SCM konferenca v Sarajevu

Špica je prejšnji teden v Sarajevu organizirala SCM konferenco, kjer sem imel to čast, da sem predaval na temo Zakaj in kdaj vpeljemo WMS, Primeri iz prakse in Integracija WMS z Voice.

V prvem predavanju sem poskušal odgovoriti na vprašanja, zakaj sploh v podjetju potrebujemo sistem za vodenje skladiščnih procesov, kako naj prepoznamo potrebe, kateri predpogoji morajo biti izpolnjeni in kaj lahko pridobimo z WMS.

Odgovori so seveda odvisni od primera do primera, a v glavnini velja, da se uporaba svinčnika in papirja odraža v slabi kakovosti storitve in da je nadgradnja tega načina dela z podporo poslovanju iz ERP le za odtenek boljša. V obeh primerih je namreč glavnina znanja in poznavanja skladišča na posamezniku in odsotnost le tega povzroča nesorazmerno velike izzive ali celo izpade poslovanja. Pri temi “potrebe podjetja” sem navedel več primerov podjetij, ki ilustrirajo ceno nezavedanja možnosti boljšega upravljanja s skladiščem.

Tako sem predstavil primer podjetja, ki je z uvedbo dobilo sledljivost artiklov skozi celoten proces ter primer podjetja, ki je z uvedbo rešitve povečalo dobavo za več kot 100%, ter o podjetju za katerega smo v študiji napovedali zmanjšanje napak na manj kot 5% sedanjega števila napak.

Letos sem namreč obiskal več kot 10 skladišč v regiji, pripravil 3 analize skladiščnega poslovanja in predloge za optimizacijo WMS procesov v skladiščih.

V opisu izzivov, ki kličejo po WMS se je prepoznalo več kot 90 poslušalcev, ki so po koncu konference zastavili tudi konkretna vprašanja, najpogostejše glede funkcionalnosti in zmožnosti podpore njihovih logističnih procesov, kako konkretno izgledajo instalacije, katero opremo je potrebno nabaviti in kako točno izgleda proces dela s sodobnim WMS sistemom za podporo skladiščnih procesov.

Ker so vprašanja običajno podobna, saj direktorje zanima: koliko bi investicija stala, kako stresna bi bila vpeljava, ali lahko obdržimo kaj od obstoječe IT opreme in kdaj se bo povrnila investicija, sem večini povpraševalcev predlagal Špicin pristop k analizi povratka investicije s tako imenovano walk through metodologijo, ki zahteva eno ali več srečanj s ključnimi uporabniki sistema z namenom popisa stanja in pričakovanj, ki jim sledi analiza, ki na direktorjeva vprašanja zelo konkretno in natančno odgovori.

SCM konferenca

Za vprašanja ali nasvet, sem vedno na voljo >>>

SHARE
Vlado Jovanovic is, consultant for optimizing warehouse IT processes works with strong background in ERP systems. His field of expertise are warehouse management systems from large to small scales. For Spica he introduces studies for new coming projects, leads the projects and gets things done.