Pregled leta 2014

Čas inventur je največkrat decembra in  januarja. Naredimo inventuro leta 2014 tudi na WMS področju. Leto je bilo precej “burno”, sledi kratek inventurni pregled situacije na področju skladiščnega poslovanja v Sloveniji:

1. konsolidacija WMS ponudnikov v SLO

Lansko leto je bilo viharno. Premiki so se začeli in verjetno se bodo nadaljevali tudi v 2015. Kar treh večjih ponudnikov WMS rešitev ni več. Pomembni premiki, ki morda ne v kratkem, na dolgi rok pa zanesljivo vplivajo na uporabnike teh rešitev:

  • kaj se bo zgodilo s podporo obstoječi rešitvi?
  • kakšna bo ekipa s katero se lahko pogovarja/dela naprej?
  • kaj bo z razvojem programske opreme?
2. konsolidacija svetovnih proizvajalcev in akterjev v AIDC branži

Zelo razburkano tudi v svetovnem merilu. Izoblikovala sta se dva velika playerja: Zebra+Motorola ter Honeywell (Intermec, Datamax, LXE, Honeywell), ostali so obrobni igralci.
Kako naj se potencialni kupec odloči? Ena od varnejših možnosti je, da se obrne na takega lokalnega partnerja, ki ima dober pregled nad celotno svetovno ponudbo ter je seveda dobro poznan in ima ekipo, ki ga bo lahko učinkovito podprla.
Partnerji imamo seveda izziv kako se usmeriti, saj je partnerstvo povezano s stroški: šolanja ekipe, vzdrževanje certifikatov, držanja zalog, šolanja implementatorjev, šolanja serviserjev,… Večji partner (ekipa, know how, sredstva in resursi, ki so na razpolago) je dolgoročno gotovo varnejši izbor.

3. uspešni implementaciji VOICE rešitev v SLO in CRO

Enostavno ne morem mimo tega. Voice rešitve so v SLO in regiji še vedno dokaj nepopisan list papirja, hkrati pa pomenijo za podjetje izredno priložnost za dvig učinkovitosti ekipe v skaldišču. Če je bil prej WMS strateška prednost, je danes “must have”, da kvalitetno servisiramo kupce. Izzive, ki jih postavlja okolje in vodstvo direktorjem logistike, pa le-ti lahko uspešno rešujejo tudi s pomočjo rešitve za glasovno vodenje sladišč. Skratka, da se pohvalim, tu smo pomagali narediti preboj že več slovenskim in tujim podjetjem. In vam, dragi bralec, vržem vsebino o kateri lahko razmišljate …

4. časopis V Špici 

Po nekaj letih smo ponovno izdali svoj strokovni časopis, ki povzema aktivnosti v regiji: http://www.spica.si/o-nas/novice/casopis-v-spici  Če bi ga radi v klasični papirni obliki, se lahko obrnete kar name osebno 😉

SHARE
Mag. Aleš Habič je strokovnjak s področja sledenja materialnih tokov v proizvodnji in skladišču. V Špici je zaposlen kot vodja projektov in svetovalec pri izbiri tehnologije označevanja izdelkov, palet, ter obvladovanju skladiščnega poslovanja in skladiščne tehnologije. Je avtor strokovnih člankov na temo označevanja in črtne kode, član združenja ZELO in pooblaščen inženir pri IZS.