Robotizacija in inteligentni transport – smer razvoja logistike

Razvoju novih tehnologij sledijo tudi trendi v logistiki. V skladiščih so to:

  • robotizirani viličarji in ostala robotizirana transportna sredstva,
  • glasovno vodenje  delavcev,
  • sistemi za natančno lociranje pozicije delavca ali transportnega sredstva,
  • vizualno usmerjanje delavcev,
  • uporaba umetne inteligence pri upravljanju procesov.

V transportu pa:

  • planiranje,
  • optimiziranje na podlagi interaktivnega sodelovanja različnih informacijskih sistemov.

Tudi tu prihajajo robotizirana avtonomna vozila. Tendenca prehajanja na alternativne vire energije je močno prisotna. Z informatizacijo in standardizacijo na nivoju zabojnikov spet pridobiva na veljavi železniški transport.  Dostavne službe uporabljajo plinska ali električna vozila. Na sejmu Logimat smo lahko preizkusili  hibridno (elektrika – človeška energija) rikši podobno dostavno vozilo. IOT in oblak se uveljavlja tudi v logistiki in transportu. Ne smemo pozabiti velikega napredka pri razvoju miniaturnih mobilnih terminalov in komunikacijskih tehnologij,  kar omogoča stalno povezanost v internet in majhne terminalske naprave , ki so nemoteče pri delu.

WMS proces

Po drugi strani digitalizacija za podjetja pomeni večjo učinkovitost poslovnih procesov, kar prinaša tako večje dobičke kot majhne zmage v neusmiljeni konkurenčni bitki. Kdor bo zaostal pri uvajanju novih tehnologij, bo izpadel iz igre. Digitalizacija pomeni preživetje v tem poslu.

Za tehnološke spremembe v logistiki je značilno, da so podjetja  precej konzervativna. To je razumljivo. Nihče ne želi tvegati, da bi zaradi uvajanja novih tehnologij naletel na težave. Te pomenijo motnje v poslovanju, česar pa nihče noče. Vendar, vselej pride trenutek, ko so tehnologije toliko preizkušene in razširjene, da je njihova uvedba nujna za preživetje.

Danes si brez informacijske podpore, črtnih kod in GPS sistema navigacije logistike ni možno več predstavljati. Jutri to ne bo več možno brez RFID in robotiziranih manipulatorjev.

Razvoj logistike bo šel v smer robotiziranega in inteligentnega transporta. V smeri popolne sledljivosti blaga. V uvajanju novih načinov identifikacije: iz enodimenzionalne črtne kode v  dvodimenzionalno, radio frekvenčno identifikacijo. Počasneje kot v drugih panogah, vendar vztrajno se logistične IT rešitve selijo v oblake.

Razlogi za razvoj so:

  • pojav novih tehnologij,
  • neusmiljena konkurenca in
  • globalno poslovanje.

Nove tehnologije na dolgi rok znižujejo stroške in premikajo meje mogočega. Neverjetno je, da je danes možno slediti poslan paket, vreden manj kot 10 €, na poti iz Kitajske v Slovenijo. Celoten transport, ki vključuje tudi sledenje, je zajet v ceno izdelka.

Več o tehnoloških rešitvah v logistiki preberite na naši spletni strani >>>

SHARE
Dejan Reichmann je strokovnjak s področja optimizacije procesov v skladiščnem in proizvodnem poslovanju. V Špici deluje kot vodja projektov in svetovalec pri izbiri tehnologij in rešitev za obvladovanje skladiščnih in proizvodnih procesov. Je avtor slovenske rešitve za informacijsko podporo skladiščnih procesov Frontman Hydra WMS.______________________________________________________________________Dejan Reichmann is an expert in the field of IT systems and process optimization in the field of logistics. At Spica, he works as a project manager and WMS consultant. He is the author of Frontman Hydra WMS, the Slovenian solution for warehouse management.