Popoln nadzor nad ključi v podjetju Bosch

Že pri manjšem številu ključev, ki jih uporablja le nekaj oseb, pogosto pride do neljubih dogodkov, kot so pozabljanje, izguba in podobno. Lahko si predstavljamo, kakšna zna biti razsežnost takšnega problema v organizacijah, kjer ključe (in njihove uporabnike) štejejo v stoticah.

Dober primer je podjetje Bosch Thermotechnik AB iz švedskega mesta Tranås, največji proizvajalec toplotnih črpalk na svetu, ki zaposluje 25.000 ljudi. Kljub dejstvu, da za kontrolo pristopa uporabljajo napredno RFID kartično tehnologijo, ključe še vedno potrebujejo pri službenih vozilih, viličarjih in ostalih proizvodnih strojih ter dostopih v nekatere prostore.

Nedolgo nazaj je večina ključev ležala v številnih predalih pisarn številnih zaposlenih. Vodja vzdrževanja Fredrik Arvidsson pove, da sledljivosti ni bilo; pogosto se je zgodilo, da so ključ iskali pri več kot desetih zaposlenih. V primeru poškodbe določenega sredstva, h kateremu je možno dostopati le s ključem, je bilo dokazovanje krivde praktično nemogoče. Tako je pri neki kraji iz skladišča takratni nadzornik skladišča krivdo skušal naprtiti svojemu kolegu, ključ pa so na koncu našli v predalu asistentke v računovodstvu, ki sploh ni imela dovoljenja za vstop v skladiščne prostore.

V Boshu so izziv premagali z uvedbo elektronskega sistema za upravljanje s ključi: podjetje uporablja 9 različnih vrst Creone omar za ključe, odvisno od potreb posameznega oddelka. Na ta način preko enega sistema nadzorujejo uporabo vseh ključev: od tistih, morajo biti posebno skrbno varovani do takšnih, ki so na razpolago vsem zaposlenim.

Za vsak ključ so nastavili dogovorjene dostopne pravice in dovoljen čas dostopa.

Zaposleni dostopajo do ključev s pomočjo RFID kartice, ki jo uporabljajo tudi za registracijo delovnega časa in kontrolo pristopa.

V Boshu sedaj v vsakem trenutku natančno vedo, kdo ima v posesti določen ključ, zgodovina posedovanja pa je vedno na vpogled v sistemu. Tudi skrb glede vstopanja nepooblaščenih oseb v določene prostore je manjša, pri neljubih incidentih pa se točno ve, kdo je zadnji vzel določen ključ.

Več o rešitvah Creone na spletni strani www.spica.si/resitve/upravljanje-s-kljuci

SHARE
Jan Makoter je v Špici zaposlen kot vodja prodajnih projektov. Diplomiranega ekonomista odlikujejo številne izkušnje na področju implementacije informacijskih tehnologij v podjetjih, zaradi česar je pri strankah še posebej priljubljen kot svetovalec za oceno rentabilnosti in primernost investicij IT opreme. Za vsa vprašanja vam je na voljo na: jan.makoter@spica.com