Rezultati raziskave med direktorji in vodji prodaje v Sloveniji

Pred kratkim smo sodelovali v raziskavi, ki so jo izvedli Valicon, Bisnode in HSC. Vodje prodaje v 182 slovenskih podjetjih so spraševali o ključnih ciljih, izzivih in o področjih uspeha v prodaji. Ko sem pregledoval rezultate, sem se malo dalj časa zaustavil pri odgovorih na to, kaj so ključna področja za uspeh prodaje v letu 2015. Tole so rezultati ankete:

SFA ključna področja za uspeh prodaje 2015
Ključna področja za uspeh prodaje

 

Na spisku treh področjih sta dve področji, ki jih lahko občutno izboljšamo s našimi Frontman orodji:

  1. Učinkovito upravljanje prodajnih kanalov, kjer si v FMCG prodaji predstavljam dobro izkoriščenost prodajnih polic
  2. Učinkovito vodenje prodajne ekipe, kjer si predstavljamo, da mora obstoječa prodajna ekipa narediti čim več v čim krajšem času

 

Zanimivo je to, da sta to dve področji, ki se jih vedno lotevamo tudi v naših Frontman projektih. Vedno se jih sicer lotimo veliko bolj konkretno in jih podrobneje razdelimo na male kazalnike. Pri potnikih merimo število njihovih obiskov, razdeljeno glede na kategorije strank (ABC), merimo število njihovih aktivnosti na teh obiskih in seveda tudi čas, ki ga porabijo za te aktivnosti. Tako na koncu dobimo natančno izmerjeno učinkovitost = število aktivnosti / porabljen čas.

Hkrati pa se da iz raziskave razbrati razveseljivo novico, da bo približno četrtina v letu 2015 povečala svojo prodajno ekipo:

SFA povečanje prodajne ekipe 2015

 

Če vas zanima, kako lahko vašo FMCG prodajo artiklov široke potrošnje naredimo bolj učinkovito, se nam takoj javite. Pogovoril se bomo z vami in našli prave poti. Pomagali smo že več kot 30 podjetjem v Sloveniji in regiji.

 

Hkrati pa vas želim spomniti na to, kako prodajalci na terenu porabijo svoj čas (levi stolpec na sliki spodaj). Ogromno časa gre za administracijo, premalo pa za dejanske obiske pri strankah. V naših Frontman projektih dokazano povečamo čas posvečen obisku stranke.

increasing-sales

 

Naslednjič si preberite nasvete za boljše upravljanje polic v trgovinah!

SHARE
Being part of Spica management team for more than 15 years, Andrej Planina is considered a leading regional expert in the field of business mobile solutions and technologies for automatic identification. He obtained extensive knowledge working as a project manager for major organizations in the region. Well aware of the business aspects in information processes, Andrej is the author of some of Spica’s successful products. An award-winner for the best innovation for the "Intelligent safety control system“, he is regularly invited to share his knowledge as the lecturer at the University of Ljubljana (Faculty of Engineering and Computer Science, Faculty of Economics). When not working for Špica, he is a passionate wine taster and blogger. Find out more at : http://vinskezgodbe.blogspot.com.