Agilnost na področju industrijskega tiskanja

Dejstvo je, da je proces tiskanja kritično pomemben. Vsa logistika in znanost, povezani s tem, nam nič ne koristita, če:

 • je pošiljka označena z napačnimi podatki,
 • če je izpis na etiketi nečitljiv,
 • ali če pošiljka sploh nima nalepke.

Zato moramo tiskanje jemati kot verifikator logističnega procesa in je kot tak pomemben dejavnik.

Označevanje pogosto obravnavamo kot proces v ozadju in mu zato ne posvečamo veliko pozornosti. Vse dokler ne pride do napake, ki lahko pripelje do resnih težav – celo zastoja proizvodnih procesov. Posledično to pomeni, da je v mnogih podjetjih način označevanja oz. tiskanja zastarel. Sočasno pa z informatizacijo oskrbne verige rastejo potrebe po označevanju izdelkov in pošiljk. Nalepk je vedno več.

Podjetja v duhu vitke proizvodnje konstantno iščejo, kje bi lahko izboljšala procese. Predlagam, da pregledate vaše procese, ki se tičejo tiskanja in označevanja. Velika verjetnost je, da boste našli veliko možnosti za izboljšave.

V seriji blogov bom predstavil ključne prednosti sodobnega sistema za označevanje ali LMS (Label Management System). To so:

 1. Izboljšana agilnost
 2. Večja kakovost
 3. Nižji stroški (direktni in indirektni)
 4. Boljše sodelovanje med podjetji znotraj oskrbne verige

Izboljšana agilnost

Za začetek nekaj vprašanj, s katerimi ugotovimo, ali vam sodoben sistem za tiskanje etiket lahko pomaga izboljšati agilnost vašega podjetja:

 • Če vaš kupec zahteva spremembo na etiketi, ki označuje produkt ali pošiljko – v kolikšnem času ste sposobni spremembo spraviti v produkcijo (razvoj, test, implementacija) na vse lokacije, kjer tiskate?
 • Kako pogosto je potrebno posodobiti etikete?
 • Kdo izvaja spremembe na etiketah? Lahko to naredite sami ali morate za to najeti zunanjo osebo?
 • Koliko časa potrebujete za uvedbo nove etikete in kakšen je proces kreiranja etikete?
 • Koliko časa vsako leto namenite razvoju in administraciji etiket?
 • Kako motnje pri tiskanju vplivajo na proizvodnjo in ostale procese?

Agile

Kako se gornjih izzivov lotimo? Takole:

Označevanje in tiskanje postajata vse bolj kompleksna. V oblikovanje etiket je vključenih vse več ljudi iz različnih oddelkov (IT, izvedba, oddelek za standardizacijo, skladišče, proizvodnja, SCM ekipa, marketing, prodaja, …), hkrati pa vaši kupci zahtevajo vse hitrejšo odzivnost. Agilnost lahko izboljšate tudi s pomočjo sodobnega centraliziranega sistema.

Zelo pomemben faktor pri vzpostavitvi centraliziranega sistema za tiskanje je določitev in tudi eliminiranje redundantnih etiket.

Namesto, da imate tisoče ali celo desettisoče etiket s fiksno vsebino, lahko naredite eno samo s spremenljivo vsebino.

S centraliziranim sistemom za označevanje je podjetje veliko bolj agilno pri prilagajanju etiket novim zahtevam in pri kreiranju novih etiket, ki jih zahteva nov produkt ali nov kupec. To velja še toliko bolj, če je v proces tiskanja vključeno večje število ljudi.

Agilnost lahko izboljšate tudi z avtomatizacijo tiskanja – v obstoječem sistemu (ERP, WMS, MES, …) lahko brez programiranja kreirate etikete. S sodobnim LMS lahko tiskanje integrirate v vsak sistem in v vse zahtevane procese. Primer: ko je komisioniranje naloga končano, WMS sistem samodejno natisne etiketo, ne da bi uporabnik sam to zahteval. Prednost sodobnega LMS je tudi to, da podpira različne znamke termičnih tiskalnikov.

Agilnost centraliziranega sistema za tiskanje se kaže tudi v tem, da decentralizira proces razvoja etikete. Razvoj etikete ni več v domeni izključno programerjev in administratorja sistema. Ker je sodoben LMS enostaven za uporabo, etikete kreirajo dejanski uporabniki (bussines owners). To so na primer:  zaposleni v logistiki, proizvodnji, v oddelku za kakovost, marketingu. Da vsaka etiketa ustreza standardu, je možno vgraditi nivojsko potrjevanje etiket. S takim načinom dela preprečite overhead delo in hkrati razbremenite IT oddelek. To smo dosegli na projektu centralizacije tiskanja v podjetju Krka.

Za konec pa še izjava Janete Suleski – direktorice raziskav oskrbnih verig in PLM pri Gartnerju:

Zaradi mednarodnih širitev podjetij v sektorje kot sta hrana in pijača ter produkti široke potrošnje, skupaj s potrebami hkratne zadostitve večim regulativnim zahtevam v raznovrstnih okoljih, se je izkazalo, da postaja upravljanje s podatki za ustrezno in učinkovito tiskanje vse kompleksnejše… Ključnega pomena je, da se pravi čas uvedejo boljši načini upravljanja s podatki, skladni z zmožnostmi podjetja. Seveda ne smemo pozabiti na skladnost z vsemi veljavnimi regulativami in novitetami. Veliko podjetij se zanaša na rešitve, ki jih razvijejo znotraj hiše ali posebej zanje, kar zaradi širitve in vse kompleksnejših procesov prehitro postane neučinkovito in predvsem ne več enostavno. Vir: http://www.logisticsit.com/

Več na naši spletni strani >>>

SHARE
Urban Brodnik je na Špici vodja rešitev za proizvodnja podjetja. V njegovi 10-letni karieri je dobil podroben vpogled v delovanje logističnih procesov v oskrbovalni verigi in mnogim podjetjem pomagal izboljšati poslovanje. V Špici je zaposlen kot vodja projektov in svetovalec na področju označevanja, RFID tehnologije in sistemov za upravljanje skladišča. Urban je univerzitetni diplomirani inženir elektrotehnike. V prostem času pa je navdušen gornik, ljubiteljski nogometaš in trobentač.