Uporaba blockchain tehnologije v oskrbovalni verigi

Danes sem zapisal blog zapis na temo blockchain tehnologije v oskrbovalni verigi in logistiki.

Kaj pravzaprav je blockchain in kako lahko deluje v oskrbovalni verigi?

Blockchain je nov način za upravljanje z lastnino digitalnih stvari, kot so na primer dokumenti. Blockchain še posebej prav pride, ko stvari spreminjajo svoje lastnike, kot je to pravilo v oskrbovalni verigi. Še posebej koristno pa je, da je pri blockchain tehnologiji podatke praktično nemogoče spreminjati za nazaj oz. jih potvarjati. Druga koristna lastnost blockchain tehnologije je popolna transparentnost. Tretja pa je neodvisnost in decentraliziranost.

V oskrbovalni verigi je več področij uporabe blockchain tehnologije, na primer prenos lastništva pošiljk med več partnerji, sledljivost posameznih artiklov ali sledenje sestavin v farmacevtskih izdelkih ali hrani ter seveda preprečevanje ponarejanja. Pravzaprav je oskrbovalna veriga oz. logistika idealno področje za uporabo blockchain tehnologije. Zamislite si digitalno platformo, preko katere si vsi udeleženci v oskrbovalnih omrežjih izmenjujejo vse podatke o naročilih, dobavah in pošiljkah in kjer so vse transakcije sledljive, od začetka do konca.

Lahko seveda rečete, da rešitve za to že obstajajo. Seveda obstajajo, vendar ima blockchain tehnologija prednosti v neodvisnosti, hitrosti in v nižji ceni. V logistiki že poteka več projektov, kjer že uporabljajo blockchain v oskrbovalni verigi.

Če vas zanima kaj več na to temo, se mi prosim oglasite, da se pogovorimo o vaši situaciji in skupaj najdemo primerne rešitve.

Andrej Planina, andrej.planina@spica.com

SHARE
Being part of the Spica management team for more than 15 years, Andrej Planina is considered a leading regional expert in the field of business mobile solutions and technologies for automatic identification. He obtained extensive knowledge working as a project manager for major organizations in the region. Well aware of the business aspects in information processes, Andrej is the author of some of Spica’s successful products. An award-winner for the best innovation for the "Intelligent safety control system“, he is regularly invited to share his knowledge as the lecturer at the University of Ljubljana (Faculty of Engineering and Computer Science, Faculty of Economics). When not working for Špica, he is a passionate wine taster and blogger. Find out more at https://vinovino.si/