Preverjanje 2D kode glede na zahteve naročnika

Zahteve naročnikov po etiketiranju artiklov / palet / pošiljk postajajo vse strožje. Če kupca ne želimo izgubiti, se moramo pokoriti njegovim zahtevam po etiketiranju.

To povzroča vse več izzivov, ki pa se jih s pravo opremo zlahka razreši.

Na podoben izziv sem naletel zadnjič, ko se je na nas obrnilo proizvodno podjetje, ki je vse več časa izgubljalo na preverjanju etiket. Njihov naročnik namreč zahteva 2D kodo, ki zadosti njihovim predpisom. Podjetje ni vedelo:

  • ali so njihove kode prave oblike,
  • ali je vsebina etikete prava,
  • ali je pozicija kode na etiketi ustrezna,
  • ali je izbor papirja optimalen,
  • ali so kontrasti kode primerni,
  • ali torej etiketa ustreza standardu.

Kakorkoli, procesa sta dva, kontrola vsebine črtne kode ter standarda in verifikacija etikete.
Kontrola vsebine in standarda črtne kode, ki ga zahteva kupec, naredimo z aplikacijo na ročnem skenerju. V skener vnese uporabnik kaj se naj kontrolira (vsebina črtne kode), skener pa ob vsakokratnem branju preveri še ali je črtna koda izpisana po pravem standard / obliki (npr. GS1 128 in ne code 128).

 

verifikator
Ob samem design etikete pa naredimo z verifikatorjem še verifikacijo etikete in kod. V tem primeru se preverja, da je etiketa / koda narejena v skladu s standardi – npr. ustrezno razmerje med širino in dolžino, ustrezna ločljivost, ustrezen kontrast med svetlim in temnim delom, ustrezna svetla cona,… Verifikator, ki je med drugim tudi GS1 certificiran, naredi poročilo o ustreznosti za posamezno etiketo. Z njim dokazujemo svojim kupcem ustreznost naših etiket (ne pa zapisane vsebine) tako, da kupec ne bo imel zastojev, zlasti če gre za avtomatizirane linije z bralniki kod.

Verificiranje je za podjetje lahko velik izziv, še posebej, če dobiva vračila blaga zaradi neustreznih nalepk – povratek investicije v rešitev je zato takojšenj.

Za več informacij, poglejte našo spletno stran, ali pa se obrnite name.

SHARE
Mag. Aleš Habič je strokovnjak s področja sledenja materialnih tokov v proizvodnji in skladišču. V Špici je zaposlen kot vodja projektov in svetovalec pri izbiri tehnologije označevanja izdelkov, palet, ter obvladovanju skladiščnega poslovanja in skladiščne tehnologije. Je avtor strokovnih člankov na temo označevanja in črtne kode, član združenja ZELO in pooblaščen inženir pri IZS.