NRF 2015 – Nasmejani prodajalci med policami bodo vedno najboljša prodajna tehnologija

Uvod

Nedavno smo Špičaki obiskali največji svetovni RETAIL sejem v New Yorku NRF 2015. V treh dneh, od 11. do 13. 01. 2015, je preko 600 razstavljalcev predstavilo nove tehnološke trende, ki si jih je ogledalo preko 35.000 radovednih obiskovalcev. Najbolj prepoznavne trende in nove prebojne tehnologije s sejma smo presortirali v glavah in vam jih nanizali v spodnjih poglavjih.

http://bigshow15.nrf.com/

NRF2015

 

TOP5 RETAIL TRENDI

1. trend: Mobilnik (Mobile Retailing)

65 % vseh ljudi na svetu dandanes poseduje mobilni telefon in 83 % vseh dostopov do spleta je opravljenih preko mobilnikov. Na trg prihajajo nove zapestne naprave (Wearables), ki so še malce nerodne, že jutri pa bodo v podobi elegantnih ročnih ur in dragocenih zapestnic. Trgovci se morajo hitro odzivati na te trende in v svojih maloprodajnih trgovinah ponuditi dovolj zmogljivo WiFi-infrastrukturo, tako kupcem kot svojim sodelavcem. Opolnomočenje sodelavcev, da razpolagajo z vsaj enakovrednim tehnološkim orodjem in informacijami kot kupci, je ključen trend. V okviru omnichannel koncepta je ravno mobilnik tisti ključni element, ki združuje več kanalov hkrati, zato je njegova priljubljenost v največjem porastu. Dandanes kupec stoji med policami trgovine, na katerih so realni artikli, in si na mobilniku preko spletne trgovine ogleduje katalog ponudbe ter primerja sorodne in komplementarne artikle in dodatke. Najbližji zaposleni v trgovini lahko pristopi k njemu in na svoji mobilni napravi preveri zalogo v sosednji trgovini ali centralnem skladišču ter pomaga izvesti naročilo in želeno dostavo.

mobilnik

mobilnik2

mobilnik

2. trend: Nakupna izkušnja (Experience Retailing)
7E: Expirience, Emotion, Enterteiment, Education, Engagement, Enlightenment, Enviroment

Čustva so človekovo glavno gonilo in instrument za odločitve, tudi nakupne. Zato je trud trgovcev, sedaj ko je vseh produktov na policah v izobilju, vedno bolj usmerjen v kontekst. Kupcu želijo pričarati najboljšo nakupno izkušnjo. Opazen je trend, da trgovci na vseh omnichannel kontaktnih točkah vzdržujejo konsistentno in prepoznavno izkušnjo, ki pri kupcu vzpostavi zaupanje in ga diskretno popelje skozi nakupni proces Attention -> Engage -> Convert -> Return. Tehnologija danes omogoča, da lahko vsakega kupca osebno nagovorite. Sporočila personalizirate glede na osebne podatke, ki so pogosto bolj bogati, kot se jih kupec zaveda. Seveda je mejo dobrega okusa pogosto težko oceniti, zato je pri tem najbolje, da kupcu prepustite, da sam izbira vsebine (pull), kot da ga posiljujete s ponudbo (push). Higienski minimum je seveda, da kupec prostovoljno izbere opt-in komunikacijo.

Digital_Signage

3. trend: Agilna prilagodljivost (Flex Retailing)

Hitrost je ključnega pomena, a strokovnjaki logistike vemo, da je še za odtenek bolj pomembna akcija v pravem času (JIT – Just In Time). Tudi prehitra dostava naročenega blaga na dom recimo kupcu ne koristi, če ga v tistem času še ni doma. Današnja »instant« generacija pričakuje takojšen odziv; pogosto niso pripravljeni počakati niti, da preko spleta naročeno blago dobijo po hitri pošti. Želijo se usesti v avto in takoj po izdelek v trgovino. Trgovci v realnih trgovinah na koncu ulice lahko ta trend s pridom izkoristijo, vendar se morajo zavedati tudi pasti. Pogosto gre za modne muhe, ki trajajo izredno kratek čas, zato je agilno prilagajanje in predvidevanje trendov, še posebej na področju modne konfekcije, ključnega pomena. Seveda tudi spletni trgovci ne počivajo; v nekaterih ameriških mestih so ponudili že dostavo v istem dnevu in v ta namen uporabljajo celo novo taksistoritev Uber.

učinkovitost

učinkovitost

4. trend: Kreativnost (Creative Retailing)

Maloprodajna panoga je v zadnjem čase na udaru izjemnih sprememb, ki jih prinašajo nove tehnologije in inovativni novi konkurenti. Posamezne nakupne poti (omnichannel) so pri uveljavljenih trgovcih pogosto označene kot »silosi«, ki so med seboj slabo povezani. Področja med temi »silosi« so pogosto najbolj plodna za prebojne inovacije. Nov tehnološki trend, imenovan IoT (Internet of Things), bo s svojo sposobnostjo senzorike, identifikacije in povezovanja omogočil obilico avtomatiziranih procesov – od naročanja preko dobave do vračil. Tudi med police trgovin prinaša tehnologija obilico sprememb. Med najpomembnejšimi je mobilizacija osebja, saj svojega dela ne opravljajo več na računalniku v zaledni pisarni, ampak stoje med policami, kjer so tudi v stalni interakciji s kupci, kar je za uspešno prodajo ključnega pomena.

kreativnost_pirch

5. trend: Učinkovitost (Effective Retailing)

Doseči najboljši možni rezultat z minimalnimi viri je seveda cilj vsakega menedžerja. Ključni vir za zmago so na koncu tako in tako zaposleni sodelavci. Kako učinkovito načrtujemo njihovo razporejenost v prostoru in času, ko je v trgovini treba opraviti delo, loči zmagovalce od povprečnih.  Obilica tehnoloških rešitev nam omogoča, da na vhodni strani zaznamo trende in temu primerno prilagodimo načrtovanje sodelavcev. S sledenjem transakcijam na blagajnah lahko opazujemo dnevno in tedensko valovanje gostote kupcev. S kamerami in identifikacijskimi tehnologijami lahko razpoznamo gostitve kupcev na posameznih območjih trgovine: od parkirišča pa do vrst pred blagajnami. S pametnimi policami lahko zaznamo prazne police, ki kličejo po polnjenju. Vsi ti dogodki in trigerji na vhodni strani lahko dokaj avtomatizirano potisnejo naloge na mobilnik zaposlenega med policami, ki recimo nemudoma preneha popolnjevati in se preseli za blagajniški pult.

učinkovitost2

Vseh pet zgornjih trendov je seveda med seboj tesno prepletenih in jih je pogosto težko ločiti, saj drug drugega podpirajo in v podzavesti kupca ustvarjajo enkratno izkušnjo, ki mu vedno znova najboljšega trgovca prinese na dlan kot prvo izbiro.

 

TOP RETAIL tehnologije

1. RFID

RFID-tehnologija je na trgu že lep čas, a do sedaj še ni naredila pravega navdušujočega vtisa. Sprva je bilo veliko navdušenja o novih pridobitvah, nato so uvideli, da ni vse rožnato in je zanimanje nekoliko usahnilo. Danes pa je prišel čas, ko se učinkovita uporaba te tehnologije spet približuje realnim zmogljivostim in nas ne pušča ravnodušnih. Identifikacija preko radijske komunikacije je eden od glavnih trgovinskih trendov, ki so ta trenutek na očeh. Razlog je preprost. Tehnologija je postala zrela do te mere, da jo sedaj uporabljamo tudi na področjih, ki so od uvedbe črtne kode čakala na naslednji korak k večji učinkovitosti. Največji delež so prispevale nove tehnologije označevanja, ki omogočajo branje z daljšim dosegom tudi v zgoščenih skupinah artiklov med policami. Jasno je, da želijo imeti maloprodajna podjetja z nadzorom nad celotno oskrbo lastnih trgovin RFID-oznako od rojstva izdelka do prodaje. K razširjenosti RFID-označevanja je prispevala tudi cenovna dostopnost. Moč izbire imamo tudi pri vrsti oznake. Trda plastična oznaka je primerna za sledljivost skozi celotno oskrbovalno verigo, pri čemer pripomoremo tudi k večji okoljski prijaznosti. Medtem se za mehke etikete odločajo tista podjetja, ki izdelkom dodajo RFID-nalepko na licu mesta, v zadnjih prostorih trgovine. Med drugim je bilo na konferenci v New Yorku govora tudi o primernosti RFID-tehnologije za različne segmente trgovin. Učinkovitost se je najbolj očitno povečala pri prodaji hitro zamenljivega blaga, kjer je pomembno, da so police zmeraj polne in imamo natančen nadzor nad inventuro.

Najbolj vidne prednosti RFID pred črtno kodo:

a)      Hitrejša inventura (Zara: 40 -> 10 zaposlenih & 5h -> 2,5h trajanje).

b)      Vsak artikel je označen unikatno, tako rekoč dobi serijsko številko.

c)       Natančna inventura zmanjša OOS (OutOfStock) in poveča prodajo do 6 %.

rfid

 

2. Pametno ogledalo (Ogledalce, ogledalce na steni, povej …)

Pri nakupovanju modne konfekcije je ogledalo obvezen rekvizit in postaja vedno bolj »pametno«. Še preden vstopite v trgovino, vas interaktivno ogledalo v izložbi nagovori. Omogoča vam, da z gestami rok, ki jih razpozna kamera, izberete zaželeno funkcijo. Med njimi lahko tehnologija ogledala v izložbi mimoidočemu sporoči ustreznost barvnih kombinacij, ki jih ima trenutno oblečene, in seveda ponudi brezplačno svetovanje znotraj trgovine. Game-ing, ki nagovarja naš ego, da se bojuje za čim boljši rezultat in primerjanje s sovrstniki, je vsekakor močan driver. Pred ogledalom v garderobi se lahko posnamemo v 360˚ in takoj ali kasneje virtualno preizkušamo različne modele oblačil ter fotografije pošljemo svoji kolegici ali svetovalki, da nam posreduje drugo mnenje.

·         Memomi Labs

·         UNIKI

ogledalce

3. Bluetooth BT4.0 nas loči od množice

Ponudba, ki je pisana na kožo posamezniku, ki v tistem trenutku kupuje, je zanesljivo največji izziv, s katerim se spogleduje najnovejša tehnologija. Najprej je seveda treba identificirati kupca, in to tako, da opt-in opcijo sam odobri na račun dobre nakupne izkušnje, ki je bo deležen. Glavni identifikator v virtualnem svetu so »piškotki«, ki se naselijo v našem brskalniku, v realnem svetu pa je to naš mobilni telefon, ki ga brezžično omrežje WiFi ali BT4.0 razpozna, ko se pojavimo v dosegu. Glede na zgodovino nakupov in ostale podatke se nam ponudba na prikazovalnikih okoli nas in mobilniku prilagodi. Še najbolje se to realizira v manj frekventnem in bolj zaprtem prostoru, kot je recimo garderoba za preizkušanje, kjer se lahko tudi osebno rezervira termin. V kombinaciji s čudežnim ogledalom iz prve točke lahko izbiramo priljubljene barve, osebni napis na polo majici ali allstarkah.

·         Motorola MPact

·         CHIPOLO

chipolo

4. Obilica novih nakupnih poti zahteva omnichannel logistiko

Omnichannel je verjetno najpogosteje uporabljena beseda (key word) v pogovorih med trgovci. Opazimo, da je po agresivnih tržnih planih že v letu 2014 prišlo obdobje streznitve, saj se je izkazalo, da so želje eno, izvedba in eksekucija pa drugo. Še posebej se je izkazalo, da obilica nakupnih poti lahko pripelje do neusklajenosti in nepovezanosti ter zmešnjave na posameznih kanalih dobave. Le-ti so v večjih organizacijah, ki se težje prilagajajo, imenovani »silosi«. Prava omnichannel revolucija bo torej dosegla svojo realizacijo, ko bodo maloprodajna podjetja tudi na logistični strani uspela glede dostave in vračil vzpostaviti večkanalnost. Ko bo kupec lahko blago prevzel na drive-in lokaciji, mu ga bomo dostavili domov ali v službo, ga bo prevzel na bližnji bencinski črpalki ali v kiosku na koncu ulice ali mu ga bo odložil leteči dron na dvorišče.

·         Primer omnichannel logistike

omnichannel

5. E-računi so eko

E-računi so »buzz word« lanskega leta v Sloveniji. Glede na revolucijo, ki jo FURS pripravlja letos okoli fiskalizacije blagajniškega poslovanja, bi morda prišla zelo prav tudi storitev e-računi, ki se naseli med blagajno in tiskalnik ter vsak račun prestreže in ga posreduje na vaš e-naslov ali mobilnik, kjer jih lahko uredite. Še bolj atraktivna je uporaba QR-kode. To funkcionalnost v oblaku bi lahko ponudila kakšna kreativna banka, ki že tako in tako beleži vaša kartična plačila, ki jih opravite preko bančne kartice. Tako bi na enem mestu imeli seznam plačil, povezan s konkretnimi računi. Morda pa bi to storitev lahko opravljal kar FURS, ki bo tako in tako v projektu fiskalizacije prestregel tako rekoč vsak račun na blagajni. Zadaj je seveda namera trgovcev, da svoji klasični nakupni poti, torej konkretni fizični trgovini, dodajo še virtualno in mobilno nakupno pot.

·         Allreceipts – demo

e-racuni

6. E-cenovke

Elektronske censke etikete so s prihodom novih e-paper displejev zelo pridobile na kakovosti in količini prikazane informacije. Hkrati so postale zelo inteligentne, saj sedaj že preko BT4.0 omogočajo razpoznavo kupca, ki stoji pred njim, in mu posredujejo relevantne podatke o izdelku in pripadajoči komplementarni ponudbi na telefon. Pametne e-cenovke pa so se izkazale tudi za zelo uporabne za lokacijsko orientacijo, saj lahko kupca glede na njegov elektronski nakupni listič vodijo po trgovini. To funkcionalnost lahko s pridom uporabljajo tudi zaposleni v trgovini, saj jim e-cenovke lahko sporočijo lokacije, kjer so police prazne in potrebujejo popolnitev. Kot je odlično napovedal direktor logistike naše največje trgovske verige: »Kmalu bo prišel čas, ko bodo police in izdelki direktno komunicirali s kupci in trgovci.« 😉

·         Displaydata

·         VISIONECT

Capture

The winner is »Retail Talent«

Seveda nam vsa prebojna tehnologija ne bo prinesla želenega uspeha, če okoli sebe ne bomo imeli sposobne ekipe sodelavcev. Ti bodo iz pogovorov s kupci med policami pronicljivo razpoznali vzorce njihovih zahtev in jim poskušali agilno ustreči. Z nasmehom na obrazu in iskro v očeh lahko sodelavci v maloprodaji kupcu pričarajo enkratno doživetje, ki ga nobena tehnika ne more nadomestiti. Zato je in bo tudi v prihodnje investicija v najboljšo ekipo kreativnih posameznikov rdeča nit vaše zgodbe o uspehu.

Vesel bom vaših komentarjev, še bolj pa pomislekov, saj so mnoge zadeve verjetno videti nekoliko ameriško obarvane, a vseeno je v domačih logih najti kar nekaj start-upov, za katere menim, da so že zametki prihajajočih trendov.

 

P.S. Podprimo mlado slovensko podjetniško generacijo:

Kot mentor nekaterih slovenskih start-upov sem spoznal kar nekaj takih, ki se spogledujejo z opisanimi prebojnimi tehnologijami, in jih zgoraj nekaj nanizal (Uniki, Chipolo, Visionect …). Lahko so nam vzor in potrdilo, da potrebujemo le kanček več drzne ambicioznosti in entuziazma, in bomo zanesljivo v večjem številu in kot narod dosegli preboj. Predlagam, da vsako podjetje, ki je uspelo na tem prelepem koščku zemlje, ne prenaša svojega žiroračuna na Nizozemsko, Ciper ali v Liechtenstein ter raje finančno in mentorsko podpre vsaj 3 start-upe. Naša skupna skrb in aktivnost mora biti usmerjena v zmanjšanje števila nezaposlenih mladih (trenutno je v Sloveniji vsak četrti do 30 let brez zaposlitve; na Hrvaškem je še huje, saj je takšen vsak drugi). Glavna tema časopisov in predvsem politike ne sme biti, ali bomo prodali domača podjetja, ampak ali bodo domači podjetniki ustanovili ali kupili podjetja v tujini, in tako ustvarili prodajno mrežo v širšem geografskem prostoru, ki bo glavnino davkov plačevala v Sloveniji. Američani so se recimo s široko politično akcijo lotili vračanja proizvodnih kapacitet iz Kitajske nazaj v Ameriko, in to precej uspešno. Če želimo, da bo slovenska mlada generacija, ki prihaja, imela možnost, da trgovine obiskuje s finančno sposobnostjo, da kaj tudi kupi, potem moramo prioritetno vlagati v to mlado generacijo.

 

by Tone in Karel Stanovnik

SHARE
Karel Stanovnik is responsible for the time and attendance solutions at Spica. In his work, he combines expertise and business benefits for companies. He is passionate about optimizing business processes and their effectiveness. Karel is recognized for his excellent customer service, a constant search for improvements and a sharp sense of putting breakthrough technologies into the everyday business of companies.