Učinkovito skladišče mora biti dobro označeno

V skladiščih je za učinkovito in varno delo pomembno dobro označiti vse lokacije, vhode in prehode. Na ta način je uvajanje novih delavcev hitro, pri delu je manj napak in nezgod.

V okviru projektov prenove in informatizacije skladiščnih procesov je vedno potrebno urediti tudi profesionalno označevanje vseh potrebnih skladiščnih elementov.

  • Lokacijske označbe – vsaka lokacija mora biti označena, navadno tudi s črtno kodo. Uporabimo lahko barve, puščice, samolepilne, magnetne ali vijačene oznake. Posebno pozornost posvečamo primerni logiki označitve in nastavitvam WMS sistema.
  • Prehodi, izhodi in vhodi – za lažjo orientacijo se uporabijo velike orientacijske označbe, ki so lahko vijačene ali viseče.
  • Talne označbe – v primeru skladiščenja na tleh je potrebno uporabiti posebne talne označbe, ki so izredno odporne in jih je možno prevoziti z viličarji ali vozički.
  • Označevanje vozičkov, posod in palet – interne transportne enote je pogosto potrebno slediti in jih je zato nujno označiti samolepilnimi nalepkami s črtno kodo ali celo z RFID označbami.

Pri izbiri označb je potrebno rešiti veliko izzivov: pomembna je podlaga za namestitev označb, okolje kjer morajo označbe preživeti, njihova namestitev in seveda tudi cenovni aspekt. Vse označbe se izdela za vsak projekt posebej v skladu s projektno dokumentacijo in vsebujejo lahko napise, grafike, barve, 1D ali 2D črtne kode. Na voljo so tudi označbe s črtnimi kodami, ki se jih da brati na razdalje celo več kot 10 metrov in posebne označbe za uporabo v zamrzovalnih komorah.

Vedno bolj pogoste so RFID označbe, ki pohitrijo delo v skladišču in uvedejo še dodatno stopnjo kontrole in avtomatizacije.

Špica strokovnjaki lahko skupaj s prenovo in informatizacijo skladiščnih procesov izvedejo tudi projekt označevanja skladišča in označbe uskladijo s procesi in podpornimi sistemi.

SHARE
Urban Brodnik je na Špici vodja rešitev za proizvodnja podjetja. V njegovi 10-letni karieri je dobil podroben vpogled v delovanje logističnih procesov v oskrbovalni verigi in mnogim podjetjem pomagal izboljšati poslovanje. V Špici je zaposlen kot vodja projektov in svetovalec na področju označevanja, RFID tehnologije in sistemov za upravljanje skladišča. Urban je univerzitetni diplomirani inženir elektrotehnike. V prostem času pa je navdušen gornik, ljubiteljski nogometaš in trobentač.