Skupne lastnosti dobrih mobilnih sistemov

Pod roke oziroma na ekran mi je prišel dokument “Field Mobility 2014”, ki me je precej pritegnil. Takih dokumentov je na internetu kar precej, pri večini pa se vidi, da ga sponzorira kateri od proizvajalcev mobilne opreme in ne delujejo neodvisno. Tokrat je bilo drugače. Dokument, ki ga omenjam, je celovit pogled na problematiko in obravnava glavne dileme, ki so jim izpostavljeni uporabniki.

Zaključki in nasveti v dokumenti so prišli od organizacij, ki so že uvajale mobilne sisteme in od svetovalnih in analitičnih podjetij. V dokumentu je kar nekaj konkretnih nasvetov konkretnih ljudi z imeni in iz različnih branž.

Vsem, ki nameravate kaj narediti na področju mobilnih sistemov – tistih pravih, ki so na terenu – svetujem, da dokument preberete. Vedno je bolje, če se učite na tujih napakah in ne na svojih.

Glavna sporočila dokumenta

Motnje okolja

Najbolj pogoste motnje iz okolja, ki so jim izpostavljene mobilne naprave, so:
  • direktna sončna svetloba (50% primerov)
  • vlada* in dež (35%)
  • delo v rokavicah (30%)

Koristi

Največje koristi mobilnih informacijskih sistemov so:
  • povečanje produktivnosti terenske ekipe (50% primerov)
  • zmanjšanje operativnih stroškov (40%)
  • boljša komunikacija in sodelovanje ekipe (35%)

 

Tip mobilne naprave

Kakšen tip mobilne napravve trenutno uporabljajo terenske ekipe:
  • handheld oz. smartphone (49% primerov)
  • laptop oz. notebook (36%)
  • tablet oz. tablični računalnik (15%)

Vsako od teh glavnih treh tipov dokument posebej obravnava in daje nasvete za pravilen izbor.

Kje lahko dobite dokument?

Dokument lahko dobite na naslovu http://www.spica.si/resitve/resitve-po-narocilu/ na linku levo na sliki. Lahko pa se tudi javite meni ali napišete komentar na tale zapis in vam dokument pošljem po elektronski pošti.

Opomba:
* namesto ‘vlada’ mora tukaj seveda pisati ‘vlaga’, pa sem kar pustil, da se morda še kdo nasmeji 🙂 Hvala Matjažu za opozorilo!

SHARE
Being part of the Spica management team for more than 15 years, Andrej Planina is considered a leading regional expert in the field of business mobile solutions and technologies for automatic identification. He obtained extensive knowledge working as a project manager for major organizations in the region. Well aware of the business aspects in information processes, Andrej is the author of some of Spica’s successful products. An award-winner for the best innovation for the "Intelligent safety control system“, he is regularly invited to share his knowledge as the lecturer at the University of Ljubljana (Faculty of Engineering and Computer Science, Faculty of Economics). When not working for Špica, he is a passionate wine taster and blogger. Find out more at https://vinovino.si/