Prijetnejše nakupovanje z modernimi pristopi

Vsaka trgovina naj bi se trudila napraviti čim prijetnejše nakupovanje. Prav zato je nujno, da se včasih postavimo v vlogo stranke in pogledamo trgovino, kot jo vidi ona. Kot prodajalec premislimo o naslednjih scenarijih, s katerimi se kupec sreča med nakupovanjem:

Prijetnejše nakupovanje z modernimi pristopi

 

  • Ko najde izdelek, ki ga želi kupiti, ali preveri
  • ceno izdelka v spletni trgovini?
  • Če je izdelek v trgovini razprodan, ali preveri, če je na zalogi v spletni trgovini?
  • Če ima vprašanje o izdelku, ali preveri, če obstaja odgovor in več informacij na spletu?

 

Kakšni izzivi se pojavljajo na področju določanja in upravljanja cen? Podjetje Displaydata je pripravilo raziskavo, ki ugotavlja da:

  • Prijetnejše nakupovanje z modernimi pristopi42 % strank meni, da trgovine ponujajo različne cene v fizičnih in spletnih trgovinah
  • 62 % strank meni, da so prodajalci slabo informirani o cenah
  • 47 % strank meni, da trgovci uporabljajo različne promocije v trgovini in v spletnih trgovinah
  • 72 % strank zapusti trgovino brez izdelka, ker menijo, da je cena izdelka v trgovini previsoka

 

Preglednost in transparentnost cen

Ponujanje konsistentnih cen izdelkov v trgovini in na spletu spodbuja zaupanje stranke v podjetje in s tem povečujemo lojalnost kupcev. Zavedamo se težavnosti konsistentne ponudbe in zato vidimo najboljšo rešitev v digitalnem prikazu cen v trgovinah. Vemo, da zaposlenim ni potrebno več ročno menjati cenovk in hkrati imate trgovci možnost, da se z izboljšano cenovno politiko agilneje prilagajate trgu. Pomislimo pa še na številne nove opcije, ki se odpirajo in prinašajo potencialne velike koristi. Z digitalnim pristopom imamo možnost voditi konsistentne spremembe v realnem času tako v fizični kot tudi spletni trgovini. Kupca enostavno prepričamo o najboljših cenah pri nas s prikazom konkurečnih, ki jih aplikacija za nas izbrska po ostalih spletnih trgovinah. Digitalne tablice na policah informirajo kupce o dolžini trajanja akcije in sproti odštevajo dni do zaključka. Na voljo so podatki koliko artiklov je na voljo na polici in koliko v spletnih zalogah. Tudi ko artikel zamenja mesto za drugo polico lahko enostavno poažuriramo novo stanje cen. Moramo povedati, da tukaj ni prostora za napake in s tem se izognemo marsikateri nevšečnosti, če vemo, da so kupci v Sloveniji med najzahtevnejšimi, kar se tiče cen.

 

Napredek senzorike

Prijetnejše nakupovanje z modernimi pristopiVsaka digitalna cenovka se kot princip Interneta stvari povezuje v centralni sistem preko posebnih brezžičnih protokolov, ki omogočajo nizko porabo energije in zagotavljajo zanesljivo komunikacijo. Hkrati je ta arhitektura odlična podlaga za nadaljne aplikacije s senzorji, saj so trgovske police izredno blizu kupcem. Da raznovrstnih medijev in s tem stroškov ne podvajamo, je najbolj učinkovito, če se uporabi digitalne cenovke kot vozlišče za najbolj perspektivne senzorske aplikacije. Polega tega, da vsaka cenovka sporoča stanje svoje baterije v osrednji sistem, lahko ta kanal izkoristimo tudi za druge informacije v realnem času. S pomočjo senzorja prisotnosti na primer zaznamo čas, ki ga kupci preživijo pred izdelkom in kakšen je pretok prometa mimo izdelka. Cenovka se je zmožna pogovarjati z ostalimi pametnimi napravami kot so mobilni telefoni preko novih tehnologij kot je Bluetooth low energy, pri čemer komunikacija poteka z mobilno aplikacijo trgovca. V mrežo komunikacije se lahko vključi tudi nakupovalne vozičke in košare. Seveda pa so digitalni prikazovalniki odlična platforma še za mnogo več idej iz katerih se že pojavljajo prvi piloti v mednarodnih trgovskih verigah. Z obilico podatkov pa je na koncu pomembno, da se fokusiramo na ozko področje in tistega dobro sfriziramo za pridobitev koristnih informacij za takojšnjo akcijo.

Za katero akcijo se na Špici najbolj ogrevamo vam z veseljem predstavimo na skupni delavnici.

SHARE
Karel Stanovnik is responsible for the time and attendance solutions at Spica. In his work, he combines expertise and business benefits for companies. He is passionate about optimizing business processes and their effectiveness. Karel is recognized for his excellent customer service, a constant search for improvements and a sharp sense of putting breakthrough technologies into the everyday business of companies.