Poročilo s Srečanja slovenske oskrbne verige

V torek, 12.9.2017, je Špica v kreativnem centru Poligon organizirala srečanje slovenske oskrbne verige.

Z namenom, da bi udeleženci izmenjali dognanja in se učinkovito pripravili na izzive, s katerimi se srečujejo pri izbiri prihajajočih tehnologij in rešitev v okviru digitalizacije logistike, so se na odru zvrstili štirje govorci.

Gospod Julij Božič, direktor za inovacije in digitalizacijo poslovanja v BTC je svoje predavanje popeljal iz zgodovinskega pregleda procesov, do današnjega stanja in nadaljeval v prihodnost. Nazorno je grafično orisal napredek umetne inteligence in ga popeljal v prihodnost. Hitrost s katero se umetna inteligenca v vse obširnejših aspektih s pospeškom uči in razvija, odkriva vse večjo hitrost zaostanka v učinkovitosti in sposobnosti ljudi glede na tehnologijo.

Svoj pogled na glavno nalogo logistike je skozi rdečo nit odlično peljal gospod Marko Cedilnik iz Mercatorja, ki je poudarjal, da logistika stvar mora prepeljati, torej dostaviti. Govor gospoda Cedilnika je bil zelo slikovit, poslušalstvu je držal nasmešek na ustih vse do konca predavanja z zgodbami o tem, kako so pritožbe tipa, da vedno kaj razbijemo, prepozno pripeljemo, ali celo narobe, dober pokazatelj, da v logistiki še vedno delamo ljudje.

Predsednik Slovenskega logističnega združenja, gospod Igor Žula, pa je podal konkretne podatke o stanju logistike v Sloveniji, lep primer podatka je bilo dejstvo, da po Sloveniji tovornjaki še vedno prevažajo presenetljivo velik procent praznega prostora, zaradi česar smo si bili enotni, da je še veliko možnosti za optimizacijo procesov v logistiki. Po podatkih SURS je bilo v letu 2015 35% kilometrov v tovornem prevozu narejeno s praznimi vozili!

Andrej Planina iz Špice, pa se je osredotočil na tri točke:

  1. Uporabniško izkušnjo, saj se izkaže, da nam je potrošnikom storitev enako pomembna kot izdelek, ta pa vključuje tudi učinkovitost oskrbne verige
  2. Ekosistem, ki orisuje računalniško povezovanje kot glavnega izmenjevalca podatkov vseh deležnikov
  3. Nove tehnologije, kot je že omenjena umetna inteligenca, ki bo diktirala večino oskrbne verige, premike pa bodo izvajali roboti

Udeleženci so dogodek zelo pozitivno sprejeli in izrazili potrebo po takih dogodkih, saj je ravno priložnosti za debato z logisti drugih podjetij dragocena priložnost za izmenjavo izkušenj. V debati se je namreč izkazalo, da so v slovenski logistiki digitalizacijski projekti že na pohodu. Tako smo lahko izvedeli, da je kompetenčni center za logistiko že izvedel prvi projekt, s katerim je en od večjih logistov ustvaril celovito digitalno logistično platformo za celoten proces dostave pošiljk z imenom Digitalni voznik.

Nenazadnje je omeniti tudi dejstvo, da smo na konferenci lahko izvedeli tudi za konkretne vladne razpise za projekte digitalizacije podjetij, kar je omililo sicer pogosto slišan argument, da je investicija v digitalizacijo prevelik zalogaj.

Špica je razstavila tudi najnaprednejše tehnologije, kot je Vision, vroča nova tehnologija o kateri smo pisali v tej blog objavi.

Vision

Vabimo vas, da se srečamo na prihodnjem slovenskem logističnem srečanju, do takrat pa že lahko raziščete, kaj se novega dogaja na področju digitalizacije in optimizacije procesov v logistiki >>>

SHARE
Marija Jakopin is a presales consultant. Her field of work is about optimizing HRM processes and RFID tracking. She has an Applicative Mathematics Faculty degree, which enables her to understand the needs of the market from the IT point of view. In her free time she likes to explore tunnels.