RFID v logistiki in oskrbni verigi

10 let nazaj se je beseda RFID prikradla v besednjak tehnoloških rešitev. Vsi so govorili o tem, kako bo RFID izboljšal oskrbno verigo, kako bo spremenil svet in še cel kup drugih revolucij se je napovedovalo

Zgodilo pa se ni nič dramatičnega! 10 let po tem je RFID tehnologija pač še ena od tehnologij, ki lahko optimizirajo procese dela. Podobno kot črtna koda, le da je RFID pač malo drugačen.

Na Špici opažamo, da je zadnja leta vedno več RFID projektov in jih z vedno večjo lahkoto in brez rizikov uspešno zaključujemo. Na voljo je veliko RFID rešitev in tehnologij. Obstajajo UHF, HF, LF rešitve, vsaka s svojimi prednostmi in slabostmi. Pasivni in aktivni tagi, prenosni terminali z vgrajenimi RFID čitalci, RFID antene dolgega dosega, portali, tuneli,… Zaradi kopice različnih RFID naprav je potreba po dobrem integratorju s tega področja še toliko večja, kot je bila včasih. Na Špici imamo za sabo že več uspešnih RFID industrijskih projektov, kjer smo si nabrali res veliko konkretnih izkušenj. Sledimo delovne obleke v rudniku in v bolnišnici, praznjenje poštnih nabiralnikov, gibanje rudarjev v rovih in podobno.

Na koncu teksta vam je na voljo tudi video o uporabi RFID. Berite naprej>>>

Vedno pri RFID uporabi pa je potrebno razrešiti problem, da noben RFID sistem ne more garantirati, da bo vedno prebral vsako RFID značko, ki pride v njegov domet. Te situacije je potrebno predvideti in jih primerno razrešiti. Pomembna je tudi izbira anten in njihova postavitev. Banalne podrobnosti, ko je na primer dolžina antenskega kabla, lahko močno vplivajo na delovanje celotnega sistema.

SHARE
Being part of the Spica management team for more than 15 years, Andrej Planina is considered a leading regional expert in the field of business mobile solutions and technologies for automatic identification. He obtained extensive knowledge working as a project manager for major organizations in the region. Well aware of the business aspects in information processes, Andrej is the author of some of Spica’s successful products. An award-winner for the best innovation for the "Intelligent safety control system“, he is regularly invited to share his knowledge as the lecturer at the University of Ljubljana (Faculty of Engineering and Computer Science, Faculty of Economics). When not working for Špica, he is a passionate wine taster and blogger. Find out more at https://vinovino.si/