Tiskanje z riboni ali brez njih?

To vprašanje mi je postavilo že veliko ljudi, zato sem se odločil, da zapišem kratek prispevek o tej temi.

V čem je razlika med tiskanjem nalepk brez ribona in tiskanjem z ribonom? Pri tiskanju brez ribona uporabimo direkt termal etikete. To so papirnate etikete, ki so toplotno občutljive (kot račun, ki ga dobite v trgovini) in zato za tiskanje ne potrebujejo ribona. Na mestih, kjer se tiskalna glava segreje, se na etiketi vidi izpis.
Pri tiskanju z ribonom pa uporabimo termal transfer etikete. Da se na taki etiketi vidi izpis, potrebujemo črnilo – v našem primeru ribon oz. termalni trak. Termal transfer etikete so lahko iz različnih materialov: npr. plastificirane, metalizirane, papirne, lahko so obstojne na kemikalije ali pa na visoke oz. nizke temperature. Barva na etiketo pa se prenese iz traku.

V splošnem velja, da je ob uporabi termal transfer etiket tisk bolj obstojen, tiskalne glave zdržijo precej dalj časa, kvaliteta izpisa pa je boljša. Pa to drži? Želel sem preveriti te splošno sprejete trditve in sem naredil test. Rezultate si preberite spodaj.

Uporabil sem Datamax-O’Neil tiskalnik z resolucijo 300 dpi in nato še z verifikatorjem testiral nekaj parametrov.

Kvaliteta tiska

Ali razločite s prostim očesom katera etiketa ima kvalitetnejši izpis? Natisnil sem črtno kodo Code128 in z ročnim verifikatorjem LVS 9580 preveril kvaliteto izpisa za oba tipa etiket:

Termal transfer
Direkt termal
ttDT
Skupna ocena: 4.0/10/660 (A)
Kontrast: 4.0 (A) 82%
Modulacija: 4.0 (A) 78%
Dekodabilnost: 4.0 (A) 81%
Defekti: 4.0 (A) 6%
Skupna ocena: 3.9/10/660 (A)
Kontrast: 3.9 (A) 76%
Modulacija: 4.0 (A) 76%
Dekodabilnost: 4.0 (A) 75%
Defekti: 4.0 (A) 6%

 

Glede na rezultat verifikacije lahko rečem, da je v obeh primerih kvaliteta izpisa zelo dobra (pri vseh parametrih je najvišja ocena – A). Edina opazna razlika je pri kontrastu, ki je pri izpisu z ribonom (termal transfer) nekoliko boljša. To pa je le zato, ker je papir za termal transfer nekoliko svetlejši. Lahko bi bilo tudi obratno – odvisno od tipa etiket.

Hitrost tiska

Oba tipa etiket sem preizkusil pri najvišji možni hitrosti in nisem opazil razlik pri kvaliteti izpisa.

Obstojnost tiska

Tu so v veliki prednosti termal transfer etikete. To še posebej pride do izraza ob uporabi posebnih plastičnih oz. metaliziranih etiketah, ki so praktično neuničljive.
Tudi na papirnih etiketah, ki jih tiskamo z voskastim riboni, je obstojnost boljša kot pri direkt termal papirju. Direkt termal papir je namreč občutljiv na svetlobo. V večini primerov v oskrbni verigi pa to ni odločilnega pomena, saj je življenjska doba z nalepko označenega paketa (škatla ali paleta) krajša od življenjske dobe direkt termal etikete.

Življenjska doba tiskalne glave

Glede na 20 letne izkušnje, ki jih imamo na področju tiskanja, lahko rečem, da je življenjska doba tiskalne glave odvisna predvsem od vzdrževanja tiskalnika, okolja v katerem je tiskalnik in od kvalitete potrošnega materiala. Lahko se zgodi, da z uporabo nekvalitetnih direkt termal etiket (hrapave etikete ali pa imajo ostre robove) močno skrajšamo življenjsko dobo tiskalne glave. Če pa uporabite kvalitetnejše direkt termal etikete, take kot jih imamo na Špici, razlika v življenjski dobi ne bi smela biti velika.

Mečkanje ribona

Vsakemu, ki se ukvarja s termičnim tiskanjem, se je že gotovo zgodilo, da je tiskalnik mečkal ribon. Črtna koda zato ni berljiva, kar pa lahko pripelje do zastoja v oskrbni verigi. Na to ni odporen noben tip ali pa znamka tiskalnika. Tu je seveda v prednosti direkt termal tehnologija.

Prava kombinacija etiket in ribonov

Ker pri direkt termal tiskanju ne potrebujemo ribona, se nam ni potrebno ukvarjati z iskanjem prave kombinacije etiket in ribonov. Pri tiskanju z ribonom pa lahko pride do težav zaradi napačne kombinacije etiket in ribona. Na Špici imamo na področju potrošnih materialov tudi Print-Kit komplete. V enem produktu so združene etikete in ribon, ki se z etiketami najbolj ujema. To pomeni tudi, da etikete in ribon vedno zamenjate hkrati.

Stroški

Tiskalniki, ki omogočajo samo direkt termal tisk so enostavnejši, saj nimajo mehanizma za navijanje ribona. To pa pomeni, da je nabavna cena direkt termal tiskalnik malenkost nižja. Nižja pa je tudi cena potrošnega materiala. Direkt termal etikete so cenejše kot kombinacija etiket in ribona. Če veliko tiskate, so prihranki ob uporabi direkt termal etiket precejšnji. Prednost je tudi to, da vam ni potrebno naročati 2 različnih artiklov (nalepk in ribona), ampak le enega.

Katera tehnologija je prava zame?

Če iz mojega besedila niste dobili dovolj informacij ali pa vas zanima še kaj več, sem vam seveda na voljo. Vprašajte me na blogu ali pa nas pokličite na Špico in vam bomo znali svetovati, kaj je za vas najprimernejše. Bogate izkušnje smo si nabirali v različno zahtevnih implementacija v različnih branžah.

 

 

SHARE
Urban Brodnik je na Špici vodja rešitev za proizvodnja podjetja. V njegovi 10-letni karieri je dobil podroben vpogled v delovanje logističnih procesov v oskrbovalni verigi in mnogim podjetjem pomagal izboljšati poslovanje. V Špici je zaposlen kot vodja projektov in svetovalec na področju označevanja, RFID tehnologije in sistemov za upravljanje skladišča. Urban je univerzitetni diplomirani inženir elektrotehnike. V prostem času pa je navdušen gornik, ljubiteljski nogometaš in trobentač.