Tablice v rokah prodajalcev

Tablice v rokah prodajalcev?

Že več kot 10 let se ukvarjam s sistemi za podporo mobilnim poslovnim procesom (prodaja, dostava pošiljk, natakarji…). Stalno se zavedam problema, da se zaposleni na terenu lahko preveč ukvarja s tehnologijo namesto da bi opravljal svoje glavno delo. Na to me spomnijo natakarji, ko naročila gostov “tapkajo” v svojega Ordermana, namesto da bi se posvetili gostu in njegovim željam. Se take misli porajajo  tudi vam?

Motnje pri delu namesto pomoči

V zadnjem času se tablice pojavljajo tudi v rokah potnikov, ki skrbijo za prodajne police in za pobiranje naročil. Tudi pri njih obstaja nevarnost, da se bodo potniki preveč igrali s tehnologijo, namesto da bi bili fokusirani na svoje glavne naloge. Ne mislim na tisto pravo igranje v smislu kratkočasenja in igric, temveč na preusmerjanje pozornosti na nepomembne stvari. Si predstavljate, da potnik cel čas svojega dela dobiva na svojo službeno tablico novice iz privatnega Facebooka ali Twiterja, bere novice itd.? Službeno orodje namenjeno poslovnim ciljem in doseganju boljših rezultatov tako postane svoje nasprotje! Očitno je usmerjanje potnikov/pospeševalcev prodaje in skrb za doseganje ciljev zdaj še bolj pomembno kot je bilo včasih.

Ljudje potrebujejo strukturo

Ali ni veliko lažje delati, če imamo pred sabo točno določen spisek posameznih malih nalog, ki nas bodo na koncu pripeljale k velikemu cilju? Je!

Da bi pomagali potnikom na terenu k uspešnosti in zmanjšali njihov stres, smo v naše rešitev Frontman vgradili task listo za obiske na prodajnih mestih. Potnika od priprave do zaključka obiska spominjamo in vodimo skozi  njegove naloge, na dnevnem nivoju pa mu kažemo kazalnike uspešnosti dneva in doseganja njegovih KPI. Kaže se nam, da te stvari pomagajo potnikom in njihovim vodjem.

Kaj pa slabe strani strukture?

Gotovo bo kdo rekel, da “struktura ubija inventivnost“. Da, to je res… zato struktura oz. naloge ne smejo biti preveč zabetonirane. Sistem mora še vedno dopuščati inventivnost!

SHARE
Being part of the Spica management team for more than 15 years, Andrej Planina is considered a leading regional expert in the field of business mobile solutions and technologies for automatic identification. He obtained extensive knowledge working as a project manager for major organizations in the region. Well aware of the business aspects in information processes, Andrej is the author of some of Spica’s successful products. An award-winner for the best innovation for the "Intelligent safety control system“, he is regularly invited to share his knowledge as the lecturer at the University of Ljubljana (Faculty of Engineering and Computer Science, Faculty of Economics). When not working for Špica, he is a passionate wine taster and blogger. Find out more at https://vinovino.si/