Prihodnost uporabniške izkušnje kupcev

Spletno nakupovanje postaja za kupce vse bolj privlačno, saj smo se navadili na sladkorčke kot so mnenja kupcev, ki so izdelek kupili, personalizirane ponudbe, predlogi za nakup glede na naše prejšnje nakupe in pregledovanje zalog / dostavnih rokov.

Tradicionalni trgovci so zato prisiljeni v tekmo z virtualnim svetom in v iskanje prednosti, zaradi katerih bi kupci raje obiskali njihovo trgovino, kot pa izdelek kupili po spletu.

Uporabniška izkušnja tako igra vse večjo vlogo v neusmiljeni evoluciji trgovcev.

Eden od načinov, kako kupcem pričarati podobno nakupno izkušnjo, kot jo ponujajo spletni trgovci, je, da opremimo osebje v trgovini z dostopom do podatkov, kot so ažurni podatki o zalogi. Leta 2017 so pri podjetju Zebra izvedli študijo “Vizija Retail-a”, ki je pokazala, da je opolnomočenje zaposlenih s tehnologijo, ključnega pomena za trgovce: 85 % trgovcev bo do leta 2021 svoje zaposlene opremilo s tablicami, da bi z njimi pristopali h kupcem in jim nudili dodatne informacije o izdelkih.

Podobno kot lahko v spletni trgovini preverimo, koliko kosov artikla v določeni barvi in velikosti je na voljo, bo prihodnost nudila kupcem v tradicionalnih trgovinah preverjanje podatkov na dlančnikih osebja. V primeru, da nekega artikla ne bo na zalogi, bo možno na licu mesta preveriti, katera trgovina ima zalogo in urediti prevzem v tej trgovini ali dostavo na dom.

Veliko prostora za izboljšave se skriva tudi v analitiki. Spletni trgovci so bili pri tem do sedaj bolj agilni in uspešno uporabljajo obsežne podatke o kupcih in njihovih preteklih nakupih, medtem ko je pri tradicionalnih trgovcih to relativno neizkoriščeno področje. Osebje, ki bo imelo pri roki podatke o kupčevih dosedanjih nakupih, bo bistveno bolje izvajalo svetovanje kupcu, predlagalo nove izdelke, predstavilo mnenja drugih kupcev, ali ponudilo ustrezne dodatke in potrošni material. Na ta način bo komunikacija med kupcem in osebjem bolj personalizirana, hkrati pa bo tudi več možnosti za dragocen t. i. upsell.

Ne nazadnje je na tej točki potrebno omeniti tudi optimizacijo učinkovitosti osebja. Z rabo ustrezne pametne napredne tehnologije, lahko osebje opravlja več nalog hkrati, saj sodobna programska oprema omogoča tudi preverjanje cen med policami in tiskanje novih cen na listu mesta, preverjanje zalog, odčitavanje črtnih kod, medsebojno komunikacijo in mnogo drugih bistvenih funkcionalnosti.

Več o ustreznih tehnologijah, ki bodo v prihodnosti igrale odločilno vlogo pri uspehu in rasti trgovcev, preberite na naših spletnih straneh >>>

SHARE
Karel Stanovnik is responsible for the time and attendance solutions at Spica. In his work, he combines expertise and business benefits for companies. He is passionate about optimizing business processes and their effectiveness. Karel is recognized for his excellent customer service, a constant search for improvements and a sharp sense of putting breakthrough technologies into the everyday business of companies.