbi WMS rešitve so pogosto uvedeni samo glavni postopki, uvedeno je novo orodje, ki pa ga je potrebno še dodobra spoznati in brusiti! Kljub temu, da je vodenje skladišča vsakodnevno in naporno delo, ki terja celega človeka, si mora vodja skladišča vzeti čas in nabrusiti žago oz. dobro spoznati WMS, ki ga uporablja. Ne računajte, da je WMS implementator imel čas prikazati vse sposobnosti WMS! Skoraj vedno ima projekt uvedbe WMS kratke roke in je zato zelo usmerjen v postavitev in zagon WMS rešitve. Vedno zmanjka časa za prikaz vseh drobnih funkcij in sposobnosti WMS rešitve, ki so sicer na voljo, vendar jih ni bilo časa spoznati in primerno nastaviti. Šele te dokončne optimizacije bodo pokazale polne koristi WMS rešitve.

Po nekaj mesecih uporabe nove WMS rešitve si obvezno vzemite čas, da skupaj z WMS implementatorjem naredite inventuro projekta in se lotite nadaljnjih optimizacij svojih postopkov.

Svetujem vam izboljšave na vsaj treh področjih:

  1. lokacija artiklov po skladišču in optimizacija poti, ABC analiza artiklov
  2. uravnoteženje obremenitve ljudi, delo razporediti bolj enakomerno čez cel dan
  3. podrobna analiza najbolj pogostih postopkov in odprava nepotrebnih aktivnosti

Naša ekipa WMS strokovnjakov vam je na voljo za svetovanje: http://www.spica.si/resitve/skladiscno-poslovanje/storitve#body

SHARE
Being part of the Spica management team for more than 15 years, Andrej Planina is considered a leading regional expert in the field of business mobile solutions and technologies for automatic identification. He obtained extensive knowledge working as a project manager for major organizations in the region. Well aware of the business aspects in information processes, Andrej is the author of some of Spica’s successful products. An award-winner for the best innovation for the "Intelligent safety control system“, he is regularly invited to share his knowledge as the lecturer at the University of Ljubljana (Faculty of Engineering and Computer Science, Faculty of Economics). When not working for Špica, he is a passionate wine taster and blogger. Find out more at https://vinovino.si/